Boktips / Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Handeksemen kom tillbaka 

Efter att ha varit fri från handeksem i typ 10 år så kom de som ett brev på posten mitt i att jag mådde skit. En dag så var de bara där… de små vätskefyllda blåsorna som jag varit utan så länge.  

Jag tänkte först att det måste vara någon av de kemikalierna som jag som 19 åring blev allergisk mot som jag missat i någon produkt, och blev lättad när jag hittade en produkt som innehöll en sådan kemikalie. Jag rensade bort den men eksemen fortsatte att komma så jag förstod att det måste finnas någon ny kemikalie som jag reagerar på.  

Jag var så inne på att läsa innehållsförteckningar från alla e-ämnen och tänkte att det måste ju gå att få tag i information kring allergiframkallande kemikalier i hår/hudvård/kosmetika. Mycket hade ju hänt på internet och det kändes som fler hade börjat “vakna upp” och reflektera över kemikalier i vardagen till skillnad från 10 år tidigare när jag var 19.  

Badskumt : gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg
Handbok om kosmetika och hudvårdsprodukter

Jag hittade boken “Handbok om kosmetika och hudvårdsprodukter” av Tommy Svensson från Utbildningscenter samt boken “Badskumt”  av Katarina Johansson.  

När jag fick hem böckerna och började läsa så jag visste jag ju inte om informationen i dem var korrekt? Jag började med att leta efter vad som stod om listan av de kemikalier som jag visste att jag var allergisk mot. Jag blev lite glad när jag hittade alla mina kemikalier i böckerna och det stod att det var kraftigt allergiframkallande kemikalier och att man skulle undvika dem, det kunde även stå att företagen som valt att ha i dem i sina produkter nog inte ens själva är medvetna om hur skadliga kemikalierna är?!  

Jag läste även att Danmark kommit rätt långt i sin medvetenhet kring skadliga kemikalier i vardagen. Som gravid i Danmark så får man tydligen information kring vilka kemikalier man ska undvika under graviditeten samt vilka kemikalier det är viktigt att barn undviker. Någon sådan information fick inte jag när jag var gravid… men det kanske är annorlunda idag? Detta är ju några år sedan. Här är lite information kring vad som står på 1177 om kemikalier och barn.  

Naturskyddsföreningen har med haft en kampanj där man ska se över kemikalierna i sitt badrumsskåp. Om man är intresserad av deras synpunkter så kan man ta del av den här.  

En plansch jag har på väggen i mitt klassrum

Utifrån den granskningen så tänkte jag att ok, allt som står i de här böckerna kanske inte är sant men om nu de kemikalier som jag visste var dåliga fanns med så kanske de hade rätt med en del andra kemikalier också? Jag hade inte så mycket mer att gå på utan tänkte att jag kör på “försiktighetsprincipen”… om någon kemikalier kanske eventuellt är dålig, då ska den bort från mitt hem!  

När jag hade gjort min utrensning så hade jag typ inget kvar… jäklar vad mycket skitkemikalier det finns i produkter som vi använder varje dag.  

En sak som jag blev upprörd över var alla produkter för bebisar och barn. Jag hade ju använt barnolja till både Vincent och Mira. När jag vände på förpackningen och kollar innehållet på den så står det “Parrafinum liquidum” (det kan även hete petrolatum, vaselin och parrafin som är petroliumbaserade oljor gjorda av råolja) vilket tydligen är en mineralolja som är en restprodukt som utvinns från fossilt bränsle. Mineralolja gör huden beroende och ansamlas i kroppen och kan på sikt leda till att man får torrare hud då det täpper igen hudens porer. Förutom den mineraloljan så innehöll även barnoljan parfym som jag inte heller hade reflekterat så mycket huruvida det är bra eller dåligt. I barnschampot jag använde fanns det flera dåliga kemikalier bland annat ett som hette “Sodium Benzoate” som är ett allergiframkallande konserveringsmedel som även heter Natriumbensoat E211 och används även som konserveringsmedel i livsmedel.  

Det kändes klokt att byta ut en sådan skräpolja till en olja som dessutom ger näring till huden och kroppen. Om man vill ha en fetare olja så är ju ekologiska oljor som avokadoolja eller olivolja toppen. En favorit som jag själv älskar att smörja min kropp och ansikte med är Jojobaolja!  

I typ alla produkter vi hade som “löddrade” så som tandkräm, schampo, tvål och badskum innehöll SLS (Sodium Laureth Sulfate kan också skrivas ut med namnet Sodium Lauryl Sulfate) som är en billig, effektiv men kraftigt uttorkande tensid som även kan vara allergiframkallande. Citric Acid som i livsmedelsindustrin kallas för citronsyra E330 är med ett medel med allergiframkallande risker.   

Phenoxyethanol är hur vanlig som helst och även ett ämne som många är allergiska av.  

Jag hittade även charmiga hormonstörande ämnen när jag granskade mina produkter bland annat så hade jag kemikalierna “Propylparaben”, “Butylparaben” och “Benzophenone-1” i mina älskade produkter i mitt badrum (skrev om hormonstörande ämnen i mitt inlägg om att plastbanta).

De värsta kemikalierna hittade jag i badskummet jag använde till barnen när de badade i badbaljan samt i våra solkrämer. Jag som alltid varit känslig för solkrämer förstod nu helt plötsligt varför. Alltid när jag smörjt in mitt ansikte med solkräm så har jag fått hur många finnar som helst vilket gjort att jag slutade smörja ansiktet med solkräm då jag inte stod ut med alla finnar. Jag hade även många i min omgivning vars barn fick eksem av solkräm samtidigt som de kände att de måste ju smörja barnen med solkräm så de inte bränner sig av solen.  

Även min deo visade sig ju vara en riktig skitprodukt som både innehöll parfym för att ta bort eventuell svettlukt, allergiframkallande kemikalier samt aluminium som täpper till kroppens porer så man inte ska svettas. Det står att aluminium i så små mängder inte är någon fara samtidigt så tänker jag att man använder ju deo varje dag under i stort sett hela livet och många bäckar små så kanske det är bra att undvika det med?! Det hade gjorts undersökningar där man sett ett samband mellan aluminium och bröstcancer, även att människor med alzheimer haft en högre halt av aluminium i kroppen. Studierna som gjorts är för små för att myndigheterna ska godkänna dem så jag valde att köra på försiktighetsprincipen här med… i väntan på att större studier kanske kommer göras.  

Det väckte mycket känslor hos mig när jag satt där med alla mina produkter med så kasst innehåll. Hur tänker industrin som väljer att ha så skadliga kemikalier i sina produkter?! Undra hur många som har problem med allergier och eksem men ser det som något “naturligt”… att vissa har det och andra inte… tänk om det kunde hjälpa folk att bli kvitt allergier och eksem om de bara rensade ut produkter de hade hemma och ersatte dem med saker med bättre innehåll?! 

2016 gjordes en liten undersökning på badskum för barn i Göteborgs-Posten som jag rekommenderar att spana in… 

Även det här intresset med att granska kemikalier i vår vardag har jag haft nytta av i skolan, där jag låtit elever granska kemikalier i deras produkter samt i diskmedel, rengöringsmedel för att dels reflektera kring det men även hitta bättre produkter med klokare innehåll som är både bättre för miljön och hälsan.

Tips! – Nu visas klimatkampen på SVT och ett avsnitt handlar om Hållbar hygien och kemikalier i hemmen.

En annan bok jag läst som kom 2019 är “Hudbibeln” där man kan nörda ner sig ytterligare kring huden som är kroppens allra största organ samt att vi behöver bli lite mer försiktiga med allt vi marinerar våran hud och kropp med.  

Hudbibeln : förstå din hud - myter, vetenskap och goda råd

Även Johannes Cullberg som jag följer på Instagram har börjat uppmärksamma tveksamma kemikalier i vår vardag.  

Fortsättning följer… 

Lämna ett svar