HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Självkärlek / Träning

Styrketräning- Började bygga upp mig själv

Att träna har alltid varit en metod för att få mig att må bra. Jag kände att jag var i så dålig fysisk form efter min andra graviditet, min kropp hade fått ta så mycket stryk och jag längtade efter att hitta tillbaka till mig själv och min kropp. Jag var trött på min dåliga hållning, obefintliga magmuskler och tröttheten jag kände i ryggen. Jag kände att löpningen inte riktigt räckte och var inspirerad av att komma igång att styrketräna.  

Vi fixade iordning ett gym ute i gäststugan där vi köpte in hantlar, skivstång, vikter, gummiband, pilatesboll och en träningsbänk. 

Jag kollade en hel del på Biggest Looser där Olga Rönnberg var personlig tränare. Jag blev så inspirerad av deltagarnas slit och målmedvetenhet och tänkte “Kan de så kan jag!”. Olga hade släppt sin bok

Träning för nyblivna mammor

“Träning för nyblivna mammor” så jag köpte den och började träna de pass som fanns i boken. Jag kände rätt snabbt att träningen var lite för lätt för mig och att jag ville ha mer utmaning så jag köpte hennes andra bok som heter “Styrka för kvinnor- träningen, maten, motivationen”.

Styrka för kvinnor : träningen, maten, motivationen

Det var såååå roligt att träna styrketräning… vilket jag aldrig tidigare tyckt. Det var helt galet att så lite träning kunde ge sådana resultat. Efter bara två veckor såg jag skillnad på kroppen och det som var jättetungt första veckan blev redan efter någon vecka mindre tungt, jag orkade göra fler repetitioner och därefter la jag på tyngre vikter och gjorde till en början färre repetitioner för att därefter kunna öka dem med.  

Styrketräningen gav något som löpningen aldrig hade gjort och på mina löprundor så gav min styrketräning med resultat. Jag fick starkare ben och hade ett kraftfullare löpsteg, jag hade starkare magmuskler och fick en starkare och rakare hållning och jag kände att jag orkade mer så även löpningen blev roligare när jag fick in styrketräningen i vardagen.  

Det här låter kanske lite tråkigt, men än idag är det Olgas styrketräningsbok jag tränar efter. Om jag ska vara helt ärlig så är styrketräningen den träningsform jag tycker är minst kul. Jag har under åren blivit lite av en “periodare” när det kommer till styrketräning. Jag kan bli supertaggad och träna i två-tre månader…. för att sedan på något vänster tappa styrketräningen helt. Men nu de sista sex månaderna så känns det som jag hittat ett hållbart koncept!  

Ett av hennes träningspass brukar ta mellan 20-25 min att träna… och jag kom fram till att det är nog för att jag dels inte tycker det är så kul, dels för att jag tycker att det är jobbigt att styrketräna och dels för att det tar liiite för lång tid… och därav att det glider ut i sanden… Jag valde att börja köra ½ pass istället… tänkte att ½ pass är bättre än inget pass… och det funkar tydligen jättebra för mig!  

Träningen tar max 12 minuter, och den tiden har jag. Jag tränar 3-4 pass i veckan. Att det kändes för tungt och jobbigt tidigare har liksom ebbat ut då jag kan stå ut med att ha det lite jobbigt i drygt 10 minuter. Det som är rätt otroligt är ju att även med så liiite träning så får man ändå resultat! Jag blir starkare och gör fler repetitioner för att så småningom lägga på fler vikter och gå ner till färre repetitioner. De resultat man får i form av att man känner sig starkare och orkar mer gör ju att man vill fortsätta, superrroligt! Kanske någon mer där ute som känner att man har 10 minuter över för lite träning? Kör bara, kör! 

Lämna ett svar