Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Kemikalier från elektronik

Terese Birath från Kemikalieklok var den första som fick mig att börja reflektera över inomhusmiljön och att vår hemelektronik avger skadliga kemikalier. När datorer, tv-apparater, mobiltelefoner och andra elektroniska apparater blir varma så avger dem små kemikalier i den omgivande luften. Jag tänker att det är som med upphettning av plast, att kemikalierna i plast blir flyktiga och kan släppa vid värme, skrev om det i inlägget om att plastbanta.

När de sladdlösa hemtelefonerna kom och ersatte de gamla med sladd så fick jag jätteont i huvudet när jag pratade för länge i telefon, ni vet när telefonen blev varm mot örat, då kom min huvudvärk som ett brev på posten. Vi gjorde oss av med den nya telefonen och fick återgå till telefon med sladd och då fick jag aldrig huvudvärk mer vid telefonsamtal… samma har det varit när jag pratat i mobiltelefon… men gissar att det hade något med strålningen jag reagerade mot?! Hmmmm….?!

Kemikalieinspektionen förespråkar vikten av god ventilation i ditt hem. De menar på att riskerna att påverkas negativt av kemikalierna är små, men det är bra att städa ofta och därmed hålla dammet borta då det är i dammet många kemikalier samlas. Det är även viktigt att vädra och få in frisk luft i hemmet. Vi har ett hus från 1940 och det liksom blåser igenom golv och väggar, ha, ha, ha så vi har verkligen god ventilation i våran kåk… mer att vi hade behövt täta lite…

Många av de skadliga ämnena finns inuti elektronikprylar och störst problem blir det när prylarna blir till avfall då det finns risk att ämnen åker ut i naturen och skapar problem för miljön därav är det viktigt att man tar med sig den här typen av avfall till någon sorter station och inte slänger dem i vanliga sopor! Det finns annars risk att vi så småningom får i oss kemikalierna i maten vi äter eller vattnet vi dricker. What goes around, comes around!

Råden är att inte låta barn leka med elektroniska prylar som inte är leksaker, barn är ju extra känsliga för kemikalier då det kan påverka deras utveckling.  Man helst inte ska ha elektroniska prylar i sovrummet heller… Det här är ju lite svårt tycker jag. Vi har inte längre tv i vårt sovrum… men Vincent har en i sitt rum. Jag har en Wakeup-light som ”väckarklocka” men när jag numera går upp kl. 4.50 varje morgon på vardagar så har jag fått gå ifrån den och då är mobilen den bästa klockan… och den ligger precis bredvid sängen… så detta är väl egentligen ett utvecklingsområde som jag fortfarande har.

Mira fick en hederlig väckarklocka på batteri… men fyyyy vilket ljud man vaknar till med den… det är man ju INTE sugen på. Jag har en plan att någon gång lämna min mobil utanför sovrummet… men är inte där är, ha, ha, ha… kanske skriver om det i framtiden… om jag hittat det ultimata sättet att bli väckt på… utan elektronik. Om du har något tips?! Skriv gärna och berätta!

När man köper elektronik så kan det vara bra att kolla om den är CE-märkt, då fyller den iallafall EU:s krav och då är det inte lika många skadliga ämnen i produkten. Jag har blivit bättre på att stänga av tv:n, diskmaskinen och mikron genom att trycka på knappen så den stängs av helt, då sparar man även några kronor i mindre energiförbrukning, ha, ha, ha… kan vara värt att spara varenda krona nu när elen är galet dyr.

Även detta är ett område som jag mellan varven pratar om i min hkk-sal… Jisses, det finns så mycket man kan ta upp mitt ämne, och allt känns relevant!

Lämna ett svar