Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Självkärlek / Träning

Journaling

En metod som jag tycker är hur mysig som helst och väldigt kraftfull är ”journaling” där man skriver av sig sina mål, visioner, tankar med mera. Det som skiljer journaling mot att skriva dagbok är att i en dagbok så försöker man mer få ner sina tankar som surrar i huvudet och bena ut vad som hänt i livet. Om man tänker sig att man går till en terapeut så är dagboken terapeuten. Journaling blir mer som en coach och som peppar, uppmuntrar och motiverar en till att utvecklas som person och styra upp utmaningar eller mål man har framför sig. Boken kan ha ett visst tema som man fokuserar lite extra på.

Beroende på vilket tema man väljer på sin bok så utvecklas man på lite olika sätt, men de kan hjälpa en med att stärka upp en inifrån och stärka sin självkänsla. Genom att göra små förändringar i din vardag så kan man utveckla sig själv att bli den person man vill vara. Du har makten i att bestämma vem du vill vara och hur ditt liv ska se ut.

När man arbetar med tacksamhet så börjar man lägga märke till allt man faktiskt redan har i livet som man kan vara tacksam över. Det är så lätt att fasta i allt man inte har och tänka att om jag bara får det, eller det så kommer jag bli lycklig. Men i själva verket börjar lyckan inom oss och med hjälpt av den känslan av lycka så kommer vi attrahera mer av den vara i vårat liv… men vi måste börja med oss själva.

Man kan få bättre sömn, känna mindre stress då man känner att man tar tag i saker och får klarhet och en överblick över sina mål, man kan känna mer lycka och glädje i vardagen, mindre ångestkänslor, få insikter över vad man behöver ha mer eller mindre av i sitt liv, en större självmedvetenhet, få nya ideér, skapa förutsättningar för att nå dina mål, mindre sjukdomar, mer balans i livet, känna större kärlek till sig själv med mera.

Några böcker som jag älskar och som jag tycker är huuur fina som helst är Sanna Sporrongs böcker.

Hon har lite olika teman på hennes böcker och här är några (dock är ett flertal av böckerna utgående så man behöver nog vara snabb om man ska få sitt ett exemplar):

Boosta dig själv: bli tryggare, starkare och få bättre självkänsla. Den här fyller man i på söndagar för att summera vissa saker från veckan och blicka framåt för nästa vecka. Linda Palm har med varit med och tagit fram den här boken.

Här kan du få ett större smakprov på boken!

Planera för din lycka: En kalender för att hitta rätt fokus i ditt liv.

Här kan du få ett smakprov på den boken!

Planera för din hälsa: Ett verktyg för att ta hand om kropp och själ. Den finns just nu på rea hos Livsenergi för endast 99kr!

Här kommer ett smakprov på den boken!

Planera för dina drömmar -ett år av möjligheter.

Här kommer smakprovet på den boken!

Tacksamhetsdagboken: en enkel och kraftfull metod för ett lyckligare liv.

Här är smakprovet från den boken.

Sannas nya tacksamhetsdagbok heter ”A magnet for miracles: en tacksamhetsdagbok för ett rikare liv”.

Här kommer ett smakprov på den boken!

Morgondagboken: rensa dina tankar och få klarhet inför dagen.

Här är en superfin bok som riktar sig till barn mellan 6-9 år ”Min peppbok: för att påminna mig själv om att jag är grym”. Tänk så många barn och ungdomar som tampas med låg självkänsla, här har vi en bok som kan hjälpa till att stärka sig själv inifrån och peppa en att se alla sina fina sidor. Jag skulle säga att boken även passar ungdomar. Jag har fått inspiration från Sannas böcker och använder det tänket även i skolan med mina elever. Men kommer ha ett eget inlägg om det framöver. Linda Palm har med varit med och tagit fram den här boken.

Här kommer ett smakprov från den boken med.

Min egen lyckobok: en fylla-i bok för att samla allt jag mår bra av.

En annan bok som jag nyss beställde var Sannas E-bok för 149kr som heter “Skapa ditt drömliv: En workbook som för dig närmare dina drömmar“.

En gratis bonus man fick med när man köpte den boken var E-boken “Skapa ditt bästa 2023”, det är klockrent att ha någon form av sådant här verktyg för att manifestera in nya mål och visioner in i sitt liv. Hur bra som helst!!! Och såååå fina och kloka böcker på alla sätt!!!

Josefin Dahlberg har med kommit ut med en superfin bok som heter “Soul Planner: Daglig check in för mind, body & soul”.

Här finns ett smakprov från den boken.

Här håller Josefin i en mysig morgonmeditation som är klockren att börja med på morgonen innan man fyller i sin bok.

Här är ytterligare en intressant bok som jag själv nyss beställde! “Lifestyle planner : Stark inifrån och ut på 12 veckor” från Kristina Andersson och Erika Kits Gölevik. Jag kan uppdatera detta inlägg med bilder från boken när den har kommit. Nu när jag inte kommer skriva på bloggen varje morgon framöver så känner jag att det är viktigt att planera upp hur jag ska förvalta min tid på bästa sätt och jag tänker att den här boken kommer kunna hjälpa mig med det. Återkommer!

Tidigare i bloggen så skrev jag om affirmationer och att jag har sådana i min ”Personliga almanacka”. En annan sak som jag brukar lägga till i min almanacka har lite samma tema som Sannas böcker fast i miniatyrform.

De har en ”30-dagars utmaning” samt en ”Månadens mål” som är klockrena om man vill ändra sina vanor inom något område, litet som stort. Varje gång jag utmanat mig så är det den här metoden jag använt. Jag har berättat om många av dem i bloggen men tror inte att jag berättat att jag haft en sådan här plan bakom? Typ som när jag skulle testa att vara vegetarian, äta glutenfri kost, äta enligt Paleo, träningsutmaningar, gå upp tidigt på morgonen, meditera, köra sockerdetox med mycket mera. Det är så bra när man testar något under en månad eller 30 dagar och sedan när tiden har gått så kan man utvärdera… och kanske köra på med 30 dagar till?! Jag arbetar själv mycket med belöningar och det har utmaningarna med anammat. Belöningar kan för min del vara att jag köper mig en bok jag velat ha under en lång tid, eller något smycke eller klädesplagg, eller någon yogapryl. Ja, man får väl känna in om man själv har något på sin önskelista som man kanske är lite för snål för att köpa… då kan den saken vara en superbra belöning!

De har även att man kan skriva ”Tacksamhetsdagbok” eller ”En rad om dagen” som är en dagbok i miniatyr. Jag kommer återkomma till tacksamhetsdagboken senare i bloggen… är egentligen inte där än då jag började arbeta med tacksamhet… men det var med min personliga almanacka min tacksamhetsträning började!

Om man vill sätta upp mål som är kopplade till träning så har de det med.

Man kanske vill strukturera upp sina måltider och vad man ska laga för mat eller så behöver man uppmärksamma sig själv och ta lite extra hand om sig själv då har de listor för det med.

En ny grej som jag beställde till nästa års almanacka är ”Året som gått” där man ska reflektera över gångna året och vad man lärt sig och vad man är tacksam över med mera.

De har även ”Ekonomisidor” som kan passa om man inte har så bra koll på sin ekonomi och man behöver styra upp den.

Om ett utvecklingsområde är att man behöver ha mer ordning i sitt hem så har de sidor för det med.

Jag gillar det här med nytt år och nya möjligheter. Jag har svårt att börja med en ny utmaning mitt i veckan, ha, ha, ha… Jag börjat alltid på måndagar eller om det är den 1:a någon månad… då kan det funka att det är mitt i veckan. Men de största utmaningarna jag tar mig an är som många andra… det stora “Nyårslöftet”. Att skapa en plan hur man vill att det nya året ska bli. Jag vet att jag inte är ensam om att känna så! När jag arbetade på gym så var det gaaalet med folk i januari och februari… för att sedan började det ebba ut allt eftersom tiden gick, ha, ha, ha. Ja… det här är väl det svåra med nya goda vanor… att bibehålla dem och göra dem till sin livsstil.

Vi har alla olika utmaningar och saker vi skulle behöva bli bättre på och att få till en rutin med journaling skulle kunna vara ett steg i rätt riktning. Man måste ju inte ha en sådan här bok, man kan ju skriva i vilket block som helst. Men att från hjärtat välja ut en bok eller ett block som man tycker är fint och kanske till och med lyxigt hjälper att bibehålla motivationen. Kanske till och med att man köper en fin penna som man ska använda när man skriver i sin bok? Det har jag gjort och jag gillar det!

Kanske gillar du en glittrig penna? Eller pennor i flera färger så man kan köra på med lite olika?

För att vanan ska bibehållas så behöver man hitta en tid för den här typen av aktivitet som passar in i ens liv. För mig har stunden på morgonen kunnat vara en sådan tid, eller efter ett yogapass, meditation eller när jag tagit en kopp kaffe efter maten.

För att göra stunden mysig så kan man liksom göra som en liten ritual kring stunden. Man kan tända ljus, dricka en kopp te, bädda in sig i sin pläd och göra det till sin stund av reflektion och manifestation.

Var det någon av böckerna som lockade dig lite extra? Kanske detta kan bli en julklapp som du ger till dig själv?! Eller någon annan? Kanske som en “gå bort present” eller någon som fyller år framöver? Rent spontant så känner jag att jag vill ha alla, ha, ha, ha… läskigt nog så har jag typ alla med… men nej, jag har inte “Min egen lyckobok”. Jag har Sannas första tacksamhetsdagbok och inte hennes senaste… någon måtta får det vara, ha, ha, ha. Ni anar inte vad jag går igång på den här typen av böcker, ha, ha, ha. Jag blir som ett barn i en godisbutik. Löv it! Sååå himla kloka böcker och sååå viktigt att connecta inåt och hitta styrkan inifrån att ta sig an nya utmaningar och mål i livet… och att ödmjukt känna tacksamhet för allt man har!

God jul och stora julkramar från mig till dig! / Johanna

Ha, ha, ha, den här är sååå skoj den här låten. Första gången jag hörde den var jag nog runt 19 år och var med på ett gympapass på Friskis. Har även haft låten på mina egna spinning pass när jag var spinning instruktör.

Lämna ett svar