Boktips / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Omstart, konsten att bryta ihop och komma igen

Jag var bara tvungen att lyssna på Olof Röhlanders bok ”Omstart, konsten att bryta ihop och komma igen” när han släppte den. Hans namn har ju kommit upp här tidigare i bloggen under inlägget ”Bli en vinnarskalle”. Olof arbetar som mental coach och föreläsare och jag gillar hans humoristiska sätt att berätta hur man kan ta sig an livet och dess utmaningar och hur man kan vrida på sina tankar och se det hela från ett nytt perspektiv. Det är även han som är uppläsare till denna fina bok.

Omstart : konsten att bryta ihop och komma igen

Boken handlar som sagt om omstarter av alla de slag, stort som smått. Det kan vara omstarter där man flyttar hemifrån, en separation, byta jobb, börja plugga, komma tillbaka efter sjukdom eller att man får ett nytt datasystem på jobbet som man ska ta sig an… när det var såååå mycket bättre med det förra, ha, ha, ha.

Ibland kommer en omstart för att man är trött på det som är och man vill skapa förändring och ibland blir man tvingad att starta om av yttre orsaker. Oavsett vad det är som leder oss till en förändring och en ny början så kan man ju tackla det på olika sätt.

Även om en omstart kan känns fruktansvärt tung så kan det ju vara tack vare den som leder en framåt till något bättre. Det kanske är tack vare att man blev uppsagd på jobbet som gjorde att man fick ett nytt jobb som var 1000 gånger roligare än förra jobbet, man själv kanske aldrig hade fått tummen ur att ta sig därifrån.

Jag tror att oavsett hur omstarten är så har vi alltid saker vi kan lära oss tack vare omstarten och jag tror att det är nyttigt med sådana mellan varven.

Ett uttryck Olof hade med i denna bok men även i hans tidigare böcker är att ”Framrutan ska förbli större än backspegeln” och jag tror att det ligger så mycket sanning i det. Att lära sig att släppa gamla saker som varit och sluta älta det som inte gynnar en och blicka framåt. Att leva i nutid och skapa den framtid som man önskar, i det tankesättet så tror jag man mår bättre och kan komma rätt långt oavsett mål.

En rolig sak han tar upp är varför det är så svårt med livsstilsförändringar. Det är så många som helt plötsligt ska börja träna och äta bra efter de avgett sitt nyårslöfte. De kan vara motiverade och komma i gång… men helt plötsligt är missnöjet inte lika stort längre då de börjar komma i form igen… då smyger de gamla vanorna sig på och succesivt ramlar man tillbaka till platsen man var innan. Man måste ha en plan för hur man ska göra när man börjar få resultat av sina nya vanor. Man behöver omvandla projektet att ta tag i sina vanor till en livsstil där fysisk aktivitet och goda matvanor är lika naturlig del av vardagen som att borsta tänderna. Låt inte ditt förflutna ändra på din framtid… oavsett vilka vanor du tidigare haft så kan man skapa nya vanor och en ny framtid. Mycket av det sitter i ditt huvud och dina tankar, börja bli medveten om dina tankar och förändra dem som du skulle må bättre av att förändra.

Olof rekommenderar ARS-metoden som står för Acceptera, Reflektera och Sortera när man mentalt ska hantera en omstart. Acceptans är en viktig nyckel för att ta sig framåt då att vägra acceptans är ett stort hinder för förändring. Det är viktigt att vi accepterar verkligheten som den är. De saker som man kan förändra kan man välja om man vill påverka. De saker man inte kan förändra kan man välja att ändra inställning till och därmed påverka synen på dem. Se saker som de är, men inte värre än vad de är. Världen är inte perfekt på samma sätt som vi inte heller är perfekta. Bara för att något är på ett visst sätt nu så betyder det inte alltid att det kommer vara så.

Den andra delen är ”Reflektion”, att man tar sig tid att ställa de rätta frågorna till sig själv så att man får reflektera över saker som händer. Ett kraftfullt verktyg är att skriva ner sina tankar på ett papper. Det kan även vara att ta en promenad och fundera och reflektera under promenaden. Man kan även ta hjälp av musik som kan sätta en i en känsla som man behöver för att komma åt känslorna i reflektionen. Det kan vara texten i låten eller tempot som får en att komma till en viss sinnesstämning. Olof tipsar om fem frågor man kan reflektera över vid en omstart.

 1. Vad har jag lärt mig om mig själv den senaste tiden?
 2. Hur kan jag använda mig av det som hänt för att skapa en bättre framtid?
 3. Vad krävs för att jag/vi ska kunna starta om?
 4. Vilket ansvar bör jag själv ta för det som hänt- och för att komma vidare?
 5. Vad behöver jag hjälp och stöd med just nu?

Att reflektion är viktig är för att det hjälper oss att komma vidare och vi måste avsätta tid för att reflektera. För mig så tar jag mig tid för reflektion i bilen på väg till och från jobbet samt på mina löprundor och promenader. Jag vet inte hur jag hade fått till det om jag inte hade de här ”pauserna” i livet?!

En annan viktig sak man kan arbeta med vid en omstart är metoden att varje dag belysa tre bra saker som skett under en dag. Olof berättar att det gjordes en studie på en grupp djupt deprimerade människor som hade svårt att ens komma upp ur sängen på morgonen. De skulle varje kväll skriva ner tre bra saker som skett under dagen. Efter bara 15 dagar med den här övningen så hade deltagarnas tillstånd förbättrats från djup depression till mild till måttlig depression och för 94% av deltagarna så kändes livet lite ljusare.

Jag tror att det här är suuuperviktig pusselbit för att må bättre. Att börja fokusera på det som är bra och det man är tacksam över. Kommer skriva om det framöver i bloggen. Bara genom att lägga strålkastarna på de fina sakerna i livet så kommer man lättare ur det som känns tungt.

Sista delen i ARS-metoden är ”sortera”. Tänk dig händelsen du varit med om. Du har accepterat att den har skett, du har reflekterat och landat i händelsen nu ska du då sortera in den till att antingen vara något du måste leva med eller att det är något du behöver släppa. Vissa händelser är så tunga så de kan man inte bara släppa utan de måste man lära sig att leva med. I stället för ”Släppa” eller ”Leva med” så kan man byta ut dem till ”Sluta med” och ”Omstart” vilket kan behöva när man är i ett vägskäl där man kanske bjuder in ett nytt äventyr när man väljer ”Omstart”?! Att se över vad som tillhör det förflutna och vad som tillhör framtiden?

Olof tar upp 10 kloka punkter kring omställning.

 1. Alla människor behöver förr eller senare ställa om till nya förutsättningar. Det ingår i livet.
 2. Det handlar mer om hur du hanterar det som sker, än om vad som egentligen har skett.
 3. Att nå botten kan bli starten på något bättre. Ibland är det först då vändningen sker.
 4. Räkna med att det kommer komma fler bakslag på vägen tillbaka, men det klarar du.
 5. Det börjar med dig. Det slutar inte där, men det är alltid där en omställning startar.
 6. För varje omställning blir du bättre och bättre på att finna alternativa vägar.
 7. Många nya möjligheter föregås av krossade drömmar och olyckliga livshändelser.
 8. Acceptera-Reflektera-Sortera.
 9. Älta lagom. Se till att inte fastna där för länge, du behöver klippa banden och gå vidare.
 10. Omge dig med människor som får dig att blicka framåt i stället för att söka medkänsla.

Olof menar även på att det är viktigt att hitta någon mening med det som har skett som ett nästa steg i omställningsfasen. Att man funderar på vad av detta kan jag ha nytta av till nästa gång? Vilken mening kan jag ge det här? Hur kan det här göra min dag bättre? Hur kan jag göra det här mer intressant? Vilka andra sätt finns det att se på den här saken? Olof hänvisar även till Viktor Frankl som överlevde fyra koncentrationsläger under andra världskriget och som har skrivit boken ”Livet måste ha en mening”. Jag tänker att det får bli ett eget blogginlägg, för jag har läst den boken med och den är riktigt klok… väl värd att få ta egen plats i bloggen framöver.

För mig har det varit otroligt läkande genom att träna upp och se mina motgångar med nya ögon och att man kan se meningen med allt som skett och vilka vinster och viktiga lärdomar motgångarna fört med sig.

Att träna sin mentala styrka går att träna upp. Man behöver veta vad man vill ha, förbereda sig mentalt, vara sin egen bästa vän som lyfter i stället för att sänka och ett jättebra sätt är att träna med hjälp av affirmationer (som men kommer ha ett eget blogginlägg framöver) där man intalar sig stärkande och peppande ord ex ”Jag litar på mig själv och vad som än händer så kommer jag att finna en lösning”. Man kan även träna kroppskontroll och lära sig kontrollera sin andning eller göra avslappningsövningar (det kommer jag med ta upp mer om i bloggen hur man kan göra det).

Det här är bara ett axplock av saker som Olof tar upp i sin fina bok ”Omstart – konsten att bryta ihop och komma igen”. Om du inte har läst den så rekommenderar jag varmt dig att göra det. Han själv är uppläsare även för den här boken och han gör det superbra så den är väl värd att lyssna på. Även om du just nu inte befinner dig i ett läge där det krävs en omstart så kommer det förr eller senare och då är du förberedd och kan på nytt ta hjälp av boken för extra stöd och guidning. Eller om du befinner dig i en omstart just nu- Läs! Den här typen av nya tankar eller repetition kan man aldrig få för mycket av! Olof ger sååå många exempel på situationer så man förstår allt ännu bättre när man tar del av hela boken.

Under tiden jag lyssnade på boken så reflekterade jag själv på omstarter jag gjort i livet. I kampen men att läka mina eksem samt min PMDS så har det varit mååånga omstarter då jag hela tiden haft saker som jag testat men inte funkat för just det ändamålet… men har upptäckt andra saker tack vare allt jag provat på. Min erfarenhet är ju ändå utifrån begreppet “sök så ska du finna” och det har jag ju faktiskt gjort. En viktig nyckel är “att göra” då många tror jag fastnar i att man “funderar på att göra”. Idag ser jag ju hela mitt liv och allt jag varit med om med tacksamhet och de delar jag har svårt att känna tacksamhet för har jag ändå förlåtit mig själv och andra vilket även det gör att man känner kärlek och harmoni inifrån. Det ena har hela tiden lett mig vidare till något annat och jag hoppas att det är så jag kommer möta de utmaningar som kommer framför mig i livet… det hör ju liksom livets skola till… det går upp och det går ner som ett EKG.

Lämna ett svar