Häxans apotek
Det är ungefär åtta år sedan jag började få upp mitt intresse för läkeväxter och örtmedicin. Det började med ringblommor då jag hittade en ringblomssalva som skulle vara sårläkande och bra för eksemhud och överlag känslig hud. Jag kämpade på med mina handeksem och försökte hitta produkter och livsmedel som kunde läka dem, både utvändigt och invändigt.
Någon ringblomssalva som jag snubblade över var typ “hemmagjord” och då tänkte jag att en sådan här borde jag ju kunna gör själv… och för en betydligt billigare peng! Skrev ett inlägg här om min ringblomssalva.
Först så köpte jag ringblomsolja från Organic Makers men sedan så började jag odla egna ringblommor, plockade blad och gjorde egen ringblomsolja som jag sedan använde till egengjord handkräm. Den blev hur bra som helst!
Jag letade information kring andra läkeväxter och snubblade in på den finfina boken “Häxans trädgård – Läkeväxter förr och nu” av Hella Nathorst-Böös och kände att det var en bok för mig! Jag lånade den på bibblan och älskade boken så jag la in en bevakning på den på tradera och vipps så fanns boken där och boken blev min för en billig peng (det är så jag brukar jobba, ha, ha, ha).
Här finns ett smakprov på boken om du vill se hur den ser ut?!
I boken så finns det en guide på vilka blommor/örter man kan använda för olika åkommor, både invärtes och utvärtes. Den är sååå klockren! Det blir så lätt att se vad man behöver och till när – löv it!
Förutom det så finns det ett uppslagsverk med vackra bilder/fotografier och information om 50 av våra vanligaste läkeväxter och hur de kan hjälpa dig medicinskt i både matlagning och i naturlig hudvård så att man får ännu bättre koll.
Tänk att inte för så länge sedan när vi inte hade tillgång till några vårdcentraler och apotek så gick man ut i naturen och hämtade sin medicin.
Man får information om läkeväxternas historia då de funnits vid vår sida under lååång tid, de är ju dagens moderna medicins förfäder.
Jag tycker självklart att det är bra med modern medicin när man behöver det, men jag kan tycka att alternativ medicin med är bra när man inte behöver starkare medicin. Peppar, peppar så är jag typ aldrig sjuk så jag äter typ aldrig någon medicin. Jag kanske tar max fem Alvedon på ett år… om ens det? Jag tror att det är rätt ovanligt? Att det är rätt vanligt idag att man äter rätt mycket av olika läkemedel av olika anledningar. Jag säger inte att det är dåligt, men om man kan äta mindre medicin och ändå må bra så är väl det ändå att föredra? Men återigen, så är inte läkeväxter någon ersättning för receptbelagda mediciner vid allvarlig sjukdom! Om det är så att du är sjuk och äter läkemedel, då kan det med vara bra att kolla med läkaren innan du börjar laborera med läkeväxter! Samma gäller när man är gravid, då ska man med vara försiktig med läkeväxter!
Jag gillar ändå konceptet med läkeväxter att om man har huvudvärk, är förkyld, har feber, har mensvärk eller hormonella bekymmer, behöver något sömngivande eller uppiggande, immunförsvarshöjande, mot magont och så vidare att man brygger lite te och anpassar vad man har i sitt te utifrån vilka bekymmer man har. Helt plötsligt när man gör så då använder man ju läkeväxter som medicin och svårare än så är det inte.
Jag brukar kalla det för “kuckelimuckmedicin” och det känns fint att blanda ihop lite sådan till mina familjemedlemmar när de är dåliga. På bilden här nedan var en blandning som var till en sjuk Anders.
En liten parentes till detta så testade Anders även en meditation där han var med om en jättehäftig medial upplevelse under den här vevan när han var sjuk. Det var en hypnosmeditation där man skulle få hjälp att stärka sitt immunförsvar som han hittade på Spotify. Här kommer den:
Jag går inte in så mycket mer på det och vad han fick vara med om under meditationen, men att tänka lite utanför boxen och att man kan hjälpa kroppen på lite olika sätt när man är sjuk vill jag ändå dela med mig av. Sååå roligt att jag även fått med min man “herr skeptiker” att förstå vikten av meditation och vad det kan göra för ens hälsa. Berättade här i inlägget första gången han fick känna på hur det kan vara när man mediterar.
Tillbaka till inlägget om läkeväxter:
Jag minns när jag hade samlat ihop mitt lager av läkeväxter att det kändes så snopet… Jag är ju aldrig sjuk, jag har ingen huvudvärk, inga pms-besvär, inga fysiska besvär över huvud taget och här satt jag med massa “kuckelimuckmedicin”, ha, ha, ha. Men mina andra familjemedlemmar blir ju lite krassliga ibland och jag gillar att dricka te som är antingen uppiggande eller rogivande så då funkar det ju bra till det med.
Här är mitt lilla “apotek”.
Jag har läst att det är bra att dricka tre koppar te om dagen (morgon, middag och kväll) om man nu vill ha det lite mer i medicinskt syfte.
Jag följer ju Womensync och har nämnt dem på olika ställen i bloggen. Även de har börjat sälja te/läkeväxter, sååå roligt! Här är en länk till deras teer. Jag blev själv sugen på att testa deras hallonbladste, men helt ärligt, jag kunde ju inte köpa ett te för 79kr när jag har massvis med hallon i trädgården! Nä, så där plockar jag egna hallonblad och torkar.
Enligt Womensync sägs hallonblad kunna lindra mensvärk, samt kunna stärka musklerna i livmodern vilket kan leda till en enklare förlossning. Men jag är skeptsik till det sistnämna?! Men att dricka hallonbladste under fas tre i menscykeln (den luteala fasen) tycker jag låter som ett bra förslag däremot.
De säljer ju fler teer, men när jag kollade på innehållet så var det ju sorter jag hade hemma i mitt eget skafferi, men jag har fått inspiration av dem när jag blandat mina egna teblandningar.
Många av växterna ger en lite mer “gräsig” smak och kanske inte är den godaste, då brukar jag riva i lite ingefära för att få en godare smak. Det är rätt vanligt att jag har ingefära i ändå då jag tycker att det är sååå gott. Om jag vill ha lite mildare ingefärasmak så river jag inte utan skivar upp lite ingefära som får guppa i min tekopp alternativt i tekannan. Ibland lägger jag även i några blad av pepparmynta som även den tar bort den gräsiga smaken.
Att använda örter i matlagning är ju med toppenbra, både frysta, färska och torkade örter och kryddor. Även att baka saker där man använder sig av mycket kryddor är ju med bra, likaså när man gör smoothie, att man kan slänga i lite örter och kryddor i den för att boosta den lite extra.
När jag lärde mig om olika läkeväxter så gick jag ut i naturen och plockade maskrosor, tallskott, granskott, björkblad, brännässlor och ljung. I trädgården så plockade jag lavendel, fläderblommor, fläderbär och hallonblad. Jag gillar verkligen att gå ut i naturen och plocka både bär, blad och växter. Det är lite som att min själ hittar hem när jag gör det. Det känns som jag har gjort det förr, i ett annat liv… lite samma känsla som jag berättade om här i inlägget “Anders, vi har höns i vårat päronträd” när vi skaffade höns och att jag kände mig hemma i att gå och plocka ägg, det var med som min gamla själ gjort det många gånger förut.
Andra örter som jag odlar/köper färdiga plantor och torkar är mynta av olika slag, citronmeliss, timjan, rosmarin, basilika och salvia.
Mitt älsklings te som är supergott är pepparmynta och på andra plats är andra mynta sorter. Det blir så jäkla gott te på det! Jag brukar odla olika mynta sorter hemma och använder dem till drinkar, såser, sallader, smaksatt vatten/bubbelvatten och till te.
Om man ska använda kryddor i kallt vatten så kan det vara klokt att muddla dem i lite vatten innan man häller sedan häller över kryddor och vatten i det andra vattnet då smakerna/ämnena inte utvinns så bra i kallt vatten. Det är ju samma sak när det kommer till drinkar. Berättade lite om det här i inläggen om min Jordgubbsmojito och Ananasmojito.
Hibiskus använder jag som surskölj och som balsam till mitt hår, berättade om det här.
Om man inte orkar leta efter läkeväxter eller att man vill ha någon som känns svår att hitta så brukar jag beställa från Örtagubben (länk här), ibland har jag köpt direkt från deras hemsida och ibland från någon återförsäljare. Jag vet att jag köpt kamomill, johannesört och älggräs från dem.
Jag köpte en rätt billig frukt- och svamptork från Menuett (Jula) som är hur smidig som helst att torka kryddor i, älskar den för det! Jag testade en gång att torka blåbär, men de blev typ aldrig klara, maskinen stod igång under något dygn innan jag gav upp, så näää, det gillade jag inte! Jag har torkat svamp i den med och det funkade den väldigt bra för. Men jag använder sällan torkad svamp, den blir mest liggandes så det är läkeväxter jag använder den här mest för.
Jag har även en billig salladsslunga från Ikea att skölja rent växterna med (de jag plockar utomhus). Ibland händer det ju att det följer med några insekter och löss, bläää! Även om de dör i torken så vill jag helst ha mina blad utan löss och proteinfria, ha, ha, ha.
Nu äntligen har jag hittat en tekanna som jag älskar! Det har varit svårt att hitta någon tesil som känns klok, hållbar och som inte släpper igenom massa “böös” (småländskt uttryck för typ skräp, ha, ha, ha). Men nu har jag hittat den!
Jag köpte den på Rekoshoppen i Jönköping, den är gjord i 100% Borosilikatglas som är tunt, lätt och reptåligt glas. Man brukar använda den typen av glas på laboratorium, ni vet den typen av glas man hade i kemisalen i skolan när man laborerade. Kannan tål både mikro, ugn, kyl, frys och maskindisk. Det den däremot INTE tål är att växla snabbt mellan varmt och kallt vatten… då kan den spricka… samt om man tappar den i golvet… då kan den ju med spricka, rätt givet kanske? Ha, ha, ha.
Den har varit klockren att använda för att ha te i med massa örter, men även kallt smaksatt isvatten! Sååå vacker att titta på och jag blir alldeles lycklig av att få duka fram den när vi ska äta mat, äta frukost eller på kvällen när vi har mys i soffan. Den är helt ljuvlig!
Man kan ju ha i citron, lime, apelsin, jordgubbar, hallon, blåbär, rosmarin, mynta, citronmeliss eller vad man nu gillar att smaksätta sitt vatten med?! Fantasin är den som sätter gränserna! Men kom ihåg då att muddla kryddorna ihop med bär/frukt om man vill få ut maxat av smaker innan man sedan häller det i behållaren i tekannan.
Om man tycker det är lite jobbigt med att göra eget te så kan man ju som sagt köpa färdiga tesorter med olika örter. Om man nu dessutom vill ha ett te som ska smaka gott och att man inte är intresserad av någon “gräsig” smak så kan jag varmt rekommendera te från Pukka och Yogi tea! Jag gillar att beställa från Apotea då de har så många olika sorter och det är rätt ofta som de finns på kampanj.
För ett gäng år sedan så brukade jag dricka Liptons olika teer, jag gillade deras smaker med “Forrest fruit”, “Roobios”, “Blue fruits” och “Lemon”. Jag minns att min svärmor alltid köpte andra typer av teer och någon gång när vi var där så frågade hon om jag ville ha te och vilken sort jag ville ha? Jag frågade om hon hade “Forrest fruit” och det hade hon inte, hon brukade inte ha några “parfymerade teer”. Jag satt som ett frågetecken?? Ha, ha, ha, vad menade hon med parfymerade teer?! Jag har efter det förstått att de tillsätter aromämnen för att teerna ska smaka på ett visst sätt. Jag tyckte själv att det inte låter så bra med “parfymerat te” och började kolla upp andra tesorter som saknar “parfym/arom” och man får ju lite vad man betalar för, även när det kommer till te. Jag som även är allergisk mot parfym (berättade om det här) kan ju även vara skeptisk hur kroppen mår om man dricker den här typen av ämnen… hur bra kan det vara för kroppen? Numera när jag vant mig av den typen av “parfymerade teer” så kan jag tycka att doften som jag förr tyckte luktade te och jättegott numera luktar mer åt kemiskt/ parfym doft. Samtidigt så tycker jag att var och en av oss gör ju egna val vad man vill äta och dricka så jag har full respekt för dem som väljer det. Men ibland undrar jag om de kanske inte vet eller har koll på skillnaden på samma sätt som det var för mig innan min svärmor fick mig att få upp ögonen för det.
Jag vet att te från Pukka och Yogi tea är fria från artificiella smakämnen samt så är de ekologiska. De består enbart av rena ingredienser och inga konstigheter alls. Jag brukar önska mig te från de märkena när jag fyller år samt i julklapp. Ibland tänker jag att man har en budget på vad man ska köpa för och så har man kanske en skvätt summa kvar och då är det ju klockrent att lägga de på någon fin tesort! Några år nu så har jag fått Pukkas tekalender och den är supermysig och så fin!
Jag är lite periodare med te, vissa perioder dricker jag det regelbundet men så ibland så tappar jag det. Jag gillar att dricka te under mina lektioner (det kan man ju tycka lite olika om en lärare ska gå runt med en kopp i handen eller ej) men om jag känner mig stressad så blir jag lugn av te och eleverna får en lugnare lärare som de möter, så jag tänker att det blir win-win. Om jag däremot är trött och seg, ja, då är det antingen te som piggar upp eller en kaffe jag kör på. Men jag gillar att dricka te eller kaffe under vissa lektioner, jag går runt och myser och mår gott i det och det smittar ju med av sig till eleverna, så tänker att det inte är så farligt att göra på det sättet.
Tillbaka till boken “Häxans trädgård” så är den skriven som en upprättelse för alla kvinnor som riskerat livet för att de kunnat bota sjuka. Det finns en mörk kvinnohistoria ihop med läkeväxter och de häxprocesser som fanns förr. Läkekunniga kvinnor ansågs vara farliga när örtkurer förknippades med vidskepelse, trollkonster och djävulen. Jag fick själv uppleva en känsla av det för ett gäng år sedan, berättade om det här i inlägget “Hon som ser”.
Läkeväxter kan man ju ta hjälp av oavsett om det är kroppen och själen som inte mår bra. Vi är ju i minsta cell en del av allt, av naturen, jorden och universum som Hella så fint skriver i hennes bok.
Tänk ändå att kvinnor förr i tiden kunde brännas på bål för att ha sysslat med läkeväxter, sååå sjukt! Kommer skriva mer om häxor och häxjakt framåt i bloggen då det är ett ämne som väcker mycket känslor inom mig och som verkligen berör.
För några år sedan så läste jag boken “Eldfödd-Vi är döttrarna till häxorna de inte brände” där 26 kvinnor får berätta om deras historia och hur de mött sina största rädslor och kommit ut på andra sidan. Jag minns att det var en intressant bok, det är alltid spännande att få ta del av andra människors berättelser. Men det som jag fastnade mest av allt var namnet på boken. Tänk alla vi som lever idag och är med om lite märkliga grejer faktiskt är ättlingar från de här kvinnorna som vi förr kallade för “häxor”?!
Jag har ju funderat mycket kring vad mina “förmågor” kommit ifrån och min känsla är ju att de kommer från min pappas sida. Men min farfar gick ju bort något år innan jag föddes och jag var ju bara två år när min farmor gick bort. Jag har ju nämnt dem lite i bloggen tidigare. Berättade ju om min farfar i det här inlägget när han “dök upp” när jag var på en storseans och han verkar ju med kunnat uppleva lite märkliga grejer.
Min farmor hade ju “problem med svaga nerver” som man kallade det då… skrev om det i inläggen “Knäpp av att gå hemma” och “PMDS- fortsättning”. Jag har misstankar om att min “känslighet” kanske kommer från henne?
Det är alltid spännande när man funderar på sina rötter och varför man är som man är?! Jag tänker att till viss del så finns det kopplingar till arv, men en stor del så är det nog mer kopplat till miljö och vad man under livet attraherar in i livet. Min livsväg har ju format mig till den person jag är idag och det känns fint att få dela mina tankar och erfarenheter med er.
Kanske läkeväxter är något som intresserar dig med?!
Idag bjuder jag på den här gamla låten med Cartoons – Witch Doctor, känner ni igen den?! Ha, ha, ha.
Kram till dig från mig/ Johanna