Andlighet / Boktips / Hållbar konsumtion / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek / Träning

Jonglera med böcker

Jag älskar böcker som utvecklar mig som människa och jag läser minst två böcker i veckan när jag arbetar och när jag är ledig så läser jag minst det dubbla. Alla böcker jag läser är med fokus att lära mig nya saker. Jag ser skönlitterära böcker som romaner och deckare typ som underhållning och att se på film. Jag känner inte att jag hinner med sådana böcker då jag har såååå mycket jag vill lära mig om. Jag liksom hungrar efter ny kunskap och att se saker ur nya perspektiv för att skapa mig en egen uppfattning hur saker hänger ihop.

Jag liksom jonglerar med böcker. Jag har alltid en eller två fysiska böcker i gång som jag läser ur beroende på vilket humör jag är på. De fysiska böckerna läser jag på morgonen när jag dricker mitt morgonkaffe samt på kvällen innan jag ska sova… kan bli vid en kaffepaus efter lunch med om jag är hemma och ledig.

Jag lyssnar på böcker när jag viker tvätt, städar, lagar mat, sitter i bilen, grejar i trädgården, går runt och städar i hkk-salen och förr lyssnade jag ofta på böcker på mina löprundor. När jag fick in Nextory och ljudböcker i mitt liv så öppnade det upp för att på ett smidigt sätt få ta del av ett hav av böcker, sådan lyx!

Fram till bara för några månader sedan så ville barnen att vi skulle vara kvar i rummet när de somnade då de var mörkrädda. När jag la barnen så brukade jag alltid rulla ut min ullyogamatta och så passade jag på att stretcha samtidigt som jag läste eller att barnen fick lyssna på en bok innan de somnade. Att läsa eller lyssna på böcker är superviktigt för barn som är i en utvecklingsfas då böckerna utvecklar deras ordförråd, fantasi samt föreställningsförmåga. Med ett stort ordförråd så underlättar det att själv utveckla sina tankar, känslor och upplevelser då man lättare kan sätta ord på saker. Det är ofta barnen frågar om ord som vi snubblar över när vi läser böcker. Så himla bra! Att ha en god läsförmåga har man igen i livet och i skolans alla ämnen. Man har det lättare i skolan om man har god läsförmåga, läsförståelse och ett bra läsflyt. Man får dessutom förbättrat minne och koncentrationsförmåga. Att sitta med en bok kan även vara väldigt lugnande.

Jag hoppas att våra rutiner med läsning gör att barnen kommer se läsning som ett naturligt inslag i vardagen och att läsa är något man gör… på samma sätt som jag hoppas att de kommer se träning/att röra på kroppen som ett naturligt inslag i livet och även det något man gör på samma sätt som att man borstar sina tänder varje dag.

När jag låg i mörkret och skulle lägga barnen så var E-böcker hur bra som helst! Jag har alltid någon E-bok i gång då vissa böcker inte finns som ljudbok och ibland passar det lite extra bra med E-bok. Och när man ligger i ett mörkt rum så är det klockrent. Även att få tillgång till så många receptböcker som finns som E-böcker har med varit lyxigt, att få åtkomst till dem utan att behöva ta sig till biblioteket eller köpa hem dem utan att de finns där ändå och sätter guldkant på vardagen.

Jag har sedan några år tillbaka gått med i bokklubben ”Livsenergi” som har många böcker inom det spirituella och jag tycker att det är såååå roligt att läsa den typen av böcker. Jag köper böcker från bokklubben typ två gånger per år, använder mest tidningen för att få inspiration på nya böcker jag kan läsa/lyssna på. Det är många av dem som finns på Nextory och om de inte finns där så brukar jag kolla om de finns på biblioteket. Om de inte finns på bibblan eller Nextory så brukar jag lägga in böckerna som bevakning på tradera och ibland kommer det ett mail om att en annons kommit in på en bok jag efterfrågar och då kan man ju få tag på begagnade böcker för en vettig peng.

Nu kanske ni undrar om jag alltid varit en bokmal?! Och ohhh nooo, det har jag verkligen inte varit. Läste Sune böcker och Bert böcker när jag var liten och tyckte det var skoj. På högstadiet blev det ”Danielle Steel” böcker… men främst på sommarloven, när vi var i väg på semestrar med familjen. Från när jag var 13 år till jag började nörda ner mig i saker vid 31-års åldern så har jag mest läst böcker på sommarloven. Det brinnande intresset för att läsa kom när jag hittade in på allt jag ville lära mig om och det har liksom bara rullat på i ren hunger att jag vill lära mig och utforska ALLT intressant som kommer i min väg.

Lämna ett svar