Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Husdjur / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

NoseBuddy

Ja, här har vi en riktig näskompis! Nässköljaren NoseBuddy! Jag har för mig att det var en av mina bästa vänner som tipsade mig om den, hon använde den regelbundet och älskade den. Jag hade sett, hört och läst om den tidigare men hade inte nappat på att typ köra upp en minisnopp i näsan med saltvattenutlösning, ha, ha, ha. Men med min väns kloka och insäljande ord så slog jag till… här var ju ändå något klokt som jag inte hade prövat på! Skoj!!

Du kanske funderar på när sjutton det kan vara bra med en nässköljning?! Ja, den hjälper faktiskt till att skölja bort damm, smuts, snor och partiklar som kan vara allergena. När man är allergisk så fastnar irriterande ämnen från exempelvis pollen, pälsdjur, kvalster med mera på näsans slemhinna och då blir det svårt för näsan att göra sitt jobb… det är det som menas med ”partiklar som är allergena”. Man tillsätter lite salt i vattnet för att inte irritera slemhinnorna, tänker även att salt med är bakteriedödande så det måste ju med vara en bra grej med proceduren. Metoden hjälper till att fukta våra slemhinnor, här finns ett gediget inlägg om nässköljningsmetoden.

Jag som är lite nörd känner ju att det är viktigt att inte välja vilket salt som helst, jag undviker gärna dem med klumpförebyggande medel i sig… (och till näsan vill jag även ha salt utan Jod) av försiktighetsprincipen… Ha, ha, ha… nu hör jag Jacob Gudiol i mitt huvud som säger ” det där är nonsens Johanna, du kan ta vilket salt du vill oavsett innehåll, det finns ingen forskning som säger att tillsatser inte är dåliga”… ha, ha, ha… Ja, man gör ju som man vill, kör på det som känns bäst! För mig känns det bäst med salt utan tillsatser och då kör jag på det. Man vill ju att saltet ska lösas snabbt i vattnet så ett finkornigt bergsalt föredrar jag. Jag har inte köpt något lyxigt specialsalt utan har nöjt mig med det här Bergsaltet från Falksalt… om man nu är saltnörd så lär man nog gå i taket… ha, ha, ha… men innehållsmässigt och för ändamålet så gillar jag det här. Har läst någonstans att man inte ska använda havssalt utan det är bergsalt man ska använda till näsan.

Tillbaka till NoseBuddyn! För en billig peng så köper man en sådan här kanna, det tog emot lite att den var i plast, men jag släppte de tankarna och tänkte att jag kör på ändå! Det verkar typ bara vara den på marknaden så det var bara att gilla läget.

Jag har köpt Yogís NoseBuddy och man kan ju hålla span på lite kampanjer så kan man köpa den för runt 150kr.

Den finns i några olika färger! Ha, ha, ha… men den ser rätt kul ut!

I stället för att använda sig av nässpray som dessutom är beroendeframkallande så kan man använda NoseBuddy för samma ändamål fast utan den lilla beroendeframkallande detaljen.

Man häller en skopa med salt (det följer med en sådan skopa) i NoseBuddyn och fyller på med ljummet vatten till markeringen på flaskan. De skriver att om man bor i Skandinavien och har så rent vatten som vi har här så kan man använda sig av ljummet vatten i kranen… här kommer min störda hjärna in och typ skriker ”What?! Det finns ju massa tungmetaller och bakterier i det varma vattnet i kranen!! Det vill vi ju inte ha upp i näsan och i våra slemhinnor, det är ju bara kallvattnet från kranen som är livsmedelsgodkänt”… suck, pust, stön… ibland är det inte lätt att vara jag, ha, ha, ha… så jag kokar alltid mitt vatten och häller upp ca 1,5 dl i ett rostfritt 5 dl-mått och sedan häller jag i kallt vatten så att det blir ljummet… men smidigast är ju om man kör på och använder det ljumna vattnet från kranen… eller så krånglar du till det och gör som jag, ha, ha, ha… valet är fritt!

Nåväl, när salt och ljummet vatten är i kannan så sköljer man igenom näsan och man häller ifrån ena näsborren och så rinner vattnet ut från den andra näsborren och så byter man näsborre. Metoden renar både näsan och näshålan. Jag måste bara ge en varningens finger här att det är liiite träning och teknik bakom… jag fick typ kallsup av saltvatten i början när jag testade metoden, ha, ha, ha… inte nice! Men när man får till hur man ska luta huvudet så är metoden klockren!

Inom vården så rekommenderar man med att använda sig av nässköljning så det är inte bara en flummig gammal indisk yogametod. Metoden hjälper om du har täppt näsa, den avlägsnar damm, bakterier och allergener samt om du har problem med dina bihålor.

Många sköljer näsan som en vardaglig rutin på samma sätt som att man borstar tänderna morgon och kväll så är det många som sköljer näsan… Det finns inga biverkningar med metoden utan är en gammal huskur utan några konstigheter och det gillar jag! Jag har försökt att få in den här rutinen men har inte lyckats bibehålla den… men jag använder den när jag är förkyld och har problem med mina bihålor.

Om man använder metoden regelbundet och inte bara vid förkylning/ täppt näsa så sägs den förebygga och lindra nästäppa, förkylningar, influensa och bihåleinflammation. Även om man har problem med astma och allergier så är det en bra metod. Astma- och allergilinjen rekommenderar med metoden på deras hemsida. De skriver att det är en bra metod om du har rinnsnuva, nästäppa eller nysningar då den lindrar dina symptom och förebygga besvär, de skriver med på deras sida att vissa studier menar på att saltet med har antiinflammatoriska effekter.   

Varför yogis sköljer näsan är för att bättre kunna andas genom näsan och för att få en ökad mental klarhet med de fria luftvägarna. Inom yoga så är andningen en viktig del och många ägnar sig åt diverse olika andningsövningar, meditationer och yogar där man hela tiden arbetar med sin andning. Metoden kallas inom yogan för ”neti”.

Vissa börjar dagen med en uppfiskande nässköljning och vissa när man kommer hem från jobbet när man kanske varit i väg i dammiga miljöer eller som avslutning innan man ska sova. Här kan man läsa att nässköljning kan stimulera och verka avspännande på området kring ögonen och pannan vilket kan lindra spänningshuvudvärk och förbättra syn och luktsinne.

När man sköljt klart näsan så måste man se till att allt vatten rinner ut och att man snyter näsan med en näsborre i taget.

Om man känner sig torr i näsan så brukar jag använda ”Nozoil Original” som är vanlig, klassisk sesamolja utan några konstigheter i… har inte läst att man ska göra det, men tycker att den är jätteskön… vem vet… om jag använt min NoseBuddy varje dag så kanske jag aldrig skulle få den torra känslan i näsan… den kommer visserligen när jag är förkyld… men vem vet?!

Ha, ha, ha, sååå roligt! Men ändå sååå bra! Tom visar på ett pedagogiskt sätt hur man går tillväga… även han gillade inte att använda varmt vatten från kranen… vi är fler, jag är tydligen inte ensam om de tankarna, ha, ha, ha.

Obs! Detta är inget betalt samarbete utan bara jag som tipsar om en klok och bra produkt såhär i förkylningstider!

All kärlek till dig! / Johanna

Lämna ett svar