Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia

350 gram rött kött i veckan?!

För bara några dagar sedan så ändrade Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) rådet om att man max ska äta 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan till 350 gram. NNR brukar fokusera på människors hälsa när de tar fram nya råd men den här gången vägde de in aspekterna miljö och klimat med. De svenska kostråden ligger fortfarande kvar på 500 gram men Livsmedelverket skrev på deras hemsida att de ska själva se över NNR:s nya rekommendationer och 30 april nästa år ska det vara klart huruvida Livsmedelsverket gör med sina rekommendationer (men det lutar ju åt att de kommer haka på NNR:s råd).

Rådet är att man ska äta grönare och mindre kött. Även om fågel inte är inräknad i de 350 gram rött kött så anser de att det är mer växtbaserat vi bör äta. Man har ju sett att äta för mycket rött kött ökar risken att drabbas av tjock- och ändtarmscancer och att för mycket charkprodukter (som korv, salami, skinka med mera) ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Näringsrekommendationerna uppdateras ungefär var 10:e år och tar hänsyn till all forskning som framkommit de senaste åren så det ligger rätt mycket bakom innan de ändrar en näringsrekommendation. Det är ca 400 forskare och experter har kommit fram till de nya råden.  

Bild och text från Livsmedelsverkets sida.

Om man nu är en person som älskar kött så är mitt och Livsmedelsverket tips att man minskar mängden av köttet på sin tallrik och fyller upp med mer grönsaker, på den här sidan från Livsmedelsverket som jag länkar till kan man få mer tips.

Ja, det finns många val vi kan göra för att ta hand om kropp och själ, men jag tänker ändå att man får börja i det lilla och utgår därifrån.

Kramen / Johanna

Kommer ni ihåg den här dängan som spelades en del för några år sedan?! Ha, ha, ha