Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Kemikaliebanta 

Jag var en person som brukade fylla upp ett litet lager med produkter när jag var på Gekås i Ullared. Allt ifrån schampo och balsam till tvätt- och städprodukter. Nu stod jag där med tomma hyllor och lådor då typ rubb och stubb innehöll kemikalier jag inte litade på var bra.  

Sonett - sonett.eu

Jag började göra en research efter kemikaliekloka produkter och snubblade in på jordklok.se och hittade ett märke som hette Sonett som hade tvätt- och städprodukter. När jag kollade igenom deras innehållsförteckningar så hittade jag inga skadliga kemikalier. Jag köpte då på mig deras tvättmedel, handdiskmedel, diskmaskinsmedel, WC-rengöring, golvrengöring, såpa, fönsterputs och badrumsspray. Istället för doftspray med hemsk innehållsförteckning till badrummet så ersatte jag det med kokat kallt vatten med några droppar eterisk olja i en glasflaska med spraymunstycke. Blev både snyggt, billigt och luktade jättegott! Det använder vi än idag.

  

Jag hade bekanta som använde produkter från Maria Åkerberg och visste att de hade kloka produkter där de använde mycket från växtriket samt så var de ekologiska. Jag granskade deras innehåll och de var inte riktigt 100% bra men nästintill. De kostar betydligt mer än vad mina produkter från Gekås gjorde men kände att det var helt ok att lägga pengar på vardagslyx och kanske på köpet bli av med mina handeksem?! Jag köpte schampo, balsam, mascara, foundation, hudkräm, läppcerat, solskydd för mig, solskydd till familjen m.m. Jag älskade Maria Åkerberg och det kändes jättelyxigt att ha hennes produkter hemma i vårat badrum. Jag lyxade även till det med peeling, ansiktskräm, ansiktsvatten, läppstift, ansiktsserum m.m.  

Jag testade måååånga olika deos och upplevde att jag luktade gammal gubbe som inte duschat på en vecka av typ alla jag provade med bra innehåll. Men så till slut så snubblade jag inte på en fast deo som var den bästa jag provat och det var inga konstigheter alls i den.  

Nu kändes det som jag hade kemikaliebantat tillräckligt, jag hittade ytterst få kemikalier i produkterna som skulle kunna tänkas vara skadliga.  

Ett sätt att se om en produkt hade bra innehåll var att det nästan skulle se ut som om man kunde äta produkten. Man kan ju självklart även vara allergisk mot saker man kan äta så bara för att man väljer bort vissa kemikalier så kan man tyvärr ändå reagera på annat.  

Vilken tror du är bäst utifrån mina ögon när jag granskar en innehållsförteckning?! 

1. 

Aqua Purificata, Decyl Glucoside (från majs och kokos), Sodium Lauroyl Oat Amino Acids (från vete), Sodium Cocosulfate (från kokos), Cocoamidopropyl Betaine (från kokos), Glycerine (från raps), Sodium Levulinate (från ris), Sodium Anisate (från basilika), Stearamidopropyl Morpholine Lactate (från veg. olja), Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein (Veteprotein), Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride (Guarmjöl), Lactic Acid (Mjölksyra). 

2. Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Coco-Betaine, Glycol Distearate, Dimethicone, Cocoamide Mipa, Sodium Benzoate, Hexylene Glycol, Salcylic Acid, Carbomer, Cl 60730/Ext. Violet 2, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Parfume (F.i.l. C171587/2). 
 

När jag började använda mina nya produkter så blev mina handeksem såååå mycket bättre så jag visste att jag var på rätt väg! Men de var ändå inte helt bra och det fortsatte komma nya små blåsor och eksem på mina händer… Jag förstod att jag ändå kommer i kontakt med något jag inte tål så jag var tvungen att kemikaliebanta ytterligare. När jag använde mitt läppcerat från Maria Åkerberg så brändes det på läpparna så det fick jag rensa bort typ så fort jag börjat använda det. När jag försökte hitta något annat läppcerat så snubblade jag in på Organic Makers och att det verkade rätt lätt att göra egna läppcerat. Jag såg även att de hade recept på att göra deo och det var typ exakt samma innehåll som den fasta deon jag brukade köpa… men det skulle bli såååå mycket billigare om man gjorde den själv! Så jag beställde råvaror och hylsor för läppcerat- och deotillverkning.  

Fortsättning följer… 

Lämna ett svar