Boktips / Handeksem/Allergi / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Paleo / Stenålderskost

När Mira blev allergisk mot mjölkprotein under tiden jag ammade henne och jag fick börja äta måltider utan mejeriprodukter så snubblade jag in på Paleo/Stenålderskost. De förespråkar recept utan mejeriprodukter, socker och spannmål. Jag tyckte att det kändes smidigt att utgå från recept utifrån Paleo-tänket för då visste jag att de automatiskt skulle vara utan mjölkprotein.

Jag hittade in till sidan “Under vårt tak” och började laga mat utifrån deras recept. Jag tyckte att det var riktigt roligt, det var ju en helt annan kost än husmanskosten som jag var van vid. Det blev även en spark i rumpan att testa andra recept.

När man äter enligt Paleo så utgår man ifrån hur människan åt förr i tiden, alltså ursprungskosten när människan var jägare och samlare och de hävdar att det är den kosten som människan är biologiskt uppbyggda för. Förutom att efterlikna kosten så ser man det även viktigt att efterlikna hur mycket vi rörde på oss, vilade med mera. Förutom spannmål, mejeriprodukter och socker så tror de inte heller att baljväxter är bra för oss… Här är jag själv skeptisk… för att minska köttkonsumtionen så förespråkas det ju att man äter baljväxter… samtidigt så blir ju många gasiga och uppsvällda i magen av baljväxter… och det är väl här Paleo ifrågasätter huruvida baljväxter är bra för människokroppen? Vad gäller antiinflammatorisk kost så är de för baljväxter, likaså livsmedelverket.

Om man äter enligt Paleo så äter man kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, fröer, kryddor och fett från olivolja och kokosolja.

Kallpressad ekologisk kokosolja är något man även använder mycket när man äter enligt antiinflammatorisk kost då de inte heller är för att man äter smör/mejeriprodukter, om det inte är ghee då man plockat bort mjölkproteinet från smöret. Livsmedelsverket är inte för kokosolja då det innehåller mestadels mättat fett som de anser är dåligt för kroppen. De skriver att det finns de som menar på att kokosolja är bra för hälsan men att det idag inte finns forskning som stöder det.

Om vi tänker oss att vi har ett tåg med vagnar så innebär mättat fett att tåget har många vagnar, ju fler vagnar tåget har desto jobbigare blir det för kroppen att ta hand om fettet… det blir en stor belastning för kroppen. De som är för kokosolja menar på att även om det är mättat fett så har kokosolja färre vagnar än vad mättat fett från djur har. Om man lägger en klick kokosolja i handen så smälter den vid en lägre temperatur (23 grader) och det beror på dess struktur (antal vagnar) och att kroppen har lättare att ta hand om den än mättat fett med fler vagnar från ex. smör.

(Enkelomättat fett är ett mellanlångt tåg med vagnar och fleromättat (livsnödvändigt och superbra fett) har få vagnar och kroppen har inga problem att ta upp och ta hand om det fettet).

Jag har även läst på ett flertal ställen att kokosolja klarar höga temperaturer bättre än andra oljor så det är bra att steka i kokosolja… detta är dock inte heller något som Livsmedelsverket förespråkar, de tycker man ska steka i vegetabiliska raffinerade oljor (de upphettade oljorna i plastflaskor… de i glas är oftast kallpressad olja där alla näringsämnen finns kvar… de är klockrena att ha i en vinägrett eller sallad… kommer senare ha ett inlägg om oljor).

Jag som alltid varit en sockerråtta och gillat att baka fika, bakade vid den här tiden massvis med olika fikaalternativ med Paleotänk… vilket innefattar mycket kokos. Jag gillar ju kokos och tycker det är gott… men efter ett tag så blev det lite väl mycket kokos för min smak… det är kokos i maten man lagar och i det man bakar. Om det inte är kokosflingor så är det ofta kokosmjöl och kokosmjölk… och i stället för smör så är det kokosolja. För mig var detta inte ett hållbart sätt att leva på… dels känns det galet då kokos inte direkt växer i grannlandet, dels smakmässigt… jag tröttnade helt enkelt på kokos.

Jag tycker havregryn och havreprodukter är ett jättebra alternativ, men det är ju ett spannmål och inget Paleokost förespråkar.

Hela min matresa har ju format mig till den jag är idag och jag använder mig av recept från Paleo än idag, men det är inget jag lever efter utan bara för att göra min matlagning och bakning mer variationsrik.

Även här gick jag till bibblan för att låna lite böcker om Paleo för att se om man kunde få mer kunskap samt fler recept att testa. Jag lånade “Paleo för nybörjare”, “Paleo: Nyttigt, gott och enkelt”, “Paleo 30 dagar med Annika Sjöö”, “Grön Paleo”, “Jonas Paleokök”, “Hälsokoden” Stenålderskost” och “Annikas paleokök”. Jag fullkomligt älskade när jag var på bibblan och hämtade hem skatten av böcker som jag sedan kunde botanisera i, sådan vardagslyx!… och helt gratis, ha, ha, ha… en smålänning njuter lite extra då.

Lämna ett svar