Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

Slut på ursäkterna- del 1

Jag blev fascinerad över Wayne Dayers sätt att tänka efter att ha läst ”Förverkliga dina önskningar” och ville ta det av fler av hans tankar. Jag lånade boken” Slut på ursäkterna! Bryt vanemässiga tankemönster”. Ibland kommer man ju ur spår från goda och hälsosamma vanor och då är det bra att ta del av tankar som kan få en att komma på banan igen.

Vi har ju alla den unika kraft vi behöver för att styra våra liv, vi har kraften att göra och handla precis som vi vill. Problemet är att vi många gånger har tvivel och rädslor som hamnar i vägen för våra drömmar och chanser att uppnå det vi längtar efter. Ni vet den där galningen som kanske säger ”Jag kan inte”.

Wayne uppmanar oss i boken att sluta tvivla utan börja tro. Han visar hur våra tankar, känslor och beteenden hänger ihop och hur vi kan förändra dem och finna inspiration, entusiasm och en stark självkänsla. Hur bra är inte det?!

Du kan förändra ditt liv och leva precis som du vill, sluta bara med ursäkterna!

Jag ska försöka guida dig genom boken, varvat med egna tankar som kommer upp. Det är en mycket läsvärd bok, så tipset är även att själv läsa igenom hans ord men jag ska göra så gott jag kan. Hoppas du vill haka på!

Identifiera och eliminera vanemässiga tankemönster

Ja, du kan ändra dina gamla vanor

Ibland hör man uttrycket ”Man kan inte lära gamla hundar sitta”, men när det kommer till att ändra på sina gamla vanor och beteenden så stämmer inte detta. Men vi måste börja sluta hålla på med massa ursäkter och undanflykter i att ta tag i det som vi egentligen vill förändra och skapa en ny självbild. Bruce Lipton som är en annan spännande herre som jag kommer skriva ett eget inlägg i bloggen framöver har forskat och kommit fram till att livet inte alls styrs så mycket av våra gener som man förr har trott. Det finns ett fält av osynlig energi i total avsaknad av fysiska egenskaper som skapar de partiklar vi kallar celler och detta osynliga energifält är kroppens främsta styrande kraft. Våra personliga antaganden av världen och hur vi uppfattar vår omgivning kan påverka den genetiska koden och vårt dna. Så när vi ändrar vårt sätt att tänka och lär oss nya sätt att tolka det som sker så kan vi förändra vårt dna. Så med andra ord så kan du ändra din genetiska struktur genom att ändra hur du ser på dig själv.

Det finns ju även något som heter placeboeffekten som många nog känner till?! Det finns studier på folk som fått sockerpiller som läkemedel utan att de haft koll på att det varit sockerpiller de fått och ändå blivit läkta. Det har även varit studier på patienter som haft problem med sina knän. En grupp blev opererade och tog bort skadat ledbrosk, en annan grupp sköljde man leden och tog bort det som de trodde gav upphov till inflammationen och den tredje gruppen så sövde man bara patienten och la tre standardsnitt och gjorde därefter en falsk operation.

Efter operationerna så fick deltagarna samma träningsprogram och det man upptäckte var att patienterna som fått den falska operationen förbättrades lika mycket som de som gjort den riktiga operationen. Jag vet själv inte riktigt vad man ska tänka om detta, men jag tänker att hur som helst så påverkar våra tankar och vår inställning otroligt mycket och det vet vi är sant!

Dina två sinnen

Vi har det kreativa medvetandet som hela tiden fattar beslut i ditt liv, vad du ska äta, ha på dig för kläder, när du ska lägga dig och sova, om du ska röra på kroppen med mera. Den kan ställa in planer och hitta på nya planer. Det som är bra är att man kan träna ditt kreativa medvetande till att börja göra saker som du vill göra mer av i ditt liv. Du kan börja använda dig av affirmationer, meditera, träna, laga hälsosam mat och så vidare. Skrev om detta i ”Förändra dina önskningar- del 2”.

Vi har även vanemedvetandet som är ditt undermedvetna sinne. Det sinne som går på autopilot och gör samma sak om och om igen. Du kanske alltid äter havregrynsgröt till frukost med äppelmos på så det går av bara farten att göra samma frukost varje vardag i ditt liv. Eller att godiset kommer fram varje lördagskväll och att det är söndagsstek på söndagar eller att varje dag du kommer hem från jobbet så fastnar du i soffan framför tv: n. Ja, vi har alla olika typer av vanor både bra och dåliga som går av sig själv. Vi behöver inte tänka så mycket utan vi kör på. Det är bra om man kan se över vad man själv har för vanor för att se om man med det kreativa medvetandet kan ändra dina vanor så att de nya vanorna hamnar i ditt vanemedvetande sinne. Du kan bli medveten om dina önskningar och låta ditt vanemedvetande sinne ta makten över ditt undermedvetna sinne och börja samtala med det.

Uttrycket ”Jag har alltid varit sådan här så det är så här jag alltid kommer att vara” stämmer inte! Du kan ändra på vad du vill!

Ursäktskatalogen

Den här boken uppmuntrar dig att utmana mönstren i ditt liv. Du har den obestridliga förmågan att undanröja ursäkterna, du lyfter ditt liv genom att ta ansvar för vem du är och vad du har valt att bli.

Ursäkterna många har kan vara:

 • Det är svårt
 • Det är riskabelt
 • Det tar för lång tid
 • Det skulle skapa uppståndelse i familjen
 • Jag förtjänar det inte
 • Det strider mot min natur
 • Jag har inte råd
 • Ingen vill hjälpa mig
 • Det har aldrig hänt förut
 • Jag är inte tillräckligt stark
 • Jag är inte tillräckligt intelligent
 • Jag är för gammal (eller inte tillräckligt gammal)
 • Det är förbjudet
 • Det är för stort
 • Jag orkar inte
 • Min uppväxt påverkar mig
 • Jag har för mycket att göra
 • Jag är för rädd

Nyckelprinciperna för ett liv fritt från ursäkter

Medvetenhet

”Att tänka utan medvetenhet är mänsklighetens stora dilemma”- kloka ord från Eckhart Tolle.

Livslånga tankemönster ristade i sten håller tillbaka dig i livet, många gånger kanske du inte ens är medveten om att du sitter fast i dem. Att bli mer medveten är starten i att möta ditt sanna jag. Om man lever omedvetet så är risken stor att det är egot som härjar fritt i dina tankemönster… och det är ju ditt falska jag. För att kunna bryta gamla vanor krävs det att man lägger märke till att man sätter upp krokben för sig själv i livet. Några vanliga fraser man kan höra från sitt ego är typ ”dig kommer det aldrig bli något av, vem kommer vilja lyssna på dig, du kommer aldrig hitta någon som älskar dig, du kommer nog med bli sjuk med tanke på de gener som du har i din släkt, du kommer aldrig bli tillräckligt bra som andra människor” med mera. Man har skapat ursäkter som begränsar en i livet. Bli medveten om var du befinner dig och vilken väg du vill gå framåt. Släpp taget om gamla vanor och öppna upp dig för medvetenheten.

Kongruens

Kongruens är vår grundläggande sanning som fungerar som vår personliga kod och gör att vi kan manifestera vad som helst i livet. Kongruens innebär en rörelse in i ditt aktiva medvetandetillstånd och vad du vill skapa i ditt liv. Du ska först lägga märke till dina tankar och lägga märke till dem som avviker från din inre sanning och som kör på av gammal vana (de är inkongruenta). Alla ursäkter vi har är förresten inkongruenta!

Vad är det för energifrekvens på dina tankar? Det du sänder ut får du ju tillbaka. Har nämnt det tidigare i bloggen gällande att vi vibrerar ut olika beroende på hur vi mår. Om man har tunga tankar och mår dåligt så har man en låg energivibration medan om man mår bra med härliga tankar så är energinivån hög. Försök att se att du är källan och inte att du har en avsaknad av den… allt finns redan inom dig heeela tiden. Om man tränar sig i att tänka ” Jag kan göra vad jag vill, jag är en värdefull person, jag förtjänar det bästa, jag förtjänar hälsa, lycka och framgång, jag är en intelligent person, jag älskar mig själv, jag är älskad av andra, jag är unik, jag kan göra allt jag bestämmer mig för att göra” med mera så kommer man dra till sig mer av den vanan.

Nu

Att leva i nuet har jag nämnt tidigare och även Wayne tar upp vikten av att befinna sig och vara närvarande i nuet… som inte alltid är särskilt lätt. Det är så lätt att tankarna tar oss tillbaka till dåtid eller funderar och kanske till och med oroar oss för framtiden. Man kan behöva träna sig i att bli vän med nuet och se nuet som din lagkamrat. Att känna tacksamhet kring det man gör i nuet hjälper oss att vara närvarande. För mig kan det vara när jag är ute och springer, tar en promenad, lagar mat, yogar, badar med mera. Det är bra att träna sig på att vara mer närvarande i livet och i nuet. Ett sätt att träna sig i detta är att träna på mindfulness.

Reflektion

Tänk, reflektion är den mentala aktiviteten bakom alla uppfinningar och så viktig i en process att skapa nya vanor och en ny verklighet. Du kan skapa det liv du önskar dig bara du fokuserar på vad du vill dra till dig. När du väl kommit underfund över vad du önskar dig så har du inte lust att använda dina tidigare ursäkter då vinsterna är för stora. Visualisera det du önskar dig så kommer det så småningom bli verklighet. Reflektera hur din tankeprocess ser ut… är den kopplad till ursäkterna som jag nämnde i ursäktskatalogen? Eller vibrerar din energi på en högre och mer positiv reflektion? Försök att se dig själv i de omständigheter som du vill dra till dig.

Villighet

Är du villig att göra det som krävs för att skapa det liv som du vill ha? Den här delen är inte helt lätt. Man kan ställa sig själv frågorna ”Är jag villig att ta hela ansvaret för alla omständigheter i mitt liv?” Det är lätt att skylla på andra eller de rådande omständigheter som vi har/haft i vårt liv. Ditt fysiska tillstånd just nu, det kan ju vara så att man är i dålig fysisk form, känner sig utmattad, är överviktig med mera. ”Är jag villig att släppa taget?”, att släppa taget om egots alla ursäkter och förvänta dig att det finns något som är större än ditt ego. Jag har känt att detta varit en viktig del i min resa. Jag vet om att det är mycket som jag inte kan påverka och då har jag haft lättare att släppa taget och litat på att det som sker ingår i min plan för mitt liv… det är en rätt go tanke när jag kastar mig ut och gör något nytt.

”Är jag villig att ha en vision?”, om man har en vision som man håller kvar oavsett vilka hinder och svårigheter man stöter på. Man kan använda sig av affirmationer för att hålla fokus på sin vision. Man kan tänka och känna ”Jag är värd obegränsat med överflöd och framgång. Jag är värd respekt, kärlek och lycka, framgång, motion. Jag njuter av varje stund av livet. Jag väljer ut och reflekterar över de bilder jag tydligt har framför mig i min vision”.

”Är jag villig att släppa taget om ovilligheten?”, vad är du ovillig att göra för att drömmar och önskningar ska bli verkliga? Kanske vill man inte flytta till en annan stad, lämna sin familj för att ta sitt drömjobb… eller plocka alla dina sparpengar för att åka på en drömresa… Ju färre saker man har på sin ”ovillighetslista” desto större är oddsen att man är mer flexibel och lättare kan nå sina drömmar utan att se en massa hinder längs med vägen. Man behöver leva med en större villighet. Sluta anklaga andra eller dig själv. Se dina lärdomar som val du gjort längs med vägen. Vilka val du tagit har påverkat dig på olika sätt.

Passion

När man känner passion för något så vinner det över ursäkterna. Man brinner för något så starkt och den kraften är enormt stor så man kan inte bortse från den. Man känner att det man gör är sååå rätt och att inget kan komma att stå i vägen. Så länge man känner passion så är det som om energi kring det man gör är oändlig. Man känner en stor entusiasm i det man gör vilket många gånger även inspirerar andra. Jag brukar kalla det att jag ”går i gång” på vissa saker. Ja, många delar av det jag berättar om i bloggen är när jag känt passion och gått i gång på diverse olika saker, ha, ha, ha… jag tror att jag alltid har någonting som jag går i gång på, ha, ha, ha… det känns som en röd tråd genom mitt liv.

Hur lever man då ett passionerat liv?! Allt grundar sig ju i hur du tänker… och din känsla på engagemang kring det du tänker. När du är i kontakt med ditt inre och din själs väg och du går igång på det som får din inre låga att tända till då är man på rätt väg och känner en passion för det man gör. Vi alla har olika saker vi går i gång på och känner passion för. Du har dina grejer och jag har mina och det är precis så det ska vara i vår mänskliga utveckling. Vad enkelspårigt det skulle vara om vi alla gick i gång på samma saker… då hade inte mänskligheten gått framåt i den takt som vi idag gör. Det är när vi inte följer den inre rösten och gör det som vi känner passion för som vår inre glöd brinner ut och slocknar. Jag upplever att göra något som jag älskar hjälper mig att hålla igång min energinivå och min inre eld.

Medkänsla

När man lever utifrån hur man kan tjäna andra, att sätta andra före sig själv skänker så mycket glädje. När man lever utifrån medkänsla så slutar man att känna anklagelser mot sig själv och mot andra. Det är nog rätt vanligt att man anklagar sin uppväxt, sin partner, sina föräldrar, klagar på ekonomin, sitt jobb, sitt förflutna med mera. Men utifrån medkänsla så upphör anklagelserna. Det är en sådan skön känsla att gå runt och känna medkänsla… man fylls av en känsla av lycka, tacksamhet, hälsa, frid. Det ger verkligen många ringar på vattnet av att känna medkänsla. Jag tänker ofta på det när jag hör folk klaga över jättekonstiga saker… det känns så onödigt att ens ha de tankarna i sitt sinne. Det kan vara att kollegor klagar på att det är för mycket godis i personalrummet… att man ens får en sådan tanke… jag känner tacksamhet och kärlek av att jag har fina kollegor som bjuder på något och det spelar ingen roll vad det är i mina ögon. Jag kan ju själv göra valet om jag vill äta eller ej. All klagan på skolmaten är en annan grej… jag äter i matsalen med eleverna varje dag och det är ytterst få gånger på ett år som jag känner en negativ tanke om maten. Jag känner ofta tacksamhet över att jag sluppit lagat mat själv och att andra människor har gjort det åt mig och åt andra, att jag får ta del av en jättestor salladsbuffé, om jag hade tagit med mig mat hemifrån så hade jag inte alls fått i min sååå mycket olika grönsaker, näringsjägaren inom mig jublar! Undra hur vanligt det är med negativa tankar för sitt inre där man klagar på saker? Hmmm…?!

Jag längtar tills jag kommer komma in på min tacksamhetträning, men den har med hjälpt till att man under hela dagen ser saker ur medkänslans och tacksamhetens ögon, det har liksom färgat min lins.

Fortsättning på inlägget kommer i kommande blogginlägg, hoppas du vill haka på!

Här kommer ett klipp från fina och kloka Wayne Dyer.

Glad midsommar på er alla fina människor där ute! Kram från mig till er! / Johanna