Boktips / Handeksem/Allergi / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Medelhavskost

Mira skulle på en läkarundersökning, en sådan där rutinkontroll på BVC. När läkaren var klar så frågade hon om det var något annat jag funderade över…. Och då passade jag på, ha, ha, ha.

Jag berättade att jag läst mycket om tarmflorans betydelse för hälsan och att saker som tydligen irriterar tarmen bland annat är gluten och mejeriprodukter och var nyfiken över hur hon såg på saken.

Hon var lite irriterad när hon svarade mig… kanske för att hon inte hade tid för den typen av frågor… eller för att hon tyckte antiinflammatorisk kost var nonsens? Oklart varför hon blev irriterad? Men hon sa att det finns inga vetenskapliga bevis att antiinflammatorisk kost fungerar. Jag vet att det gjorts studier, men de är för små för livsmedelsverket så de är inga godkända studier i deras ögon. Hon sa däremot att tarmfloran är viktig för immunförsvaret och att den påverkas av kosten vi äter. Efter att vi diskuterat tarmfloran och maten i någon minut så säger läkaren ”Om det är någon kosthållning som jag tror på är bra för oss, då är det medelhavskost. Maj-Lis Hellenius har mycket bra att säga om det. Jag memorerade namnet, tackade för att hon tog sig tid och gick raka vägen till biblioteket. Jag ville låna alla böcker jag kunde hitta av Maj-Lis Hellenius för att ta del av vad medelhavskost innebar och vad Hellenius hade att säga om det.

Jag läste den är boken för något år sedan… men den riktar sig egentligen till de som är +55… men om man är det så är den värd att ta del av.

Efter att ha läst på kring medelhavskost och kommit fram till att de förespråkar mängder av grönsaker, frukt och bär, bönor och linser, olivolja, oliver, fisk, skaldjur, ljust kött, nötter, naturell yoghurt, fullkornsprodukter, pasta, mindre mängder ägg och mejeriprodukter… samt en måttlig mängd alkoholkonsumtion från främst rött vin…

Det man bör äta lite av är smör, mjölk och ost, rött kött, charkuterier och fläsk, rött vin.

Man har sett att medelhavskosten minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ 2 och övervikt.

Jag kan tycka att kosten är ändå rätt lik livsmedelsverkets kostråd samt så har den många gemensamma nämnare med den antiinflammatoriska kosten. Det som jag tyckte var skönt var deras syn på gluten… runt medelhavet äter man ju vitt bröd och pasta… och det är helt ok… men det är ju en del av tallriken. Om man tänker sig livsmedelverkets tallriksmodeller så är det mycket grönsaker som de med förespråkar samt en liten mängd protein.

Medelhavskostens naturella youghurt har ju goda mjölksyrabakterier som är bra för tarmfloran samt att man inte ska äta så mycket rött kött utan mer fisk, skaldjur och ljust kött som kyckling.

Att få i sig goda fetter från oliver, olivolja, fisk och nötter vet vi ju med är bra samt att kyckling är ett magert kött som också innehåller en del bra fett.

Gällande alkoholen så är råden från Livsmedelverket att stora mängder inte är bra för oss och att vatten är den bästa törstsläckaren. De hälsofördelar man kan se från de som dricker måttliga mängder vin och öl och att lever längre hänvisar de till att sjuka människor undviker vin och öl och friska kan unna sig något glas, men inte att det finns något större samband än så. De varnar mest för hälsoriskerna med för mycket alkohol.

När jag pluggade till hkk-lärare så kom vi med in på hälsofördelar med vin och då var det främst rött vin. Dietisten som höll i utbildningen sa att det var alkoholfritt rött vin som innehöll mycket antioxidanter och som förebyggde hjärt- och kärlsjukdomar.  

Jag kunde förstå att Miras läkare förespråkade medelhavskost, den verkade med väldigt klok. Jag gillar verkligen att lära mig om kost och hälsa från olika perspektiv och har under åren läst på och testat mig fram med olika koststilar i jakten på att hitta maten som jag mår bra av samt kanske kunde läka mig både fysiskt och mentalt. Jag har provat allt ifrån LCHF, Ketogen kost, Raw food, Vegetariskt, AIP, Paleo, medelhavskost, antiinflammatorisk livsstil och nu det senaste har jag börjat läsa på om kinesisk medicin och deras tankesätt kring kost, men jag kommer berätta mer om det under bloggens gång.  

Sjön på landet som vi hänger mycket vid under hela året.

Lämna ett svar