Andlighet / Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mediala upplevelser / Meditation / Min historia / Självkärlek / Träning

5 AM CLUB: äg din morgon och förändra ditt liv

Ibland får jag frågan hur sjutton jag hinner med allt? Hur hinner jag arbeta heltid, ha små barn och familj, hus, samt hinna gå kurser, träna, läsa böcker och nörda ner mig i saker och få tiden att räcka till?! Ha, ha, ha, ha…. Ja… den stora hemligheten är väl att jag typ är med i ”5 AM CLUB” sedan några år tillbaka. Jag brukar ta sovmorgon till kl. 6 på helgerna… men annars så ringer min klocka 04.50 varje dag och innan klockan slår 5 så brukar jag vara uppe ur sängen. Det är inte helt ovanligt att jag på helgen vaknar runt kl. 5 då med, det är inte alltid klockan behöver ringa, det är som om jag numera har en inre klocka som väcker mig.

Jag brukar väcka barnen kl. 6.20 på vardagar vilket innebär att jag har 1 timme och 20 min på mig att göra lite vad jag vill med varje vardagsmorgon. På helgerna äter vi frukost runt klockan 9 och då har jag runt 3 timmar som jag förvaltar som jag känner för.

En regel som jag satt upp för mig själv är att under min goa morgontid så ska jag INTE ägna mig åt några hushållssysslor, ha, ha, ha. Nä, inte plocka ur diskmaskinen, vika tvätt eller städa utan den här tiden är MIN tid. Det är under den här tiden som jag har skrivit på min blogg. Andra saker jag har ägnat mig åt och som jag nu börjat ägna mig åt igen när jag taggat ner tempot på bloggen är att läsa, yoga, journaling som jag skrev om i förra inlägget, ta skogspromenader, springa, ta onlinekurser, meditera, göra healing på mig själv, scannar av om jag eller någon annan har någon/några instängda emotioner, lägger tarot/orakelkort, skickar distanshealing till andra med mera… Ha, ha, ha… jag har inga problem med att få min morgon att gå… det finns massvis med saker jag gillar att göra på morgonen.

Tack vare att jag går upp tidigt på morgonen så får jag runt 13 bonustimmar varje vardagsvecka och upp mot 21 timmar när jag har semester/lov som jag kan göra roliga saker som jag utvecklas av och som jag mår bra av. Tidigare så sov jag bort den här tiden. Fatta hur lyxigt det är med sååå många bonustimmar?! Jag kan ju få typ 2 arbetsdagar per vecka att göra det jag älskar… och detta är ren bonustid som inte påverkar resten av dagen eller min familj! Löv it!

Ibland när jag pratar med folk om detta så får jag frågan om hur mycket jag sover varje natt? Min kropp mår bra och klarar sig bra på 7 timmars sömn. Så jag brukar vara i säng runt kl. 21.30 och jag brukar oftast sova innan kl. 22.00. På helgerna är jag uppe max 1 timme längre, men ibland på fredagar så slocknar vi runt kl. 22 då med (och ibland ännu tidigare), vi är alla väldigt trötta på fredagar.

Det är inte så att jag är nitisk på det här heller. Om vi åker bort eller har folk hos oss så är vi ju med vakna senare och därmed sover längre på morgonen… Ha, ha, ha… så lite anpassningsbar är jag med. Men som senast brukar jag gå upp runt kl. 7… jag älskar att få en liten stund för mig själv innan resten av familjen/ folket vaknar. Morgontiden har blivit den bästa tiden på hela dagen, den är helt magisk!

Tänk… jag som ALLTID varit en kvällsmänniska och morgontrött har lyckats vända detta… tänk om lilla Johanna fick reda på att stora Johanna blivit morgonpigg, ha, ha, ha… hon skulle ALDRIG tro att det var sant! Har tidigare i bloggen berättat om när jag gick från morgontrött till morgonpigg.

Men hur snubblade jag in på den här ”5 AM CLUB”?! Jo… jag läste boken! Som så många gånger annars i mitt liv, om det inte är kurser som inspirerar mig att skapa goda vanor så är det mina böcker.

Jag har tidigare berättat om favoritboken ”Munken som sålde sin Ferrari” och ”5 AM CLUB-Äg din morgon, förändra ditt liv” är skriven av samma författare – Robin Sharma. Så när han släppte den här boken så var jag bara tvungen att läsa den! Robin är en ledarskapscoach och började utveckla konceptet med tidiga mornar för över 20 år sedan. Hans koncept är att man ska gå upp 1 timme tidigare och lägga 20 min på träning där man gärna ska svettas, 20 min på mentala övningar där man kan träna stillhet, reflektion, andningsövning eller meditation och 20 min på personlig utveckling där man ska läsa, studera eller på något sätt fördjupa sig i något. Jag har anammat tänket men försökt hitta vad som passar mig och min kropp bäst för morgonen. Till en början så ställde jag en timer som gjorde att jag fick till konceptet med 20/20/20-formeln, men upplevde att det blev stressigt, så jag har sänkt ribban gällande det konceptet och lyssnar in kroppen vad den vill ägna morgonen åt.

Den här tabellen får man ta del av i boken gällande 20/20/20- modellen.

Man ska enligt boken försöka hålla ut med vanan i 66 dagar för att befästa den som en livsstil. Jag har typ blivit beroende av mina tidiga mornar, jag får lite panik de få tillfällen jag sover för länge och går miste av min morgon… jag känner då en tomhet och att jag saknade stunden… så då brukar jag vara extra taggad morgonen efter och nästan hoppa upp ur sängen då, ha, ha, ha. Även när vi var i väg en vecka i Turkiet nu på höstlovet så var jag uppe i ottan, ha, ha, ha… det var jag och personalen som var vakna. Minns en morgon när jag skulle göra reklam för bloggen på Instagram och berätta om dagens inlägg som skulle släppas. Fick panik för att inlägget inte hade släppt, jag har satt att inläggen släpps klockan 5 varje morgon… valde tiden tack vare den här boken… att gå upp klockan 5 har blivit en del av mig och mina rutiner. Jag fattade inte vad som hade blivit fel… men upptäckte att klockan i Turkiet inte var 5… utan 4, ha, ha, ha, ha… så jag satt och läste, drack kaffe och inväntade mitt blogginlägg den morgonen.

Nu med bloggen så har jag släppt så mycket kring mina gamla vanor som jag ägnade mig morgon åt och det var jag medveten om att jag skulle få göra till förmån för bloggen. Jag hade en deal med mig själv att jag skulle skriva mycket på bloggen under ett år, men sedan skulle jag behöva trappa ner skrivandet för att hitta tillbaka till mig själv och mina gamla goa morgonrutiner. Det är här jag befinner mig just nu. Jag har haft pauser från mitt skrivande till förmån för annat. Jag har inte heller mer än 24 timmar per dygn och det gäller att lyssna inåt och följa rösten och den inre guidning man får. Jag har befunnit mig i en utmanande period i livet där jag tappar mitt fotfäste och då gäller det att man dels kan få tillåta sig att krascha men att man inom en tid behöver komma tillbaka så man inte lever kvar i kraschen… det är väl nyckeln till hälsa… att känna in alla känslor och att allt är ok. Som människa är det omöjligt att bara leva i lycka, kärlek och harmoni när livet svänger lite för fort och man inte riktigt hänger med. Man behöver känna tyngre känslor med och ha tillit i att man kommer rida ut den stormen med och ta med sig nya lärdomar som motgångarna tar med sig.

Ja, nu hamnade jag på ett litet sidospår… tillbaka till boken! Han pratade om att man ska gå upp innan kl. 5 varje morgon. För min del så hade jag ju redan börjat gå upp tidigt, men jag var uppe runt kl. 5.20… vilket var jättetidigt för att vara jag… men jag kände att jag ville anta utmaningen och testa hur det skulle vara att börja gå upp ännu tidigare. Genom att lyssna på boken så väcktes en enorm motivation, jag hade nog inte lyckats med det om det inte varit för boken?!

Det som var otroligt var att när jag väl bestämde mig så var jag så motiverad så jag liksom hoppade upp ur sängen redan vid första ringsignalen kl. 04.50… jag som alltid varit drottning på att snooza, ha, ha, ha.

Det kändes som jag hann så mycket mer och att de 30 min som jag faktiskt nu fick som bonus gjorde att min morgon kändes så mycket längre. Något som jag reagerade på var även att min hjärna kändes så klar och ”på gång”. Jag upplever att när jag sover för länge så blir min hjärna trött och seg, medan på morgonen så är den pigg och alert. Undra hur många det är som sover för länge och som blir trötta och sega på grund av det?! Undra hur många det är som aldrig får uppleva den här ”vakenheten” som man kan uppleva tidigt på morgonen?

Jag började sova djupare på natten då man blir tröttare när man går upp så tidigt. Man är skittrött på kvällen och typ stupar i säng och det gör att man kommer in i en bra dygnsrytm som jag tror att människokroppen är gjord för. Man liksom följer solens rytm och vaknar innan solens uppgång och somnar med solens nedgång… det här är dock lite svårt på vintern och på sommaren… När det är mörkt på vintern när man vaknar eller på sommaren när det är ljust när man ska sova… Men jag brukar hitta en dygnsrytm även i dem perioderna. Jag ÄLSKAR att få ta del av alla vackra soluppgångar och få känna, se och uppleva solens första strålar möta morgonen.

Jag älskar när jag kommer ut tidigt på morgonen och det känns som det typ bara är jag vaken. När det känns som allt och alla sover och kanske bara fåglarna som börjar vakna. Man kan verkligen få till magiska stunder på morgonen, den har en heeeelt annan energi än när man går ut och alla är vakna. Det är som ett annat lugn på morgonen, det är helt ljuvligt!

Om jag kommer i säng sent så kan jag ibland ändå välja att gå upp tidigt och då kanske jag bara har fått 6 timmars sömn. Då kan jag sova någon gång under dagen… men jag brukar oftast sova max 20-30 minuter. Jag är bra på att somna och somnar inom någon minut, ha, ha, ha. Den sömnen gör att jag får min powernap och den påverkar inte min förmåga att somna på kvällen. Det är väl hemligheten när man ska sova en stund på dagen… att det gäller att sova så pass kort tid så man fortfarande kan somna på kvällen. Om man vänder på dygnet eller har svårt att somna på kvällen p.g.a. att man sov för länge på dagen… jag då behöver man minska sömnen på dagen, eller ta bort den helt. Det viktigaste är ju att man somnar på kvällen och att man får sin natts sömn.

En annan grej man kan ägna sig åt om man känner sig trött är meditation… visst… det finns en risk att man somnar om man är för trött… men tänker att då får man väl göra det… kroppen är klok och gör det som den behöver… men många gånger räcker det med en meditation (utan sömn) för att få tillbaka sin energi.

Jag får ut så mycket av tiden på morgonen, tidigare när jag var vaken längre på kvällarna så hamnade vi typ alltid framför något tv-program, någon film eller så scrollade vi i telefonen då vi var för trötta för att göra något annat. Numera blir det mindre av den vanan till förmån för något annat. Om man vill fundera på vad man vill få ut av sin tid på jorden, så vill jag få ut mer än att kolla på tv eller mobilen… jag gör det med, men inte riktigt lika mycket som jag tidigare gjort.

Jag upplever att jag får energi av att gå upp tidigt och ägna mig åt roliga saker som jag gillar… tror jag får mer energi av det än om jag skulle sova en längre stund på morgonen?!

De här tipsen får man i boken gällande hur man skulle kunna förvalta sin kvällstid.

Jag förstår att munkar går upp tidigt för att meditera, det är en viss känsla även på morgonen kopplat till meditation. Man är liksom mer öppen än vad man är under dagen. Om jag skickar distanshealing så är det alltid på morgonen jag väljer att göra det, energierna ligger ju kvar i ”universum” till kunden är redo att ta emot healingen så det funkar ypperligt att göra på det viset. Jag upplever att jag är en bättre ”kanal” på morgonen innan min hjärna tagit del av alla intryck en dag för med sig.

Boken är skriven som en roman på samma sätt som ”Munken som sålde sin Ferrari” där de goda och inspirerande tipsen invävs i boken. Berättelsen handlar om karaktärerna Trollbindaren, Konstnären, Entreprenören och Uteliggaren (som visade sig inte vara en uteliggare utan Mr. Riley som var en av världens rikaste personer). Mr. Riley undervisar Entreprenören och Konstnären i 5 AM- metoden och det är så man själv lär sig och får inspiration för metoden. Boken är fylld med kloka citat som gör att man blir ännu mer motiverad att ta tag i sin egen morgon och äga den.

Exempel på citat man kan få ta del av i boken är:


Som så mycket annat i livet så växer man som person när man utmanar sig själv och gör saker som är lite (eller mycket) obekväma… som att träna, eller att börja träna, att kallbada, eller att gå upp tiiidigt på morgonen. Att vara den personen som styr och leder sig själv framåt i livet är en go känsla för ens självkänsla och självförtroende. Att inte låta den galna kusinen (har skrivit om den tidigare i bloggen) som drivs av oro och lättja vinna.


Här kommer en modell som pushar på sin vilja och motivation som togs upp i boken.

5-3-1 – Hörnstenarna för viljestyrkans krigare

5 vetenskapliga sanningar bakom förträffliga vanor

 1. Man kan behöva träna sin viljestyrka och att stiga upp tidigt är ett klockrent sätt att träna sin självkontroll.
 2. Självdisciplin är som en muskel, ju mer man tränar den desto starkare blir den.
 3. Viljestyrkan försvagas när man är trött så återhämtning är nödvändigt.
 4. Man behöver installera vanor utifrån någon struktur/ mönster för att lättare bibehålla dem.
 5. Om man stärker självkontrollen i något område i livet så stärker man även självkontrollen i andra delar av livet med.

3 värderingar hos heroiska vanestiftare

 1. Seger kräver ihärdighet och uthållighet.
 2. Förmågan att fullfölja det man påbörjat avgör hur mycket personlig respekt som skapas.
 3. Ditt sätt att träna när du är för dig själv visar hur du kommer att prestera inför andra.

1 – Självdisciplinens generella teori

”Krigare föds genom att regelbundet göra något som är svårt men viktigt när det är som mest obekvämt att göra det”.

Hur skulle du förvalta din tid på morgonen om du inte sov bort tiden? Har du något du älskar att göra som du aldrig har tid för? Vem skulle du vilja vara som person? Skulle din tid på morgonen kunna hjälpa dig i rätt riktning?

En klok bok på många sätt, så inför det nya året… är detta kanske en utmaning du är sugen på att ta dig an? Man blir extra pepp att genomföra en sådan här vana bara genom att lyssna eller läsa boken samtidigt som man utför rutinen. Det stärker en inifrån och man känner sig grym som fixar det… och upptäcker på köpet hur underbart det är med att få den stunden för sig själv på morgonen.

Äg din morgon-Förändra ditt liv!

Gott nytt år och all kärlek till dig/ Johanna

Julbilden på min lilla familj… när inget kort blir heeelt klockrent så får man ta två 😂🫶🏻😘

Kommentarer

30 december 2022 kl. 06:22

Intressant inlägg som jag ska fundera på. Boken bev jag också sugen på att läs. Fastän 5 känns super tidigt, så hade kanske 6 känns som en mer naturligare tid.
Kram Kajsa  30 december 2022 kl. 06:35

  Hej! Tack! Vad roligt att du tyckte inlägget var intressant! Ja, 5 är väldigt tidigt… det är nog klokt att utmana sig lite mer succesivt. Så om klockan 6 känns som en rimlig tid så kör på det! Jag hade ju redan börjat ändra mina morgonrutiner… skrev om det i inlägget “Från morgontrött till morgonpigg”… så steget att gå upp till klockan 5 var inte så stort… Och nu när man är van så liksom hungrar man för varje extra minut man kan få på morgonen, ha, ha, ha… så knasigt ändå att det kan bli så!
  Lycka till!
  Kram/ JohannaLämna ett svar