Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia

Laxodling

Jag älskar lax, jag tycker att det är sååå gott!!! Så det var lite som luften gick ur mig när jag fick reda på att den odlade laxen inte hade det särskilt bra. Food pharmacy har tagit upp det i deras blogg några gånger. Jag snubblade in på en artikel där de berättade om sportfiskaren Mikael Frödin som dömdes till 24 dagars fängelse eller 12.000 kronor i böter för att han filmat och tagit kort på laxodling i Norge. 2017 var han där på en fiskeresa där man fiskar och därefter släpper lös fisken de fångar och endast behåller det de skulle ha till mat. De var nära en fiskodling och han var nyfiken över hur det såg ut vid laxodlingen och simmade nära en nätkasse i fjorden där fiskarna lever i och han blev förfärad när han tittade ner i kassen och såg det dåliga skick som laxarna befanns sig i.

Många laxar var skadade och hade trasiga ryggfenor och saknade fjäll fläckvis och det var en bedrövlig syn han fick se. De hade stora problem med laxlöss och var hårt angripna. Om de hade levt i det fria så hade de inte överlevt, men tack vare att de fick foder så kunde de leva med sina skador. Han tog kort på eländet och när han kom hem så la han upp bilderna i sociala medier och det blev ramaskri när laxodlarna själva fick reda på detta. De stämde Mikael för olaga intrång… tydligen så får man inte simma fram till laxkassarna och ta kort och därefter sprida det vidare…

För att bli av med laxlusen så använder de starka kemikalier för att avlusa den. Lössen smittar även till de fria laxarna som finns utanför näten, samt att laxar rymmer och sprider sjukdomar vidare samt parar sig med vilda laxar vilket ger svagare fiskar med sämre genetik. Så det är dåligt på många olika sätt. Här är bilderna som florerar på nätet från Mikael Frödins laxbesök.

Jag tänkte att laxlöss kanske inte var sååå farligt och var tvungen att kolla upp det lite närmare. Fy tusan vad äckligt med laxlöss, de är ju stora dessutom! STACKARS laxar!! Här kan man kolla på vad laxlöss är om man är nyfiken.

Då laxarna ofta var i dåligt skick så löste man det genom att ge dem antibiotika. Vi är stolta i Sverige då vi har superlåg användning av antibiotika så om man äter svenskt kött av alla de slag så får vi i oss väldigt lite av den varan. Problemet när man får i sig antibiotika i mat är att man själv kan bli antibiotikaresistent vilket innebär den dagen vi själva blir sjuka så kan det bli så att antibiotikan inte biter på vår sjukdom och vi därmed inte blir hjälpta av den.

Jag pratade med min kollega om detta och han berättade att hans fru inte tålde antibiotika. De var ute och åt på restaurang och hon fick en allergisk reaktion och de fick åka till sjukhuset. Hon hade ätit lax och de på sjukhuset frågade om det var norsk lax? De kollade upp det och det var norsk lax. På sjukhuset sa de att norsk lax ofta kan ha höga halter av antibiotika så de trodde att det var det hon reagerat på?! Helt sjukt!

Ett annat dilemma är att de använder ofta fisk från Östersjön som foder till den odlade laxen, den i sin tur innehåller höga halter av miljögifter eller så använder de protein från Sojabönan som i sin tur inte är särskilt bra för miljön med sina starka bekämpningsmedel samt långa transporter (samt så har människorna som odlar Sojan inte särskilt bra). Livsmedelverket informerar att Östersjöfisken som blir foder till laxarna måste renas från dioxiner och PCB och att det är hårda bestämmelser för det. Enligt deras beräkningar så ska man kunna äta odlad fisk varje vecka utan att det ska vara någon fara, de rekommenderar att man varierar vilka fiskar man äter och att man ibland äter mager fisk och ibland lite fetare samt att de kommer från olika vatten då det förekommer olika nivåer av hälsosamma näringsämnen men även olika halter med miljögifter. Det är även bra att välja miljömärkt fisk. Rådet är ändå att man ska äta fisk 2-3 gånger i veckan då hälsofördelarna är fler än nackdelarna. Fisk innehåller massa nyttigheter som det livsnödvändiga fettet Omega 3, D-vitamin, jod och selen. Man har även sett att fisk minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt så främjar det hjärnans utveckling.

Laxarna bajsar mycket och problemet är att det blir så koncentrerat då de lever i sina kassar så det bidrar till övergödning och döda havsbottnar.

Grafik: Erik Nylund som på ett pedagogiskt sätt visar dilemmat med den odlade laxen.

Jag försökte hitta information kring hållbart fiske och snubblade in på den här filmen som visar hållbar fiskodling…. Något för framtiden?! Har även visat den här i skolan, samt fler avsnitt i samma serie. Tanken med att odla fisk på ett hållbart sätt är ju klockrent! Vi har ju problem med utfiskade hav där vi får färre fiskar så att skona fiskarna i havet så är det ju superbra om bönderna kanske kan gå över att odla mer fisk? Det känns ju som ett bra framtidskoncept.

Efter all info om laxarna så kändes det inte bra att köpa odlad lax från Norge, så jag slutade med det och köpte endas vildfångad lax när jag kom över det. Jag åt lax när jag fick det hemma hos andra. Jag valde bort att köpa lax till Hem- och konsumentkunskapen och passade på att informera om varför jag valde bort det. Idag händer det att vi någon gång var tredje månad köper lax, men det är ytterst sällan. Det är svårt att få tag på vildfångad… det är bara någon eller några gånger per år jag ser det i våra matbutiker.

Nu har jag läst att de minskat sin antibiotikaanvändning i Norge vilket gör fisken mer attraktiv i mina ögon… men jag är osäker på om fisken mår bättre idag än vad den gjorde 2017 när Mikael var där? Så jag är fortsatt skeptisk.

WWF tycker fortfarande att man ska vara försiktig med att köpa odlad lax från Norge… här kan man se deras guide om Laxen Salmo Salar.

Så synd att vårt fina Vättern vatten inte är så rent och fint längre… även det kommer ett inlägg om i framtiden i bloggen.

När jag väljer fisk idag så försöker jag välja Kravmärkt och om det inte går så är MSC- märkningen en självklarhet för mig.

WWFs råd om Lax

Lämna ett svar