Boktips / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Antiinflammatorisk livsstil fortsättning

I jakten på att läka mina eksem samt bli kvitt min PMDS så började jag göra stora förändring i min kosthållning för att stärka upp mitt immunförsvar och läka mig inifrån och ut.

Att olika livsmedel innehåller olika näringsämnen vet vi ju. Vissa innehåller ju även mycket antioxidanter som är kroppens poliser och att äta mer av den typen av livsmedel kändes självklart när jag försökte bygga upp mitt immunförsvar.

Food Pharmacy gav exempel på bra livsmedel som var antiinflammatoriska. Gurkmeja, kryddnejlika, kanel, blåbär, gröna blad, grönkål, durrakorn, avokado+ dess kärna, ingefära med mera.

Att det finns livsmedel med ”superkrafter” är ingenting som livsmedelsverket står bakom, men då kände jag att jag inte hade så mycket att förlora på att införa sådana livsmedel i min kost.

Jag hade i allt möjligt i mina smoothies för att hjälpa min kropp på traven. Jag hade fått lära mig att mycket näring sitter i frukternas och bärens kärnor så jag slängde i bland annat äpplen-, citron-, avokado med kärnor, jag hade i spenat eller grönkål, ingefära, färsk gurkmeja m.m. Jag började med tack vare mina smoothies få i mig mellanmål och fick nu börja känna på hur det var med att ha jämnt blodsocker under en dag. När mina tankar kom på att jag ville ha en chokladkaka så var det ett tecken från min kropp att den behövde energi, så när jag då drack min smoothie så försvann chokladtanken och jag var inte alls sugen på choklad efteråt.

På ett arbetslagsmöte så frågade en kollega mig om jag bantade när jag satt där med min smoothie… jag blev helt ställd… Jag hade aldrig ens haft en liten tanke på bantning eller min vikt under den här resan… Jag förklarade att jag försökte stärka mitt immunförsvar och bättra på min tarmflora så jag kunde läka mina handeksem… jag fortsatte och prata om vikten att få i oss fibrer och de här 500 gram om dagen, ha, ha, ha… kunde inte låta bli.

Jag gjorde gurkmejashot och drack kryddblandningar. Jag gjorde chiapudding till frukost som jag åt med massa nötter och frön, på helgerna gjorde jag som en bärglass (med mixade frysta bär) som jag la på toppen av min chiapudding.

Jag bytte ut pastan mot durrakorn, qinoua, bönpasta och kelpnudlar… dock fick Mira en allergisk reaktion av kelpnudlar med MASSA kli i halsen… så det har vi inte köpt sedan dess… känns för övrigt som en skum produkt…, ibland rev jag en hög med morötter eller zuccini och hade det i stället för pasta. Jag började även tillaga mer vegetariska rätter för att öka mitt fiberintag samt fyllde tallriken med grönsaker i regnbågens alla färger. Jag försökte ha runt 5 olika grönsaker på tallriken vid varje måltid.

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag kände mig sjuk när jag åt kladdkaka… och att man måste ju kunna baka på ett sätt så man inte känner sig sjuk. Det sättet kom jag snabbt in på under den här resan. Jag började baka med dadlar i stället för socker. Många recept innehöll andra mjölsorter än vetemjöl ex, mandelmjöl eller bovetemjöl. Eftersom de även hävdade att mejeriprodukter orsakade inflammation i tarmen så använde de ofta ekologisk kokosolja i många recept. Jag bakade dadelbollar av alla de slag, kladdkaka, brownies m.m. med dadlar. Känslan i kroppen efter att jag fikat med den här typen av fika var superbra! Det var en skön känsla i kroppen och jag tyckte det var riktigt gott… visst… det smakar på ett annat sätt… och det kanske inte är lika gott som med smör, socker och vetemjöl… men jag njöt, och min kropp njöt… och barnen och Anders gillade den typen av fika med. Det var som min inre låga hade tänts av att få skapa i köket utifrån ett helt nytt tänk och jag mådde jättebra av det!

Jag började även försöka få i mig bra fett i form av fleromättat fett från ekologisk kallpressad olivolja. Jag ringlade det ofta över min sallad och hällde i en skvätt i min smoothie.

Tydligen så är kall potatis mumma för tarmfloran så jag försökte få in kalla potatissallader till måltiden eller vänta en stund så potatisen svalnat något när jag åt den.

De förespråkade även periodisk fasta, gärna att man inte äter så sent på kvällen så att organen får arbeta klart med maten och kan då fokusera på andra läkningsprocesser i kroppen. Det här tyckte jag då var svårt, jag blev ofta lite hungrig och sugen på något att äta framåt 21-tiden… jag avskyr att lägga mig hungrig så det var vanligt att jag tog en banan vid den här tiden på kvällen.

Man skulle även gärna tillaga sina måltider på lägre temperatur och under längre tid för att skadliga ämnen bildas vid för hög upphettning samt att många av näringsämnena försvinner. Livsmedelverket skriver med om det här.

Jag började ta tillskott av D-vitamin under oktober-april då jag läste att många som får en depression på vintern har låga halter av D-vitamin i kroppen. Eftersom jag hade problem med mitt psykiska mående som var väldigt instabilt så kände jag att jag inte hade så mycket att förlora på det heller. Jag hittade dessutom D-vitamindroppar som var i olivolja från Holistic, två flugor i en smäll! Livsmedelsverket har inte gjort någon koppling mellan depression och låga halter av D-vitamin. Vi får ju D-vitamin bland annat från solens strålar och då vi bor i Sverige med mörka vintermånader så är det vanligt att vi får låga halter av D-vitamin under vintern. Förutom ifrån solen så får vi D-vitamin från berikade livsmedel som mjölk och vegetabilisk mjölk, det finns naturligt i sill, makrill, lax, ägg och kött.

Jag mådde riktigt bra av min nya livsstil, jag kände att jag hade mer energi samt så stärkte jag upp min självkänsla på köpet… man känner sig som en bra person när man försöker ta hand om sig själv och ge sig själv massa kärlek genom att med omsorg välja mat och fika som ger kroppen näring och vad den behöver för att må bra. Jag gillade även känslan av att försöka ta makten över min hälsa i mina egna händer i stället för att bara gå och vänta på att någon utifrån skulle fixa min hälsa.

Jag läste alla böcker om tarmfloran som jag kunde hitta och var helt uppslukad under den här perioden om allt som hade med kost och tarmfloran att göra.

Den här boken var med läsvärd! “Skydda din hjärna: Om tarmbakteriernas förmåga att läka och skydda din hjärna hela livet!.

Förutom att jag läste böcker så hittade jag lite klipp på nätet där de pratade om tarmfloran och jag tyckte det var superintressant. Jag ville ta del av ALLT!

Malou efter tio – Så påverkar obalans i tarmfloran din hälsa.
Malou efter tio- Så kan du förbättra din tarmflora.
Malou efter tio- Forskning om tarmfloran ett av de hetaste forskningsområdena just nu.
Malou efter tio- så äter du för att hålla tarmfloran i balans.
Malou efter tio- Så ska du äta för en balanserad tarmflora.

Jag mådde väldigt bra av mitt nya sätt att äta, jag upplevde att min mage kändes väldigt skön, den var inte uppsvälld utan kändes behaglig. Jag hade en jämn energinivå under hela dagen till skillnad hur jag hade det tidigare och upplevde att mitt allmäntillstånd var bättre. Jag önska att jag här kunde säga att min PMDS och mina handeksem försvann med min nya kosthållning utifrån hur jag åt då… men så var inte fallet… Men den gav andra vinster så jag var ändå motiverad till att fortsätta äta bra och göra mitt bästa för att ta hand om min hälsa.

Jag började så smått även plocka in lite av mitt nya kosttänk på mina lektioner. Eleverna fick bland annat göra dadelbollar, utmana sig att göra gröna smoothies (passar då på att prata om vikten av att få i sig 500 gram frukt och grönt varje dag och smoothie är ett klockrent sätt), vi lagade en del vegetariska rätter med bönor och linser ex. bönbiffar samt linsgryta, jag introducerade quinoa samt olika betor som gul-, röd- och polkabeta.

När man gör sådant här i skolan så möts man tyvärr av en hel del motstånd av eleverna. Det är få i en klass som jublar och tycker att det ska bli gott och många får en negativ inställning… så det är lite som att jobba i uppförsbacke när man har sådana lektioner. Många brukar i slutet av lektionen bli positivt överraskade men det är alltid de som säger att “de vill ha vanliga chokladbollar”… om de inte använder ett annat ord för det… eller “jag vill ha kött och inget vegetariskt” m.m. Men jag tänker att man kanske sår ett frö… de kanske bär med sig tänket i framtiden och när de själva får barn och ska välja saker de ska ge sina barn så kanske de kommer ihåg saker de gjorde i skolan… ?!

Lämna ett svar