Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

E-ämnen 

Under föräldraledigheten så började det väcka mycket känslor inom mig kring E-ämnen i mat. Jag tyckte att det var sjukt att livsmedelsindustrin tillsatte så mycket tillsatser i maten som vi äter. Jag kan förstå om de testar ämnen som de sedan godkänner, men hur blir det när alla ämnen blandas i våra kroppar i en cocktaileffekt?! Det finns ju ingen som kan har koll på vad det kan leda till?! Min magkänsla kring det här är inte bra! En anledning är att jag som 19: åring blev allergisk mot kemikalier i hår- och hudvårdsprodukter vilket också har gjort mig skeptiskt på kemikalier och tillsatser i mat.  

Jag kände ett stort ansvar som mamma att ge mina barn det bästa, jag ville inte stoppa i dem saker som jag inte trodde var bra och som kanske kunde påverka deras kroppar och utveckling.  

Jag tror på rena råvaror, när jag läser en innehållsförteckning så tror jag att det bästa är när det har ett innehåll som ser ut som något man hade kunnat blanda till själv hemma i köket.  

Jag älskar att nörda ner mig i saker och har gjort det i ett löpande band de senaste 7 åren och det här är nog lite av startskottet i att nörda ner mig. Det var som att det här började väcka min inre eld som för övrigt var kvävd så det var roligt att hitta något som jag brann för och som var roligt. När man har den känslan inombords då vet man att man är på rätt väg.  

Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik

Jag köpte böckerna “Äkta vara”, “Den hemlige kocken” och “Handbok för den kräsne konsumenten” och började läsa på om tillsatser i mat och tyckte det här var superintressant!  

Handbok för den kräsne konsumenten
Äkta vara : guide till oförfalskad mat

Jag mådde ju skit av att gå hemma så när Anders kom hem från skolan så kunde jag stå redo i hallen för att fly fältet. Förutom att springa så kunde jag till en början åka till Asecs och strosa runt men efter några gånger där så kände jag att det var fel forum att strosa runt i…. Jag hade ju inga pengar att spendera då vi hade en kass ekonomi som bestod av föräldrapenning och CSN så det var ju inte så att jag shoppade och jag kunde mer bli matt av att gå där… samt så stängde de klockan 20.00 och klockan var ju rätt sent när jag väl kom in till stan så jag bytte ställe till Ica Maxi som var rätt lugnt ställe mellan klockan 19.30-22.00… 

Ha, ha, ha, det här låter helt sjukt men jag älskade att gå runt på Ica Maxi och granska produkter på kvällarna, Jag tyckte det var jätteintressant att se vad företagen valt att tillsätta i sina produkter och det läskiga var att det mesta fastnade. Jag fick full koll på vilka som hade stabiliseringsmedel, färgämnen, palmolja, glutamat (numera har det bytt namn till jästextrakt), konserveringsmedel som citronsyra (som inte alls kommer från citron utan en mögelsvamp… många som har problem med pollenallergi kan ha det för att de utsätter sig för citronsyra och kan bli friska från pollenallergi om man utesluter citronsyra i sin kost) m.m.  

Jag tyckte det var sjukt att de krossade tomaterna som jag alltid köpt inte bara innehöll krossade tomater utan surhetsreglerande medel med…men hittade om jag valde en annan burk med krossade tomater så kunde jag enbart få krossade tomater.  

Jag kunde se att i citronpeppar så kunde det vara så att det inte ens fanns citron utan enbart smaken av citron från citronsyra, helt sjukt. Jag vill ju ha citron i min citronpeppar!

Blev även förvånad hur många företag som använde palmolja i sina produkter när vi har så mycket klokare olja att tillgå i vår närmiljö som dessutom är såååå mycket bättre för våran hälsa.  

Ha, ha, ha, jag betade av gång efter gång och hade ett systematiskt arbete där inne på Ica Maxi. De hade ju öppet till klockan 22.00 vilket var perfekt och tyckte att det var en skoj aktivitet. Jag gick in i min egen bubbla och granskade produkter och det var så roligt att få göra något på egen hand utan att ha små barn omkring och utan att bli avbruten i min jakt efter kloka produkter.   

Jag rensade ut många skräpprodukter ur vårat kylskåp och skafferi och ersatte allt med “kloka” produkter med bra innehåll samt riktiga råvaror och livsmedel. Det blev även roligare att laga mat med mina nya råvaror, det kändes som man gjorde något bra för sig själv och sin familj. 

De märken som alltid säljer klockrena produkter med bra innehåll är Kung Markatta, Urtekram och Reneé Voltaire.  

Startsida Renée Voltaire · Renée Voltaire

Ibland får jag frågan av mina elever hur lång tid det tar för mig att handla om jag alltid måste kolla på innehåll… men det tar inte lång tid alls… det största jobbet gjorde jag när jag var föräldraledig och det är bara när en vara byter förpackning som man behöver vara lite observant med innehållet. Jag vet inte hur många innehållsförteckningar jag kollat på genom åren men när man gjort det ett par gången så blir man snabb på att scanna av och det finns några e-ämnen som jag inte föredrar som är vanligt förekommande och det är som att ögat kan se dem på en nanosekund bara man slänger ett öga på en innehållsförteckning.  

Jag skulle kunna handla mina produkter i en rätt liten butik då det är otroligt mycket som man kan gallra bort när man inte vill ha massa tillsatser i sin mat.  

Det man handlar kostar mer samtidigt så sparar man pengar då det är mycket av det som jag tidigare köpte inte längre handlar så jag upplever att det går typ jämt upp.  

Äkta vara har även kommit med en märkning som då visar att det är en produkt gjord på bara naturliga råvaror utan massa kemikalier och om man ser den märkningen så underlättar det ju en hel del. 

Äkta vara har även en hel del information på deras sida om fejkad mat som kan vara kul läsning för den som är intresserad.  

De brukar även ha en årlig tävling som jag brukar rösta på där de korar årets största matbluff. Här är en film från nyhetsmorgon från 2020.  

Smördeg utan smör – här är årets matbluffar – Nyhetsmorgon (TV4) 

Jag har börjat följa JohannesCullberg på Instagram och han brukar göra roliga och tänkvärda jämförelser av olika slag, bland annat jämför han innehåll i olika produkter.  

Följ din magkänsla och gör det som känns rätt för dig. För många spelar detta ingen roll utan man köper det som finns i affären då det ändå är godkända produkter och man litar helt och fullt på de kontroller som tidigare gjorts.  

Jag tycker det är lite “sport” att hitta så kloka produkter som möjligt och tycker att det här är roligt, så för mig är inte det här jobbigt alls, jag kör på “försiktighetsprincipen” och försöker undvika att köpa hem saker med långa och okända innehållsförteckningar.  

Vi är ju fler i hushållet som handlar och Anders köper mycket av det som jag brukar handla hem men han gör lite avstickare här och där och köper hem saker som jag inte hade valt och jag är lugn med det. Han och barnen får äta vad de vill och det är inget jag mår dåligt över på något sätt. Jag är såååå tacksam att jag har Anders, vi balanserar varandra. Det hade nog blivit lite väl extremt att ha två som mig i ett hushåll, ha, ha, ha. Vi har en dotter med selektivt ätande så jag har fått släppa något enormt på mina principer då målet mer är att hon ska få i sig energi än att det är så klokt.

Jag äter ALLT när jag är borta, så det är inte som det här har gjort att jag blivit extrem i mitt ätande och undviker allt med e-ämnen utan jag tycker att jag ändå är chill med vad jag stoppar i mig.  

Det här intresset med E-ämnen har jag ju även kunnat använda mig av i klassrummet. Det är jätteroligt när elever ska reflektera kring vad de tycker om det. Ingenting är ju rätt eller fel utan man få ju bara skaffa sig en åsikt. Vi brukar granska produkter, jämföra innehåll och pris. Många gånger är ju de med många e-ämnen billigare samt har ett långt hållbarhetsdatum… och det kan man ju med resonera kring. För vissa elever så väcker det här känslor då de blir äcklade av alla konstiga ämnen, och vissa bryr sig inte så mycket om det utan det viktigaste är att det är gott och gärna billigt. Jag tror att det är så samhället i stort ser ut.  

Lämna ett svar