Andlighet / Boktips / Handeksem/Allergi / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

En ny jord – Ditt inre syfte – del 1

Jag gillade Eckhart Tolle och lånade även hans tredje bok som heter ”En ny jord-ditt inre syfte”. Han visar på att vi kan gå bortom egot och bortom våra egna liv och på så sätt föda upp en mer kärleksfull värld. Med en radikal förändring av vårt medvetande så kan vi få uppleva vår innersta natur, som är sååå mycket större än vad vi kunnat föreställa oss. Jag ska se om jag kan sammanfatta och guida dig igenom bokens alla delar samt peta in lite egna tankar om det jag läser?! Men bäst är det ju att läsa boken själv!

Boken är helt klart värd att ta sig igenom… även om den likt de andra är rätt djupa böcker. Men jag kan gilla djupa böcker och vad de gör med mig, skiftet som sker inom mig och de nya tankarna och lärdomarna jag bär med mig när jag läst klart. Det är väl det som gör att jag har svårt att läsa en ”vanlig” bok… det känns mer som att jag kollar på en film och det är trevligt att kolla på film ibland, men jag utvecklas inte så mycket som person av att ”kolla på filmer”. Just nu i livet och ett gäng år tillbaka är det som jag har bråttom med att jag vill ”lära mig allt som finns att lära”… så vem vet… kanske jag plöjer igenom skönlitterära böcker framåt ålders höst?! ha, ha, ha.

Det mänskliga medvetandets blomstringstid

Ända sedan begynnelsen så har människor beundrat och förundrats över den skönhet som finns i naturen. En blomma kan väcka varma känslor inombords av det vackra i just en blomma. Konstnärer, poeter och mystiker kan bli inspirerade av just en blomma. Att se skönheten i en sådan liten, enkel sak kan väcka känslor av glädje och kärlek därav är det viktigt att vara i nuet och stanna upp och omslutas av allt det vackra vi har runtomkring oss. Förutom det vackra vi ser så kan det även dofta på ett visst sätt, det kan även kännas på ett annat sätt. Att använda alla sinnen när man tar in storheten vi har runtomkring oss är väldigt givande och något som vi många gånger behöver bli bättre på i det hektiska liv vi lever idag.

Eckhart tar även upp om den mänsklighet som lever på ett blint och okunnigt sätt och därav skapar lidande för sig själv och för andra. Den dysfunktion som människor kan besitta som grundar sig i girighet, makthunger, rädsla och begär som genom historien har kunnat visa sig genom krig, slaveri, tortyr, våld av religiösa och ideologiska skäl. Människor har med sitt intellekt skapat massa med bra saker men de har även skapat bomber, vapen av alla de slag, ubåtar, giftgas med mera som skapat en enorm förödelse för människors lidande och för vår planet. Människans galenskap har varit så destruktiv och man kan läsa mycket av det i våra historieböcker, men även något som fortfarande pågår i världen.

Ett flertal andliga läror menar på att vi måste släppa rädsla och begär. Man blir dock inte god av att försöka vara god utan du behöver upptäcka den godhet som redan finns inom dig och låta den komma fram. Starten är att förändra din veklighet och ditt medvetandetillstånd. Man behöver bli medveten om den dysfunktion som bor inom oss alla och det är egot eller “den galna kusinen” som jag ibland kallar egot.

Egot: Mänsklighetens nuvarande tillstånd

Tänk vad man påverkas av ord, både sådana man säger högt samt de ord man har i sina tankar. Det är lätt att försvinna i väg i sina tankar och vi kan lätt bli fångade av vår egen tankeverksamhet. Den här boken handlar om hur man kan frigöra sig från sina tankar och sitt ego, naturligtvis måste vi ha tankar, det är ju inte något dåligt! Men vi måste ha en balans och inte bli fångade av dem.

De flesta människor identifierar sig helt och hållet med den ständiga strömmen av tvångsmässiga tankar som maler i våra huvuden. Många av tankarna är meningslösa upprepningar.

Det är så himla intressant när man börjar observera rösten i huvudet och se den från ett fågelperspektiv. Undra hur mitt liv hade blivit om jag som ung hade haft koll på det jag har koll på nu, undra hur mitt liv hade sett ut? Undra hur många det är där ute som har koll på den inre rösten och lägger märke till den?! Tänk alla som plågas av oro, psykisk ohälsa och depressioner som identifierar sig helt och hållet med sina tankar i deras huvuden… eller alla val vi gör som grundar sig i de tankarna… tänk om alla skulle stanna upp och analysera sina tankar innan man fattar ett beslut, tänk alla som håller på med någon form av självskadebeteende… jag tror de skulle kunna sluta med det ”bara” genom att se över vilka tankar de har och ifrågasätta dem om de är sanna eller ej.

Tänk om jag skulle äta godis varje gång jag fick upp bilder på godis i mitt huvud, ha, ha, ha… nu vet jag ju att det är min kropps sätt att berätta att jag behöver energi, bilderna på godis brukar försvinna när jag ätit något annat, typ en frukt eller druckit en smoothie.

En annan grej som egot gillar är saker av alla de slag och man kan riktigt förlora sig i olika ting. Som barn så har många ett stort begär efter diverse leksaker, när barnet sedan får sina leksaker så är det många de inte leker med och så kommer det andra leksaker som de vill ha. Leksakerna byts genom åren ut till andra saker och prylar… kanske en bil som man känner att man typ inte vill leva utan eller märkeskläder. Man kanske känner att efter att jag skaffat just den där saken så kommer jag bli lycklig… och så fortsätter man söka efter lyckan utanför sig själv… och där finns inte riktig lycka… lyckan måste komma inifrån! Om jag tänker på buddhistiska munkar och deras kläder, alla bär samma kläder… detta måste väl vara för att skala bort allt som kan påverka egot och lättare connecta in med sin själ?

Egot vill ha saker och känner ständigt en brist och otillfredsställelse, egot kan även koppla ihop att det är ”jaget” som inte är tillräcklig än och kan se sig själv som person som misslyckad då man kanske inte fixat alla sina ”ha-begär”. Egot har en drivkraft att hela tiden vilja ha mer av allt och blir aldrig nöjd med det den har. Egot jämför sig ofta med andra och kan känna avundsjuka på vad andra människor har och hur andra människor är, snacka om beroendeframkallande! Det tar ju aldrig slut! Man måste aktivt arbeta med sig själv för att se sig själv och andra från ett annat ljus.

En annan grej som egot har många tankar kring är vår kropp! Den kan vara väldigt dömande och hård kring hur vår kropp ser ut eller hur den funkar. Egot har lätt för att jämföra sin kropp med andras kroppar och kritisera den kroppen vi har. Det som är häftigt här är att man verkligen även här kan arbeta med egot och vilken syn man har på sin kropp. Tänk om jag hade haft koll på detta när jag gick på högstadiet/gymnasiet, när jag jämförde min kropp med mina klasskompisars kroppar. Jag kunde ha sååå hårda tankar om min kropp och nu som vuxen så blir jag lite ledsen i hjärtat när jag tänker på hur hård jag var. Idag älskar jag min kropp, trots de skavanker som åldrandet, skador och graviditeter gjort med kroppen så är jag sååå tacksam över den kropp jag har fått. Jag tycker den har tagit mig igenom livet på ett fantastiskt sätt och jag ser min kropp idag med kärlek, ödmjukhet och tacksamhet. Tror att det strålar inifrån och ut från kroppen. ”Bara” genom att träna mitt Ego så kan jag se min kropp med de här ögonen idag och jag tänker ”Kan jag så kan du”. Jag tror att om man inte redan är där så kan man komma dit med träning, även det är något jag vill inspirera andra till via min blogg.

Egots kärna

De flesta människor identifierar sig ständigt med rösten i vårt huvud, alla tankar som ständigt maler som både kan leverera frivilliga och tvångsmässiga tankar. Ditt tänkande innehåller ditt sinne och själva kärnan i din tankeaktivitet består av de tankar, känslor de mönster du har som du identifierar dig starkast med… och det är egot, ditt jag. När du lever i det ”jaget” så vilar det på en ostadig grund som är väldigt flyktig och föränderlig. Varje människas egon kämpar för sin överlevnad och försöker skydda sig själv och växa sig större.

När någon kritiserar och fördömer en annan människa så är det oftast egot som talar då det får egot att känna sig större och starkare/ bättre än andra.

Klagomål och bitterhet är även det delar som egot går i gång på då det stärker en själv. Man kan ju även i grupp känna än ”vi-känsla” när man tillsammans med andra ser ner på andra människor och känner ”vi” och ”dem”. För dig själv så gör det ingen skillnad om du klagar högt eller du klagar i dina tankar. Vissa har detta som en vana… för sitt inre så klagar man på allt och alla. Egot har ett behov av att ha rätt och vinna över andra. Detta kan göra att egot kallar andra för ”din idiot”, ”din skitstövel”, ”din tönt”, ”du är så korkad” och så vidare… När man arbetar som högstadielärare så är det sååå ofta jag hör elever säga sådana här saker till varandra och jag gör mitt bästa för att få dem att stanna upp och reflektera över vilka ord de använder till sig själva men även till andra. Jag får alltid då höra ”Det är bara på skämt”… men grejen är att hjärnan ändå snappar upp orden och tar åt sig av dem även om det är på skämt… det biter ändå… så det bästa är ju självklart att ALDRIG skämta med den typen av ord.

Nästa steg på den negativa spiralen egot frambringar kan vara skrik, hårda ord där egot på ett högljutt och aggressivt sätt behöver hävda sig. Det sista och lägsta steget det är där fysiskt våld kommer in.

Egots främsta fiende är nuet, alltså livet i sig, här och nu… det är därför det är så viktigt att träna sig i att vara i nuet så mycket som möjligt. När du är i nuet så kommer kraften i din närvaro att öka och egot kommer förlora sitt grepp om dig. På så sätt kommer du få tillgång till en kraft som finns inom dig som är mycket större än egots kraft. Medvetenheten är en kraft som man hittar i nuet och det är därför man även kallar den för ”Närvaro”.  

När man förlåter andra människor så ser man den friska kärnan som alla människor har i sitt inre då ser man igenom egot och då har man segrat mot sitt ego.

Egot vill gärna ha rätt och finna fel hos andra, om detta är något som du känner igen dig i så kan det vara bra att stanna upp i sådant tankesätt och se om du kan se situationen utifrån mer kärlek och acceptans. Alla är vi olika och vi befinner oss på olika platser i livet, alla gör så gott vi kan utifrån vår förmåga. Ibland kan vi hjälpa andra, men det är först när de är mottagliga för hjälp, samma när vi tar emot hjälp.

Egot går i gång på drama och när det kommer till kritan så vill väl alla ha frid inom sig och runtomkring sig?! Drama i olika nivåer är som krig, egot vill segra mot andra oavsett vad det gäller, det är en illusion för din överlevnad. Det är en utmaning att ställa sig åt sidan och vara närvarande i drama av olika slag men det är viktigt för att segra över sitt ego. När man känner att man är mitt i ett drama så behöver man se händelsen från ett fågelperspektiv och hitta en annan lösning på hur man kan reagera på situationen så man inte åker längre ner i nedåtspiralen av dramat. Det är först då man kan se sin sanna identitet.

Egot gillar att känna sig överlägset och den älskar berömmelse. Det är så spännande när man börjar bli medveten om sitt ego och att man kan stanna upp och observera egot i vardagen. När man kan välja att tänka andra tankar i stället för att åka med på egots tanketåg. Kommer många gånger återkomma till egot, eller den galna kusinen som jag med gillar att kalla egot i bloggen.

Ibland tänker jag om det är mitt ego som vill skriva bloggen, men jag landar ändå i att det faktiskt inte är det. Min känsla är att jag vill skriva bloggen mer för andras skull än för min egen. Jag har en inre drivkraft att hjälpa och inspirera andra. Jag har inga stora egobaserade mål att jag ska bli känd och berömd via bloggen utan jag tänker att min blogg kommer landa där den är tänkt att landa. Om det är hos några få personer eller hos många personer så är det ändå så som det är tänkt att bli. Det vore ju roligt om jag kunde hjälpa och inspirera många men om det bara blir några få så har jag ändå fyllt något själsligt syfte här på jorden. Det känns som om jag dör så har jag ”ryggen fri”, jag har gjort det jag kan i min makt att skapa mer ljus, kärlek och inspirerat andra till självledarskap och hitta kraften som vi alla har inom oss själva. Jag är inte här på jorden för att ”fixa andra” eller lösa andra människors problem. Jag är här för att guida människor vidare att hitta svaren inom oss själva, det är mitt soul goal. Det känns ändå rätt fint att jag har hittat mitt soul goal och att jag inte ens är 40 år, sååå roligt att kunna leva resten av mitt liv kretsat kring detta ”tema” löv it!

Jag tror inte att mitt sätt att leva är det mest ultimata och som passar alla människor, men vissa delar kanske passar in på några? Jag är en sökande själ så jag gissar att jag kommer komma in på många vägar genom mitt liv och det ska bli fint att få dela dem med omvärlden.

Har du hittat ditt soul goal än?

Att spela roller: Egots många ansikten

Ett ego brukar kunna spela många olika roller för att få sina behov tillgodosedda och uppfyllda. Det kan handla om makt, materiella saker, en känsla av att vara speciell, få uppmärksamhet, en känsla av överlägsenhet och detta kan te sig både fysiskt och psykiskt.

Många är helt omedvetna vilka roller de spelar, de är dessa roller. Egot frodas och växer när man matar dessa roller.

En blyg och försiktig person kan ha ett ambivalent ego där den både vill och vill inte ha uppmärksamhet, det kan finnas avundsjuka mot andra som får uppmärksamhet samtidigt som personen ogillar att få uppmärksamhet. Om man är väldigt blyg så kan man ha en självbild som är rätt negativ och att man skapat en föreställning om sig själv att vara otillräcklig. Många människor växlar mellan att vara underlägsna till att vara överlägsna beroende på vilken situation det gäller och då är det egot som känner så.

Vissa egon kan bete sig dåligt för att få uppmärksamhet och det kan man se hos små barn som beter sig illa, många gånger grundar det sig i att de får lite uppmärksamhet (och kärlek?) och negativ uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet. Jag tänker på Astrid Lindgrens citat ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv”.

Vissa egon begår brott i strävan efter berömmelse. Offerrollen är med vanlig och då söker man medömkan och sympati från omgivningen och även det är något egot går i gång på. Många vill dessutom inte liksom släppa sin offerkofta då det har blivit en del av ens identitet… vem är man om man inte har sina bekymmer och sin knaggliga historik… man har dem som en snuttefilt som man klamrar sig fast vid… vem skulle man kunna bli om man släppte all gammal skit som man släpar runt på?

Första steget är att börja se på dig själv utifrån den rollen du spelar och då skapa ett avstånd mellan dig och din roll. Det här är början till friheten från den inpräntade rollen.

Att vara förälder kan med att vara en roll man spelar, frågan är det en funktion att vara förälder eller är det en roll? Föräldrar kan försöka skapa barn som ska bli en bättre version än vad de själva blev, att inte barnen ska göra om föräldrarnas misstag och så vidare. En bra riktlinje är att hjälpa sina barn, ge dem vägledning och beskydd så gott man kan. Det är viktigt att ge sina barn utrymme till att bara vara. När de är små så ”vet man vad som är bäst för dem” men den sanningen blir mindre sann ju äldre barnet blir. Om du har många förväntningar på deras liv och hur det ska vara och bli desto mer lever du med egot och dina tankar och är mindre närvarande för dem.

Våra barn kommer göra misstag och göra dumma saker, det är så vi lär oss och utvecklar oss vidare i livet.

Många människor bär en dold ilska och bitterhet mot sina föräldrar och ofta grundar det sig i bristen av äkthet i relationen. Barnen har en djup längtan att föräldrarna ska finnas där som en närvarande människa som ska se dem, ge dem uppmärksamhet och visa kärlek, men många föräldrar lever i rollen av att vara en förälder och missar därav den viktigaste biten. Det räcker aldrig att göra bra saker som förälder om du försummar ”varandet” och att vara närvarande med sina barn… detta kan leda till att man som vuxen kan störa sig på sina föräldrar eller bli irriterade när man är i deras närhet. De kan ha spelat ”rollen” som föräldrar på det bästa sättet och du kan ha haft den bästa barndom du kunnat önska dig… men om de bara varit i rollen, utan varit närvarande och gett dig kärlek så kommer de negativa känslorna finnas inom dig gentemot dina föräldrar. Det man kan falla tillbaka till är att se dem med kärlek och känna att de gjorde så gott de kunde utifrån deras förmåga, kanske gjorde de det ännu bättre än den uppväxt och barndom som de själva hade och agerade därefter? Tack vare att dina föräldrar var på det sättet så kan du vara mer närvarande med dina barn och ge dina barn den kärlek som du inte fick som barn… livets skola!

Egot och sjukdomar – Om du är en person som tycker synd om dig själv, klagar, är arg och bitter över sjukdomen så förstärker du ditt ego. Det blir även starkare om du gör sjukdomen som en del av din identitet. När du är sjuk så är ofta din energinivå låg då mycket av energin går åt till att läka din sjukdom. Det sägs att människor som har ett stärkt ego vid sjukdom tar längre tid att läka, om de kunnat släppa egot och skapat närvaro i stället så hade kroppen haft mer energi att läka sig själv. Om man däremot aldrig släpper egot så kan sjukdomen bli kronisk och något man får leva med.

Jag längtar tills jag kommer till tidpunkten då jag läkte mina ”kroniska” handeksem! Det finns verkligen en koppling med mitt ego och min metod att läka! Så häftigt att det funkar!! Men är inte där än i livet så det kommer senare i bloggen.

Smärtkroppen

Smärtkroppen är gamla smärtsamma känslor som finns i energikroppen, jag har skrivit om det tidigare när jag pratat om blockeringar i energifältet. Om vi släpper det jobbiga som vi varit med om tidigare i livet och är mer i nuet så blir det vår identitet. Smärtkroppen livnär sig på energi från dina tankar så om du inte matar de tankarna så ökar inte smärtkroppen i frekvens, tvärtom så kan de dö ut.

Mycket av människors tänkande är ofrivilliga, automatiskt och repetitivt. Mycket av det är som ett inre brus och som inte fyller någon form av syfte. Tänkandet äger rum på samma sätt som att matsmältningen äger rum och att blodet cirkulerar runt kroppen. Rösten i huvudet har många gånger ett eget liv och det är utifrån den rösten som du identifierar dig med som person.

En annan sak som påverkar oss väldigt mycket är våra känslor, vissa av dem härstammar från egot. De förvandlas till ego när du uppslukas och fångas av dina känslor och de kanske tar över dig helt och hållet. Känslomänniska som jag är såååå nickar jag instämmande på det här. Jag tänker på alla de gånger jag liksom sugs med i en känslomässig nedåtspiral och typ kraschar. Det som är skönt är att jag nu när jag hamnar där så kan jag ändå ifrågasätta om mina tankar är sanna och det är de ALDRIG när de härstammar från mitt ego. Men trots det kan det vara svårt att komma upp ur nedåtspiralen men jag upplever att metoden ändå gör det lättare att komma upp ur spiralen rätt fort… man kanske är där någon dag och sedan är man tillbaka på banan igen, ha, ha, ha. Och jag tycker självklart inte att det är lajbans, men känner att det ändå är ok att krascha ibland, jag tänker att det är en del av min livsresa här på jorden och jag brukar lära mig från dem.

Jag känner när känslorna kommer från hjärtat och min själs röst och när de kommer från mitt ego, de vibrerar helt klart på olika frekvenser! När de kommer från mitt ego så kan de vara rätt så barnsliga, ha, ha, ha. Så dumt! Stackars Anders som då får fånga upp mig i min nedåtspiral av egokänslor. Han är efter alla år tillsammans grym på detta! Sååå tacksam över att han står vid min sida i livet!

En sak som triggar i gång mitt ego är när jag lagar mat från hjärtat och lägger ner min själ i matlagningen. Dukar fram maten och möts av en till två knäsna barn som rynkar åt näsan och berättar om sitt missnöje över maten… När jag sitter och njuter och tycker att det är det bästa jag ätit på länge och de klöks/vägrar smaka… Jag vet inte hur många gånger som jag suttit och gråtit vid middagsbordet för jag känt mig så ledsen och sårad över att höra deras missnöje. Fy tusan, jag känner redan nu när jag skriver om det hur pulsen ökar och irritationen i kroppen… det bubblar upp mörka tankar som man knappt borde tänka om sina barn, men de är där… Mitt upptriggade ego kan säga ”Jag tänker ALDRIG mer laga mat från hjärtat till er! Jag kan fixa egen mat till mig och så kan ni äta ert halv/helfrabrikat” eller ”Det finns sååå många barn i världen som skulle älska att få sådan här mat, de kanske inte ens har mat för dagen och här sitter ni och klagar på det här!!”. Tankar om att jag hade velat droppa av barnen på andra sidan jordklotet så att de fått känna på att leva i fattigdom och den typen av mat ett tag för att få dem att fatta att maten jag lagat är bra!  Tankar som att jag längtar tills de är stora och flyttar hemifrån så att jag kan sitta ner och njuta av en fantastisk måltid utan gnäll och klagan kan med komma upp! Efter jag tänkt sådana här tankar så kan jag ju ifrågasätta dem… det är klart att jag inte vill från hjärtat droppa av barnen på andra sidan jordklotet/ lämna bort dem/ att de ska flytta hemifrån… men i ilska, irritation, ledsenhet, besvikelse, frustration med mera så kommer sådana tankar och känslor upp – här har vi egots tankar och känslor som inte är sanna!  

Om jag inte lagar mat med själen så kommer inte de känslorna… om jag skulle servera dem korv med bröd och de uttrycker att de inte alls är sugna på det så är det lite som att det rinner av mig, men det går rätt in när jag lägger ner energi på min matlagning… då detta händer med jämna mellanrum under många år så har det tråkigt nog tagit död på min passion och intresse för matlagning och vi har som många andra hamnat i korv och makaroner träsket. Men vilken mat jag än får till så pimpar jag den med massvis med grönsaker då det är det bästa jag vet. När jag har extra energi och är glad så kan jag få flow och vara kreativ i köket och det älskar jag och då kan det vara ok att laga mat som inte barnen äter…ibland kan jag då laga något annat till barnen bara för att jag ska få en trevlig stund vid matbordet utan negativa känslor som dränerar en men ja… detta är ett laddat område för mig och mitt ego och helt klart ett utvecklingsområde som jag inte löst än idag, suck, pust, stön.

Här är egots egen sång – The Rolling Stones “I Can’t Get No Satisfaction”! Låttips från Eckart Tolle i boken! Rädslan för att vara ingen, rädslan för att inte finnas till, rädslan för döden. Alla egots aktiviteter syftar till att göra slut på denna rädsla.

Fortsättning på den andra halvan i boken kommer nästa vecka på bloggen!

Kram på er! / Johanna

Lämna ett svar