Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / PMS/PMDS / Privatekonomi / Självkärlek / Träning

KonMari-metoden

I takt med att jag började skapa harmoni i kroppen och ett lugn i min hjärna så ville jag ha samma känsla runtomkring mig. Jag har ju alltid varit en rörig person som haft svårt att hålla ordning runtomkring mig och det har liksom speglat hur jag var inombords. I jakten på att skapa ett lugn inombords så började jag röja, sälja saker på loppisar och slänga saker. Men jag har alltid varit en samlare då många saker har jag tänkt ”kan vara bra att ha”, eller ”jag kan ju inte göra mig av med det plagget… det har ju varken hål, fläckar eller har blivit för liten”.

Ju fler saker man har i ett hem desto lättare är det att det känns stökigt.

Jag snubblade då in på KonMari-metoden som Marie Kondo tagit fram och fullkomligt älskade konceptet! Var sak ska har sin plats och man ska inte spara på saker som inte ger en positiv energi. Man ska känna glädje av allt man har i sitt hem.

Man ska samla ihop allt man har i respektive kategori och lägga i en hög för att då få en överblick på hur mycket det faktisk är man har och därefter lättare kunna gallra bort saker i kategorin. Man kan då lättare ta ställning till om saken ska skänkas, kastas, säljas eller sparas. VARJE ägodel man tar upp ska man ställa frågan om den ägodelen ger dig glädje ”Does it spark joy” som hon säger. Om den gör det så ska man spara den, utifrån hur många saker man får kvar i varje kategori så vet man hur stort utrymme man behöver för just den kategorin och därefter anpassa var och hur man förvarar det.

Jag började rensa i min garderob då jag hade knökfullt med gamla kläder. Jag la alla mina kläder i en stoooor hög på sängen. När jag tog upp vissa kläder så upptäckte jag fläckar… så när jag frågade mig om plagget gav mig glädje så kom svaret snabbt och direkt ”NEJ” och det var lätt att lägga det i slängkassen. Jag kunde även ta upp plagg som jag aldrig använt då de inte känts så bra när de kom hem, men av dåligt samvete så fick de ligga kvar i min garderob… när frågan kom om jag kände glädje kring det plagget så kom svaret lika direkt ”NEJ” och varför ska man ha saker i sitt hem som inte skänker glädje? Därefter ska man TACKA föremålet för den här tiden/ta avsked. Även om det är ett plagg man typ aldrig använt så ska man tacka för stunden i affären det kändes bra med plagget, eller för stunden man tyckte det såg bra ut när man såg det på nätet, eller tacka för åren man fick fram tills nu fläcken som inte gick bort var där. Metoden var även suverän kring prylar man fått av andra, som man kanske aldrig använt eller ens gillat… ALDRIG tidigare hade det varit så lätt att rensa bort saker ur ens hem, saker man var klar med på alla sätt.

Jag lärde ut metoden till Anders och barnen och det var hur bra som helst! Anders rensade med för fullt då även han hade kläder han inte kände glädje av. Barnen var då 5 och 7 år gamla, men även de hade plagg de INTE gillade av olika anledningar, och jag hade full förståelse för att de kände så med plaggen de hade i sin garderob. Efter det blev det även viktigt för mig att barnen själva får välja deras kläder för att de ska trivas i det de bär och att de ska få testa sig fram till att hitta deras egen stil. Ibland har jag och Anders shoppat kläder till barnen som vi älskat… men som blivit döda plagg i garderoben då de inte gillat plaggen, och det är ju heeelt meningslöst.

Förutom att det är ett fantastiskt sätt att rensa i sitt hem så förespråkar metoden även att man ska märka upp saker, ha lådor och struktur i hemmet, samt speciella metoder i att vika kläder på genom att man skapar små klädpaket där varje paket kan stå i sin låda och att man ska visa mer respekt och kärlek till sina ägodelar.

Jag älskade alla delar och började apa efter och själv skapa samma struktur. Vi började med att vika våra plagg enligt ”MariKondo-metoden” och helt plötsligt började vi skapa harmoni i våra garderober och i vårt hem.

Barnen hakade på och även de vek deras kläder enligt metoden, Mira har dock gått ifrån denna metod, ha, ha, ha men Vincent har fortfarande ordning i hans garderob och viker sina plagg efter detta sätt, heeelt otroligt. Även detta har jag visat klipp på i skolan vi något tillfälle, men har inte tänkt på det nu på ett tag… kanske får ta upp det igen?!

Vinsterna av att ha harmoni i lådor och skåp var att man visste att det var lugnt överallt i hemmet. Det var som om ett lugn la sig över vårt hem. När vi skulle städa så gick det fort och vi behövde inte lägga timmar på att röja. Vi hann till och med moppa golven med jämna mellanrum, ha, ha, ha… några år tidigare fattade jag ju inte folk som fick till det… skrev om det i bloggen när jag skrev om jämställdhet i hemmet.

Jag kunde oftare dra ut yogamattan och köra ett yogapass eller sätta mig och läsa då det var lugnt omkring mig. Tidigare ville man inte göra det för man kände stress av kaoset och det kändes alltid som att man behövde städa och göra fint innan man kunde sätta sig ner och läsa… och då blev klockan så mycket så man han inte läsa så mycket, om alls… innan det var dags för matlagning eller någon aktivitet.

Hemmet blev mycket trevligare att vara i samt så var det inte hela världen om folk kom oanmälda då det ändå inte var särskilt stökigt… inget att skämmas för… som det tidigare var… även det gav mer livskvalitet i livet.

För att få mer inspiration så kollade jag på “Konsten att städa med Marie Kondo” på Netflix, jag blev sugen på att röja och rensa ännu mer efter att man kollat igenom avsnitt där. Hon har även en ny serie som heter “Sparking Joy” som med är väl värd att se!

Jag lyssnade även på hennes bok ”Konsten att städa: den japanska inredningsfilosofin som kan förändra ditt liv” och nu har jag även läst uppföljaren ”Spark joy”. Jättebra böcker om man vill ha inspiration!

Konsten att städa
Spark joy

Hennes sätt har verkligen förändrat vårt hem på ett otroligt sätt, så om detta är ett utvecklingsområde för dig så rekommenderar jag varmt den här metoden för att skapa mer glädje och harmoni i hemmet vilket även leder till mer harmoni inom er som bor i hemmet. De flesta mår bra av att känna harmoni runt omkring sig.

Efter arbetet med att rensa i hemmet så blir man även mer medveten kring nya prylar som kommer in i hemmet, man blir bättre på att ställa frågan om man behöver prylen eller plagget… ofta blir svaret ”nej” och då är det bättre att avstå än att belamra hemmet med mer prylar/kläder.

Man blir inte lyckligare av många prylar, tvärtom skulle jag säga!

https://open.spotify.com/track/22sLuJYcvZOSoLLRYev1s5?si=68b8f00d0b0d47cd

Lämna ett svar