Boktips / Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Socker, socker, socker

JAG ÄLSKAR SOCKER!!! Jag blir liksom lycklig av att äta godis och fika med godsaker. Jag kan känna en enorm njutning av det så det skulle aldrig vara ett alternativ för mig att till 100% leva resten av mitt liv utan det även om jag har perioder där jag inför sockerdetox… det suget brukar komma efter perioder då det blivit för mycket socker. Jag har kommit fram till att min kropp däremot inte mår så bra av socker. Jag blir svullen om magen och jag blir trött av socker. Många beskriver att de får en energikick av socker men själv blir jag dåsig och trött. När jag försökte läka mina eksem och arbetade för att få en bra tarmflora så hade jag ett begränsat sockerintag och det var i den vevan som jag fick lite sundare inställning till socker.

När jag har låg energinivå i kroppen så brukar min hjärna signalera det till mig genom att jag får upp bilder i min hjärna på godis av alla de slag, gärna choklad! Jag älskar choklad! Om jag tar en frukt, dricker smoothie eller tar en kopp te så brukar bilderna på godis avta i min hjärna.

Tidigare åt jag godis varje dag men idag har jag andra alternativ som är hälsosammare än godis även om det påverkar blodsockret på typ samma sätt. Jag älskar dadlar! Ha, ha, ha. Jag har hittat en ny favorit i affären som smakar salmiak, my god såååå god, smakar som djungelvrål! Jag gör ofta egna lakritsdadlar då jag doppar dadlarna i lakritspulver från Kung Markatta. Detta är en klassiker om jag ska i väg och vill ha något till mitt kaffe men känner inte att jag behöver kakor eller annat till min kropp då blir det lakritsdadlar samt någon frukt.

Jag brukar numera baka med dadlar, kokossocker, agavesirap, björksocker med mera då det kanske ändå tillför något mer näring än vitt raffinerat socker och jag bakar gärna glutenfritt. Gillar även att baka med bönor i stället för mjöl… men det kommer jag berätta om i ett eget inlägg… Jag vill att barnen ska få med sig traditioner med lussebullsbak, kanelbullebak, vanliga tårtor och fika så det blir en mix av ”hälsofika” och vanligt fika hemma hos oss. När jag fyller år så brukar jag köra på ”hälsotema” men när de andra fyller år så får de välja fritt. Jag gillar att allt inte behöver vara åt det ena eller det andra hållet bara för att man blir medveten och mån om sin hälsa. Hälsa står för så mycket för mig, ibland är det hälsa att njuta av de nygräddade lussebullarna eller sin lilla skål med godis men det kan även vara när jag njuter av mina dadelbollar eller lakritsdadlar. För mig har balans blivit viktigt i jakten på hälsa.

Jag har upptäckt att när jag tidigare klämt en 200 gram chokladkaka så har jag mått illa, och om jag var hungrig på mat innan chokladkakan så har hungerkänslan försvunnit efter den. Egentligen så funkar min kropp vid 100 gram godis, då känns det som min kropp kan hantera godiset utan att jag mår illa efteråt samt att jag känner mig ”nöjd” på godis. Jag har blivit observant på hur kroppen reagerar efter att jag äter saker… om den signalerar med illamående… då är det något man ätit för mycket utav…

När Mira var mindre blev hon liksom stressad av en stor skål godis på bordet. Hon såg alla bitar hon ville ha och blev stressad när det fanns en risk att andra hann före vilket ledde till att hon plockade på sig flera bitar att hålla i handen samtidigt som hon åt den hon hade i ett raskt tempo. Detta ledde till att vi lärde oss av det och införde att lördagsgodiset inte skulle vara i en stor skål utan att var och en fick väga sitt godis till 100 gram… vilket även vi vuxna (Anders och jag) hakade på. Det har varit vår grej sedan flera år tillbaka… vi kan hälla upp godiset i en stor skål och sedan får var och en väga sitt godis och välja vilka godisbitar var och en vill ha. Jag brukar köpa en stor burk två gånger i månaden och det är vår godisranson.

Barnen hade en kompis hemma hos oss för ett litet tag sedan och han satt där med ett stort frågetecken när vi langade fram skålar och våg, ha, ha, ha. På hemkunskapen väger eleverna mycket och många är kassa på att väga saker (läs- de har det som ett utvecklingsområde, ha, ha, ha) det är så ofta de lägger saker på vågen och därefter startar den… eller att de startar den först för att därefter lägga assietten på vågen samt det de ska väga så de väger assietten med, ha, ha, ha. Mina barn kommer vara proffs på vågen om de använder sådan på deras framtida hkk-lektioner, ha, ha, ha.

Jag har läst på en hel del om socker då det är något som kommer upp som en röd tråd i typ alla ”hälsoböcker”. Alla verkar vara rätt överens om att socker inte är särskilt bra för hälsan (eller miljön) och att det är något man inte ska äta mycket av. Det är väl egentligen ingen nyhet för någon. Problemet är ju att vi människor rent biologiskt älskar socker då det har hjälpt människan att överleva. Socker ger snabb energi och än idag, fast vi inte har brist på mat så går vi människor i gång på socker.

Hälsobalansen : 4 nycklar till ett bättre liv - hur du vilar, äter, tränar och sover dig friskare

Tillbaka i tiden så fick människan inte i sig socker i den utsträckning som man får idag. Vilket har gjort att vi idag har ett påslag av höga sockernivåer i blodet som inte är särskilt hälsosamt för människokroppen. Rangan Chatterjee skriver i boken ”Hälsobalansen: fyra nycklar till ett bättre liv” att socker har beroendeframkallande egenskaper då man sett att sockertoppar utlöser aktivitet i hjärnan som är kopplat till belöning, njutning och beroende att göra. Jag själv kan med min kropp som kompass instämma att det är så jag själv funkar med socker. Rangan är även tydlig med ett många forskare inte hävdar att socker är beroendeframkallande.

Några tecken på att man får i sig för mycket socker enligt Rangan är:

  • Du känner behov av att äta varannan timme
  • Minskad koncentrationsförmåga på förmiddagen
  • Du får en dipp på eftermiddagen
  • Du är hungrig/lättretlig mellan måltider
  • Du känner dig skakig/yr om det går för lång tid mellan måltiderna
  • Du får ett enormt energipåslag eller trötthet när du har ätit
  • Du dricker för mycket koffein och socker för att hålla i gång
  • Du blir sugen på sötsaker eller snacks mellan måltider

Socker får man ju inte bara från strösocker utan det är ju från sockerliknande mat med lite fibrer. Livsmedelverket har satt ihop en PDF som heter ”Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?” som jag har länkat här om man vill lära sig mer om sockerliknande mat. För mig är vitt bröd eller Cornflakes exempel på sockerliknande frukost, pasta och ris får man mycket socker och lite fibrer av till lunch och middag.

Livsmedelsverket har en sida kring deras råd gällande socker och det är väl där jag själv har landat. Jag njuter av lite socker då jag tycker att det är så gott och i dagsläget känner jag inte att jag vill vara utan det utan det är ett medvetet val jag tar… som med så mycket andra val jag gör kopplat till min hälsa. Idag har jag en hälsosam relation med socker…. Mot tidigare när jag moffade i mig godis i smyg samt tryckte i mig godis tills jag typ mådde illa… det är däremot inte hälsa enligt mig. Jag som är anti E-ämnen över lag undviker sötningsmedel och väljer socker framför sötningsmedel… har läst på en hel del om sötningsmedel och ibland blir det att man tvivlar om man väljer rätt… men när det kommer till sötningsmedel i läsk så tycker jag att det smakar godare med socker samt så dricker jag läsk så sällan så jag ser det inte som ett problem. Jag upplever även att jag tycker läsk smakar sött så jag brukar vara nöjd med ett glas. Även Rangan anser att det är bra att undvika sötningsmedel. Om man kan få problem med allergi och eksem på huden av kemikalier som finns i hår och hudvårdsprodukter så tänker jag att man borde kunna få problem invärtes med kemikalier som man stoppar i sig… men det borde vara svårare att kartlägga vad som beror på vad?!

Rangan tipsar att äta protein vid alla måltider (från kött, fisk, ägg, nötter/frön) då de hjälper till att hålla en mätt längre och därmed minskar sötsuget. Jag äter till vardags just nu kokt ägg till frukost, ihop med lite havregrynsgröt (½ dl glutenfria havregryn, 1 dl vatten, lite salt, kardemumma och äkta kanel) på toppen har jag oftast ca ¾ dl blåbär eller ½ äpple, nötter, solroskärnor, pumpakärnor och havremjölk. Jag upplever att jag står mig länge på den här frukosten.

Jag har funderat mycket på vad det är i glutenrika livsmedel som gör mig så trött och seg. Jag blir ju även trött av socker. Vissa reagerar ju inte alls så på socker utan blir tvärtom pigga och får en sockerkick. Jag har läst böckerna ”Socker- ett sötare blod” av ann Fernholm som även är gästspelare hos Food Pharmacy. Hon är otroligt kritisk mot socker, och mycket kring ohälsan som råder i vårt land är enligt henne kopplat till socker. Jag kan tänka mig att det är en del i det hela…. Ihop med att många dessutom äter för lite frukt och grönt samt för mycket rött kött… men absolut så tror jag med att vi skulle må bättre av mindre socker och mindre sockerliknande mat.

Om man känner att minska sin sockerkonsumtion är ett utvecklingsområde så som det tidigare var för mig så fick jag återigen tips från böcker jag läste. Böckerna har ju liksom varit min skola till att lägga grunden för mitt mående och en hållbar livsstil.

Ett utvecklingsområde många har tror jag är kopplat till känslor och socker… jag kommer ha ett eget inlägg om det framöver men jag nämner det redan nu. Det är nog rätt vanligt att man äter socker när man är ledsen, nedstämd, haft en tung dag på jobbet med mera. Att man då tröstäter något sött. Eller att man är uttråkad och att man då tar till metoden att äta något sött under tiden. Här kan man i stället i första hand behöva arbeta med sina känslor… snarare än det söta man stoppar i sig… Kan vara värt att redan nu fundera på saken.

Tidigare tog jag till socker när jag hade brist på energi… innan polletten trillade ner att jag fick sämre energi av socker och blev ännu tröttare…. men en hjärna som har låg energi brukar signalera det genom att saker som ge snabb energi för hjärnan dyker upp för sitt inre… Kan även vara bra att själv bli observant att känna in hur man påverkas av det man stoppar i sig. Många gånger kan man ju ha dåligt med energi av andra saker än att man behöver äta… men även det kommer i ett eget inlägg framöver.

Jag försöker även få eleverna på skolan reflektera över hur de mår efter de ätit socker, tänk om man i ung ålder kan börja lyssna på kroppens signaler så man känner in vad ens kropp mår bra av och när kroppen får för mycket av något.

Böcker som jag läst inom området är:

Det sötaste vi har: om socker och växande kroppar av Ann Fernholm

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar

Ett sötare blod: om hälsoeffekterna av ett sekel med socker av Ann Fernholm

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker

Sockerbomben 3:0: bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson och Pia Nordström

Sockerbomben 3.0

Bli vän med sockret: att överleva i sötsaksdjungeln med en stenåldershjärna av Sara Ask

Bli vän med sockret : att överleva i sötsaksdjungeln med en stenåldershjärna

50 genvägar till ett sockerfritt liv av Fredric Paulún

50 genvägar till ett sockerfritt liv

Lämna ett svar