Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Växter i hemmet

Jag har aldrig haft gröna fingrar. När vi skaffade hus så hade jag svårt att komma ihåg att vattna blommorna på övervåningen vilket slutade med att vi skaffade plastblommor på övervåningen, ha, ha, ha. Men när vi fick mer harmoni i hemmet så fick vi även mer ork och sug på att införskaffa oss växter till övervåningen med. Det finns ju inget som slår levande växter, det skapar ju en helt annan känsla än vad plastblommor gör… även om många plastblommor/tygblommor är fina nu för tiden.

När jag läste på om kemikalier som finns i luften i hemmet så blev jag medveten om att växter renar och fuktar inomhusluften, så det var faktorer i att jag ville ha mer växter i mitt hem. En fördel med luftfuktande växter är att dammpartiklarna blir tyngre och faller ner till golvet så man kan dammsuga upp dem i stället för att andas in dem och därmed får i dig mindre allergener och föroreningar. Kemikalier från hemelektronik samlas med i dammet och luften och med fuktigare luft så hamnar de med i våra dammråttor. Växterna gör även att luften blir mer syrerik och härlig att andas in samt så ger växter ett lugnande intryck. Här kan man få tips på luftrenande växter.

Förutom växter som fuktar inomhusluften så använder jag i stort sett dagligen min diffuser som förutom aromaterapi är en luftfuktare. Skrev om den i ett tidigare inlägg.

Jag har dock någon form av störning när det kommer till växter… jag kan inte slänga växter om de inte är döda… om jag ser att en växt ser hängig ut så måste jag bara vattna den och om den repar sig så får den vara kvar… tills den dör… oavsett hur ful den är… Detta har lett till att när de blir för fula så åker de ut till gäststugan och där är det lättare att man glömmer bort dem och de då dör utan att jag gör det med flit. Ibland berättar jag om denna störning jag har kring växter och då kryper det fram att det finns fler som mig, ha, ha, ha… undra om vi är många där ute som kan relatera till detta?!

Jag känner ju så här kring ALLT som lever… kommer ihåg när jag var liten och hittade en skadad fluga… då tog jag hand om den… tills min storasyster kom och påpekade hur äckligt det var… man visste ju inte var den flugan varit innan, ha, ha, ha. Kan vara tydlig med att jag inte har samma känslor för flugor nuförtiden… vi bor på landet och förra året bodde vi mitt i en flugsvärm, fy tusan vad äckligt det var! Kunde döda minst 100 flugor innan man ens kunde sätta igång med maten och vi kunde inte vara ute på altanen på hela sommaren. Det var första gången på alla år vi bott här som jag varit ute på Hemnet och kollat hus på annan ort, ha, ha, ha. Men jag landade i att jag ändå älskar att bo på landet och vårat hus så hoppas att vi aldrig får uppleva en sådan sommar igen.

Förra året kunde jag inte med att köpa några nya julstjärnor med tanke på att förra årets julstjärnor stod kvar ute i gäststugan… fortfarande vid liv, ha, ha, ha… ja ni hör ju! Det är med omsorg jag väljer mina växter numera… då jag kan få dras med dem under många år, ha, ha, ha.

När vi fick mer ordning i hemmet med KonMarie-metoden samt att jag fick ett större lugn inombords så kände jag med att jag fick en energi att pyssla om hemmets växter. Växterna ger mig energi numera till skillnad från innan då de mer kändes som ett ont måste och sög energi… det var som att det ytterligare var något man skulle ta hand om… och man hade fullt sjå att ta hand om barn, hem och sig själv och få livspusslet att gå ihop. Återigen ska man lyssna inåt, om man känner stress över växter så ska man nog lägga fokus på andra saker i ens liv så kommer det kanske en dag i framtiden då man känner ett sug att ta in växterna igen och då är man nog redo för det.

På jobbet har vi en skolträdgård som tyvärr just nu är lite övergiven. När jag började på skolan så var min hkk-kollega en fena på att fixa i skolans trädgård. Hon hade ett stort land där hon och eleverna odlade potatis och morötter, de hade även någon bärbuske och lite kryddor. Hon åkte dit även på sommarlovet och såg efter landet, men hon bodde inte så långt ifrån skolan som jag gör…. jag har ju nästan 4 mil enkel resa så det engagemanget hade INTE jag. När hon slutade så höll jag och en NO-kollega trädgården vid liv och vi köpte några fruktträd när vi hade ett elevens val ihop där vi arbetade med skolträdgården samt så startade vi upp en kompost på skolan.

Vi hade tidigare en grillplats och sittbänkar och allt detta var utanför hkk-salen. Såååå lyxigt! När skolan renoverades efter att den blev sjuk så plockades allt sådant bort, även våra nyplanterade träd, vår trädgård var tydligen i vägen för jobbargubbarna och deras maskiner. Efter det var det som luften gick ur och vi skaffade då de två odlingspallarna. Jag såg för någon vecka sedan att Oscar Zia är med i en ny serie från Granngården där han ska lära sig odla, jag kollade på första avsnittet och det känns som en superbra serie som man kan visa/ visa delar av för eleverna i skolan… eller för barnen hemma om man vill inspirera till att odla och träna upp sina gröna fingrar.

Lämna ett svar