Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Kemikalieresa / Min historia

Plastbanta 

Höjdpunkten på hela veckan under föräldraledigheten var när det var dags för öppna förskolan, det upplevde jag bara gav energi istället för så mycket annat som kostade energi.  

Det var en engagerad pedagog som höll i det och vid något tillfälle så skulle vi göra egna bivaxdukar som var ett sätt att plastbanta på då man använder dem istället för plastfolie. Hon hade en lapp med sig kring olika plastsammansättningar kring vilken plast som var “bra” kontra “dålig” plast.  

Jag som var så inne på E-ämnen tyckte att det här med var jätteintressant!  

På plastförpackningarna så finns det en märkning med en triangel med en siffra i och siffran representerar vad det är för plastsammansättning. Jag gick hem och började rensa ut plast med siffrorna 3,6 och 7 då de var rödmarkerade, tyckte att det var en klok start. Det var lite hjärtskärande när jag plockade ut favoritsaker från Tupperware som hade de siffrorna på sig, men jag var motiverad att börja plastbanta. 

Den onda badankan : ditt barn och de osynliga gifterna

 

Makt, plast, gift & våra... | Ethel Forsberg | 129 SEK

Jag lånade även böckerna “Den onda badankan” samt “Makt, plast, gift och våra barn” som Ethel Forsberg skrivit. Hon var tidigare generaldirektör på kemikalieinspektionen (en myndighet där man granskar produkter och kemikalier innan de kommer ut på marknaden) och blev så upprörd under åren där kring hur många farliga kemikalier som vi och våra barn har omkring oss i vår vardag. Hon ville skriva boken för att informera oss konsumenter till att göra oss mer medvetna.  

Här är en liten intervju med henne från nyhetsmorgon, den har några år på nacken men det var ju här min plastbantarresa började och klippen jag visar är sådant som jag tog del av under den här tiden av mitt liv.  

Så farlig är plast och kemikalier – Nyhetsmorgon (TV4) 

Kasta den farliga plasten – Nyhetsmorgon (TV4) 

Jag läste även på om plast på Naturskyddsföreningens hemsida för att ta del av deras syn på plast. De påvisar att plast är svårnedbrytbart i naturen samt att ibland kan små plastenheter finnas kvar på produkten och då även tas upp av kroppen. De beskriver med att vissa plastsorter är hälsoskadliga och vissa är bra men att man inte riktigt vet vilken plast som finns i många av våra plastprodukter?  

Plast kommer många gånger ifrån fossilt bränsle och jag tror det är få människor som missat att vi måste minska vår konsumtion av det.  

När man bränner plast på sorter gårdar så bildas även svårnedbrytbara och giftiga dioxiner som först åker upp i luften för att sidan komma tillbaka till naturen igen och till oss igen likt ett kretslopp.  

Jag snubblade även in på Kemikaliekloks hemsida som eldsjälen Therese Birath har grundat. Therese är utbildad kemist och blev förskräckt när hon upptäckte hur många skadliga kemikalier vi utsätts för i vår vardag som så många inte har koll på. Hon har i sitt fina företag skapat recept och tagit fram råvaror hur man på ett smidigt sätt kan kemikaliebanta i sitt hem. Hon har videor på sin kanal på Youtube där hon föreläser och visar hur man kan göra hållbara kemikaliekloka val. Hon är även ute och föreläser på förskolor och skolor för att hjälpa personalen kemikaliebanta och få bort skadliga kemikalier för små barn, vilket viktigt arbete hon gör!  

När man läser på om plast (och kemikalier i hår- och hudvårdsprodukter) så snubblar man ofta in på ordet att de är hormonstörande?! Jag fattade inte riktigt vad det innebar förrän jag kollade på Therese video där hon på ett pedagogiskt sätt visar att kemikalien har samma struktur (pusselbit) som kroppens egna hormon så kemikalien kan komma in i kroppens celler och ta hormonens plats… så när vårat hormon ska göra sitt jobb och därefter kommer in i cellen så är platsen redan upptagen av en kemikalie. Hormonet får därav inte göra sitt jobb utan försvinner iväg. En stund senare kan kemikalien lossna och kvar är ett tomrum där vårat hormonsystem inte fick göra sitt jobb.  

När jag läste på om detta så hade jag dessutom lite dålig koll på vad exakt hormoner gör i kroppen så jag läste på lite om det med. De har ju massvis av olika sysslor men bland annat så påverkar de tillväxten så barn och ungdomar växer som de ska, påverkar även puberteten när den sätts igång och hur kroppen utvecklas, fortplantningen – vår förmåga att skapa ett barn och hur utvecklingen av fostret blir, ämnesomsättningen i kroppen, vårat immunförsvar påverkas med m.m.  

Även insulin är ett hormon, här har jag spekulerat… tänk om det är kemikalier i vår vardag som är en orsak till att vissa drabbas av diabetes?!   

På kemikaliekloks hemsida så har Therese flera inlägg och videor kring plast och hur man kan plastbanta sitt hem. Hon tipsar kring vilken plast man ska välja bort och vilken som är mer ok att behålla.  

Jag hade bra koll på att man ska undvika plast vid uppvärmning då plasten är flyktig och att plastpartiklar kan släppa från sin struktur när den blir varm. Jag kommer ihåg när jag spelade fotboll på högstadiet och man satt sin vattenflaska i skuggan för att sedan upptäcka att skuggan försvunnit och att flaskan numera stod i solen med ett fesljummet vatten i sig, usch vad det smakade… det var ju inte bara smaken av varmt vatten utan det smakade ju även plast… såhär i efterhand… vilken härlig cocktail…  

Jag läste även på vad livsmedelsverket hade att säga om hormonstörande ämnen samt deras syn på plast

Efter alla undersökningar jag gjort så kändes det rätt för mig att rensa bort all plast, jag hade gamla leksaker kvar från när jag var barn som jag slängde. Kommer ihåg att jag hade en gammal docka som hade en stark doft som luktade i hela “hobbyrummet” som vi döpt vårat förråd till. Nu hade jag ju lärt mig att man ska slänga plast som luktar och den luktade som en hel plastfabrik… 

Jag kände mig som en lite bättre mamma mitt i allt kaos att jag försökte undanröja saker i barnens miljö som kunde vara hälsoskadliga för dem, det kändes som ett bra förebyggande arbete. De plastleksaker vi sedan köpte in hade godkänd märkning och Mira gillade leksaker från Maileg så hon sparade på sådana saker vid varje födelsedag och julafton. Jag själv älskar den serien och jag kan riktigt se framför mig att om vi får barnbarn i framtiden så är det leksaker som kommer hålla och som kommer vara roliga att leka med även då. De har ju en tidlös design och är helt ljuvliga. Vi köpte även in några ekologiska tygdockor från Rubens Ecobuds som med är superfina och som framförallt Mira lekt och leker mycket med.

Även de här kunskaperna har jag haft nytta av på jobbet med mina elever. Det finns ju fördelar och nackdelar med plast och det är roligt att ta del av elevernas åsikter. Om man jämför att köpa en tygkasse mot en i plast eller i papper. Det är rätt många gånger man måste komma ihåg att ta med sin tygkasse innan man haft “igen” den miljöpåverkan som det kostat att producera den… samtidigt som om man nu faktiskt använder sin tygkasse och har med den och verkligen sliter på den, då är det ju mer värt än det slit och slängsamhället vi lever i.

Lämna ett svar