Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Handeksem/Allergi / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Ofrivillig barnlöshet / PMS/PMDS / Reiki / Självkärlek / Träning

Kroppens hemliga språk

Jag minns när jag gjorde mina första Reikihealingar på människor i min omgivning (har berättat om det i inläggen ”Healing till andra – del 1 och del 2”) och jag kunde känna obalanser i mina kunders kroppar. Vid ett tillfälle när jag satte mina händer på kundens axlar så kändes det som om den högra axeln typ var död… det fanns liksom ingen energi i den. När jag försökte skicka healing till axeln och ”få liv” i den så ryckte hela armen till… typ som om jag gett armen en elektrisk chock. Jag blev då skraj och gick vidare i min healing, ha, ha, ha. Efteråt så fick jag bekräftat att personen haft stora problem med den axeln under typ halva livet… så märkligt ändå… att jag kunde känna det med mina händer…. Bara genom att hålla händerna på axlarna…

Väl hemma så hörde jag av mig till min mentor Carina som jag gått Reikikurserna hos och frågade henne vad tusan som hade hänt?! Hon förklarade att det lät som om jag frisläppt en blockering som säkerligen varit där under måååånga år. Hon sa att då det var den högra axeln så representerar det den manliga sidan… och att det var i axeln så representerar det ”att man får axla mycket ansvar”. Jag minns när jag hörde detta att jag satt som ett frågetecken… finns det en koppling till var i kroppen skador och blockeringar sitter kopplat till vad det är för något man varit med om och gått igenom i livet?!

Jag funderade på mina handeksem som jag kämpat med under flera år och som jag inte lyckats få bukt med… jag hade handeksem på min högra hand och på några få fingrar… fanns det någon koppling med min högra “manliga” sida… och varför var eksemen just där? Varför hade jag inte eksem på något annat ställe på kroppen? Varför har jag ALDRIG haft eksem på min vänstra hand? När jag skadade mitt knä och drog av mitt korsband, så var det med mitt högra knä… tänk om det fanns en koppling, med instängda blockeringar, som lett till att min högra sida av kroppen är svagare än min vänstra? Eller var det bara slumpen… och att jag överanalyserar allt, ha, ha, ha?

Detta synsätt var heeelt nytt för mig och jag kände att jag ville utforska detta vidare. Jag hittade boken ”Kroppens hemliga språk: en nödvändig vägledning för hälsa och friskvård” av Inna Segal. Den var dock slutsåld överallt men jag la in en bevakning på Tradera och så vipps en dag så hade jag fått en notis om att boken fanns på auktion och jag kammade hem den för en liten peng.

Inna Segal beskriver hemligheterna bakom kroppens signaler. Vilka emotionella, mentala och energimässiga bakomliggande orsaker som våra fysiska symtom och medicinska problem grundar sig i.

Hon har även lite steg för steg metoder hur man kan hitta tillbaka till sin hälsa. Även hon menar på att det är viktigt att släppa taget om begränsande tankar och känslor. Hur viktigt det är att stanna upp och lyssna på kroppens signaler… kroppen är fantastisk på att informera… vi behöver bara många gånger bli bättre på att lyssna.

Inna beskriver att kroppen hos oss människor får arbeta hårt för att informera oss om hur vårt sätt att leva, arbeta och tänka påverkar oss och vår kropp. Genom att uppmärksamma vilka känslor vi har och vad kroppen har att säga kan faktiskt rädda livet på oss.

Läkemedel i all ära är fantastiskt att ta till när våra kroppar behöver det… men i vissa fall så tror jag att man bara dämpar problemen utan att kika på varför problemen är där från första början… och kanske i stället för att ta en medicin att man ändrar på sina vanor så att man den vägen kan bli frisk… utan att behöva knapra medicin?

Jag var ju inne på att olika känslor vibrerar på olika nivåer i ett tidigare inlägg och även Inna återkopplar till det. Hon skriver ”Läk dig själv genom att lösa upp de negativa föreställningar som håller dig fången”. Att man ska släppa taget om destruktiva känslor som håller dig tillbaka, de känslorna som har en lägre energifrekvens som bitterhet, rädsla, depression, ilska, misslyckande, svartsjuka och hopplöshet. Försök i stället att bjuda in och öppna upp ditt hjärta för kärlek, glädje, medkänsla, tacksamhet, klarhet och avslappning.

Upptäck kroppens inneboende intelligens för att förändra dig på djupet… Jag funderar på om det är den här jag fick kontakt med för många år sedan när jag fick in Reiki i mitt liv. När jag tampades med min PMDS och min psykiska obalans samt under alla år jag kämpade med mina handeksem. När jag badade och gjorde healing på mig själv så fick jag ju till mig saker och visste hur jag skulle gå vidare… vad mitt nästa steg skulle bli i jakten på att läka mig själv. Det är roligt när man läser böcker och känner att man sitter och nickar och instämmer i texten som man får ta del av.

Det handlar inte om att lyssna på andra utan att man hittar svaren inom sig själv… att det många gånger med är nyckeln att läka sig själv. Många gånger vet vi vad vi skulle behöva förändra i våra liv för att må bättre… men det är nog rätt vanligt att man inte tar action på det… utan man kör på som vanligt… men hur sjutton ska man skapa förändring då?!

Inna skriver att kroppen är ett ”feedback-system”. Även i dem orden nickar jag instämmande. Jag skrev för länge sedan ett inlägg som hette ”Sjuk av kladdkaka”… här var starten i att jag började stanna upp och lyssna på kroppens signaler… numera är det en del av mitt liv… att stanna upp vid skiftningar i kroppen och fånga upp vad det är som händer och vad den vill informera.

De fysiska åkommor som Inna lyckats hjälpa människor med är huvudvärk, migrän, ryggsmärtor, hjärtproblem, viktproblem, matsmältningsproblem och astma med mera.

Boken har ett helt uppslagsverk över olika fysiska åkommor. Jag kommer ge några exempel på hur det kan se ut.

Allergi: Känner sig upprörd och irriterad på andra människor. Man ger bort sin kraft till andra. Svårt att förlåta och gå vidare. Vet inte hur man sätter gränser gentemot andra. Har svårt att släppa att andra människor har sårat en.

Astma: Anstränger sig mycket för att vara andra till lags. Man vill vara perfekt, har svårt att säga nej. Svårt att uttrycka vad man känner och vad man står för. Man pressar sig själv till gränsen, tills man blir utmattad och inte får luft. Känner sig svag, ängslig och kraftlös. Känner sig sårad, låst och vingklippt.  

Beroende: Söker någonting utanför sig själv som kan lindra smärtan, stressen eller ångesten. Rädd för att man på djupet inte är någon bra människa. Man flyr från problemen och man har svårt att älska och acceptera sig själv.

Blodtryck högt: Man sjuder inombords, känner sig sårad och söker hämnd. Håller fast vid känslor av hat, raseri och vrede. Upplever stor press och många krav. Man vill bli omtyckt och försöker vara andra till lags för att få deras uppmärksamhet och beröm. Pressar sig över gränserna.

Blodtryck lågt: Man känner sig svag, oinspirerad och trött. Upplever det som man fått nog, vill ge upp. Tillåter andra att ta kommandot och fatta beslut åt en. Försummar sig själv, känner sig som ett offer.

Diskbrock: För mycket press. Vet inte när det är dags att sluta. Motstånd mot förändring. Ett behov att vara behövd. Försummar sig själv. Svårt att be om hjälp. Begränsat tänkesätt.

Eksem: Känner sig inte accepterad. Vill gömma sig och undertrycka sina känslor. Upprörd på grund av sina upplevelser med andra. Håller andan, en känsla av stagnation… Kunde detta vara en anledning att jag hade handeksem?

Halsbränna: Svårt att smälta livet. Skuldkänslor, hat, ilska, rädsla. Svårt att visa tillit och släppa taget. Vill hämnas. Brinner upp inombords, en inre kamp, ett sårat hjärta.

Hjärtinfarkt: Envishet, stress, en dryg attityd, bristande flexibilitet och en inställning som antyder ”Stick om det inte passar”. Självisk, okunnig, kontrollerande. Fokuserar för mycket på pengar och mål/vinst. Försummar hälsa och familj. Undertryckanden, avund, hårdhet. Måste alltid ha rätt i saker. Känner sig oälskad och blir lätt sårad. Håller fast vid smärta och ånger. Tror man vet allt och behöver inte hjälp av andras hjälp och råd.

Huvudvärk: Stress, trötthet, för mycket som händer. Man känner sig över överbelastad, självkritisk. För många tankar och analyser.

IBS: Obalanserad, alltför allvarsam och kontrollerande. Fokuserar på det negativa. Fördömande, egensinnig, lättirriterad. Svårt att lita på andra. Bär på inaktuella föreställningar och idéer. Förvirring, ingen riktning, vet inte vart man ska vända sig.

Magsår: Oro, ängslan, stress. Svårt att hantera sin tid. Skjuter bort saker som det är angeläget att ta itu med. Försöker fylla det tomrum man upplever med saker i stället för att se vad som inte fungerar och förändra det. Arg, sårad och bitter. Ingen ventil. Pressar sig för hårt och ad man gjort för långt.

Migrän: Kontroll, krav, perfektionism, Tar på sig för mycket. Stort behov av kärlek och bekräftelse. Avfärdar sina egna behov och sätter andra människor främst. Starka skuldkänslor och stor oro. I konflikt både med sig själv och andra människor.

PMS: Ilska, förvirring, oro, rädsla, självtvivel. Håller tillbaka sina idéer eftersom man tror de kommer avvisas. Känner sig inte hörd. Frustrerad, otålig, förargad. Känner sig instäng, otrygg, blockerad, olycklig och inte respekterad. Håller fast vid gammal smärta som har med män att göra. Känner sig underlägsen, förnekar sin kvinnliga energi, vill vara mer manlig då man tror att det innebär mer kraft och styrka.

Psoriasis: Osäker, avvisad, irriterad. Vill hitta något att skylla på i stället för att ta ansvar. Undertrycker känslor tills de exploderar, bär på djupa besvikelser, självhat, självbestraffning. Känner sig vilsen, som om man inte vet var man hör hemma.

Stroke: Känner sig värdelös, hopplös och otillräcklig. Överväldigas av stress och press. Kan inte hantera en situation som man befinner sig i. Ger upp. Känner sig misslyckad, stänger av. Vägrar förändras och förstår inte vad man gjort som inte fungerar.

Tinnitus: Stänger av sin förmåga att lyssna och höra: det händer för mycket i livet. Litar inte på sin egen vägledning. Envis!

Undervikt: Saknar närande, kärleksfull uppmärksamhet. Tar ut saker och ting på sig själv, bestraffar sig själv. Skuldkänslor, kritik, olycklighet och ogillande. Håller sig själv tillbaka från utveckling och expansion.

Övervikt: Skuld, skam, undertryckta känslor. Bär andras problem och bördor. Försöker dölja sin sårbarhet, smärta och tidigare kränkningar. Tror inte att man duger. Känner sig som man sitter fast. Straffar sig själv med mat. Försöker hålla människor på avstånd. Tillåter inte sin sanna skönhet att lysa igenom. Har sin vikt som skydd. Skjuter upp saker hela tiden.

Förutom att det finns en lista på olika åkommor och vad de kan tänkas grunda sig i så finns det även en rätt lång lista på olika kroppsdelar och om man har problem med dem så kan det med tänkas bero på någonting som man skulle behöva arbeta med.

Exempelvis om man har bekymmer med sina fötter så kan det stå för att man går i fel riktning, känner sig förvirrad, vilsen. Känner som man sitter fast. Här kommer även uttrycket att man får ”kalla fötter”.

Om det är höger fot man har problem med så grundar det sig i att man har för många plikter, känner sig arg, frustrerad eller upprörd.

Om det är vänster fot så symboliserar det att man är avskuren från sina egna behov. Man fokuserar för mycket på omvärlden och vad man behöver göra för andra. Man har hinder på vägen och saker blev inte riktigt som man hade tänkt. Man kan bära på gammal smärta fram tidigare relationer. Man har obalans mellan att ge och ta emot.

Det som man kunde läsa om man har problem med sina fingrar så kunde tänkbara orsaker vara att man har problem att få kontakt med kroppens fem största chakran: rot-, navel-, solarplexus-, hjärt- och halschakrat. Mina eksem var ju främst på höger pek- och långfinger och pekfingret är kopplat till hur man ser på sig själv, sitt liv och världen runtomkring sig. Man kan ha problem med känslor av att vilja kontrollera eller vara kontrollerad. Långfingret är kopplat till personlig kraft och förmågan att hantera många av utmaningarna i livet. Nyckeln till personligt ansvar. Känsla att inte ha kontroll, vara utmattad, slut och förvirrad. Hmmm… mina eksem kom ju som ett brev på posten när jag fick min PMDS och var otroligt svajig… det känns som det finns ett samband… det var samma sak som hände när jag drabbades av handeksem som 19:åring… det kom på samma sätt när jag befann mig i Anders och min första kris, när det tog slut mellan oss och jag mådde skit. Det som är skumt är ju att mina eksem satt så koncentrerat på två fingrar… varför har jag aldrig haft eksem på tummen? eller lillfingret? ha, ha, ha… tänk om det faktiskt finns kopplingar kring själens mående som Inna skriver?! Hur spännande är inte det?

Om man har problem med sin rygg så kan tänkbara orsaker vara att man har en känsla att vara utan stöd, att man är under stor press och att saker och ting blir för mycket. Man bär på undertryckta och obearbetade känslor.

Om man har problem med övre delen av ryggen så symboliserar det att man bär hela världen på sina axlar. Man känner sig stressad och överväldigad över allt som måste göras. Vanligt med oro, negativitet, perfektionism. Man tänker för mycket. Känner inte att man får stöd från omgivningen.

Om problemet sitter i mitten av ryggen så handlar det mer om att man sitter fast i det förflutna. Man håller kvar skuldkänslor och bitterhet. Man är känslomässigt instabil. Man är överdrivet känslig över vad andra tror tänker och tycker. Fokuserar för mycket kring saker som är fel i stället för det som är rätt.

Om det är i ländryggen man har problem med så grundar det sig mer i en osäkerhet hur man ska klara sig ekonomiskt. Man oroar sig över sin överlevnad. Man kan bära på en obearbetad ilska från barndomen. Man känner sig som ett offer, kämpar, lider. Fokuserar mer på begränsningar och negativitet och att man inte klarar av olika saker.

Inna tar även upp en lista på ryggraden och vad respektive kota symboliserar, den är med väldigt intressant!

Om man har problem med sitt immunförsvar och ständigt blir sjuk så kan det grunda sig i en osäkerhet, inre konflikt, inre stress, att man försummar sig själv. Man kanske känner sig pressad, hotad, manipulerad. Låter sig utnyttjas, för mycket fokus på omvärlden. Vet inte hur man säger nej. Känner som man kämpar men ändå inte får det man vill ha. Överbelastar sig själv.

I boken så tar hon även upp hur man kan arbeta vidare med respektive problem för att ”bota” det.

Hon har även en lista på med 10 punkter som är grundprinciperna för läkning och de är i korta drag:

  1. Att man ska lova sig att prioritera sin hälsa. Du är värdefull och förtjänar att må bra och att vara frisk.
  2. Känn känslorna i stället för att begrava dem inom dig.
  3. Andas medvetet, När du andas långsamt, djupt och medvetet så känner du kroppen inifrån.
  4. Ät nyttigt och medvetet. Många stressar även här, både när det gäller val av mat och att många äter fort.
  5. Rör på dig! Då mår vi bättre i oss själva, vi avgiftar kroppen och läker oss själva.
  6. Lyssna på kroppen. Känn när du behöver vila, leka, ha roligt och arbeta. Hur ser dina cykler ut? När fungerar du som bäst? Det är när människor inte lyssnar på kroppen som stress, ångest, frustration, spänningar med mera gör sig påminda.
  7. Var kreativ, det hjälper dig slappna av och ha roligt.
  8. Sätt färg på livet. Färg kan få oss att känna oss tunga, deprimerade och utmattade eller lätta, levande och fulla med glädje.
  9. Känn tacksamhet. Fokusera på allt det fantastiska du har i ditt liv i stället för att klaga på allt du har brist på.
  10. Kom ihåg att skratta. Att se livet med humor hjälper oss att fortare läkas och släppa taget om stressen.

Känns som många kloka punkter och jag har varit inne på flera av dem i min blogg. Det är roligt när man läser böcker där man känner att man fått in många nyckar i sin egen instruktionsbok i hur man kan skapa hälsa i sitt liv.

När jag läser den här typen av böcker så ser jag den inte som en faktabok… att så här är det… mer med ett öppet och nyfiket sinne… tänk om… tänk om det skulle kunna vara så här… att om jag har en fysisk åkomma så finns det en bakomliggande psykisk och själslig orsak… kanske en blockering som skapat att den fysiska åkomman är just där den är? Tänk om man skulle arbeta med sin själsliga hälsa även skulle kunna må bättre fysiskt? Tänk om ohälsa många gånger startar med vilka tunga tankar eller tunga känslor vi har? Om obearbetade begravda minnen ligger till grund för ohälsan idag?

Det känns som jag har ett ben i det vetenskapliga och ett ben i det själsliga. Vi har kroppen som vi behöver ta hand om. Där är det viktigt vad och hur vi äter, hur sömnen är, hur vi rör på kroppen men även vikten av att vila och stilla hjärnan. Vi har fantastiska läkare som kan hjälpa oss när vi har bekymmer med kroppen.

Jag tror att ett problem är att läkarna inte hinner gå till botten med varför vissa patienter har sina fysiska bekymmer. Tid är pengar och en viktig aspekt är att lösa människors bekymmer på ett snabbt och smidigt sätt, och där tror jag att mediciner är en metod som används flitigt… i stället för att se över stress, levnadsvanor och inre mående som är mer diffust.

Om till exempel en patient kommer och vill göra en bypassoperation då personen är överviktig och får inte bukt på sin vikt så önskar jag att man börjar med att kolla på den inre hälsan… vad är det som ligger till grund till övervikten, hur mår personen, vad har den för relation till mat? Tröstäter man? Tar man till mat för att fylla någon form av tomrum? Vad grundar sig tomrummet från? Ja… man kan ju spinna vidare hur långt som helst här… helt plötsligt så ligger fokus inte på bypassoperation utan den mentala och själsliga hälsan… kanske är där man behöver börja? Jag tror och hoppas att många läkare redan arbetar på detta sätt nu för tiden… och jag hoppas att samverkan mellan kropp, själ och psyke kommer ta mer plats inom vården i framtiden.

Men en bra start är ju att själv börja lyssna på sin kropp och försöka tyda vad det är den vill förmedla.

Lämna ett svar