Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Tillverka Deo och Läppcerat 

På Organic Makers så har de en fantastisk receptblogg där jag hittade recept på läppcerat och deo.  

Mitt recept på 4-5 Läppcerat 

Det var superenkelt och roligt att göra. När man gör läppcerat så smälter jag bara samman bivax, mandelolja (om jag haft slut på mandelolja så kan man använda en annan olja med, ex. aprikoskärnolja , avokadoolja m.m.) och kakaosmör i ett vattenbad och därefter häller upp i ceraten och låter dem stelna. Om man vill ha med färg så kan man blanda i Mica pulver.

Såhär brukar det gå till när jag kollar innehållsförteckningar på produkter. Om jag jämför innehållet i mitt egengjorda med exempelvis det här läppceratet som innehåller Paraffinum Liquidum som är en mineralolja som täpper igen hudens porer och ger 0% näring till huden. Det är en billig restprodukt från bergoljeindustrin. Lanolin är ett av de ämnen jag inte tål… det tillverkas av fårull och är ullfett så det är egentligen en naturlig och klok produkt men när man rengör fårullen från löss så tillsätter man starka kemikalier och de finns ofta kvar i lanolinen. Om man har problem med eksem så kan man även regera mot “Cetyl alcohol” annars ofarligt vad jag kan se. Parfym är många allergiska mot samt så brukar syntetisk parfym lagras i kroppen på samma sätt som PCB och DDT. Citric Acid skrev jag lite om i mitt inlägg “Handeksemen kom tillbaka”. Limonen tillverkas av skalet från citroner, då citroner som inte är ekologiska är otroligt besprutade så är även detta ämne kraftigt allergiframkallande.  Linalool är en alkohol som förekommer i vissa eteriska oljor och kan även det orsaka allergi.  

När man blir nörd på att läsa innehållsförteckningar så känns det roligt när man hittar kloka produkter samt när man gör egna produkter.  

Mitt recept på 7st Deo i 5ml hylsor 

Även deo är busenkelt att göra. Jag brukar blanda de torra ingredienserna med bikarbonat och majsstärkelse i en skål. Jag smälter sedan bivax, sheasmör och jojobaolja över vattenbad för att sedan blanda den blandningen med mina torra ingredienser. Om man vill ha doft i sin deo så kan man nu även blanda i valfri ekologisk eteriskt olja (viktigt att det är riktig eterisk olja och inte en billig doftolja) vissa kan dock vara allergiska mot eterisk olja, för mig funkar det att ha några droppar i min deo, det har jag aldrig reagerat på.  

Det finns de som reagerar på bikarbonat då det kan bli starkt på huden, för Anders har det blivit så. Till honom köper vi den här Deon från Organic Makers med bra innehåll, utan bikarbonat och den är superbra! Den håller i typ 7 månader så den är dessutom väldigt dryg. 

Deodorant från Organic Makers

Om man testar receptet på deo men att man upplever att den inte funkar så bra så kan man öka mängden bikarbonat för att se om den funkar bättre.  

Om jag jämför mitt deoinnehåll mot en deo som jag tidigare köpte så innehöll den Aluminium som dessutom är den näst mesta ingrediensen i deo. Skrev lite om Aluminium i inlägget “Handeksemen kom tillbaka”. Limonen och Linalool skrev jag om i innehållet på läppceratet ovan, de är väldigt vanliga innehåll i produkter. Alpha-Isomethyl Ionone är ett parfymämne som även det har en hög allergirisk. Benzyl Alcohol är ett konserveringsmedel som med används rätt flitigt som kan irritera huden och orsaka torrhet, rodnad och klåda… rätt vanlig kemikalie i våtservetter… 

För mig var det en sådan befriande känsla att känna att jag klarade mig på egen hand, jag behövde inte längre köpa deo med diverse innehåll utan det kändes som jag tog över makten och minskade min exponering av kemikalier i vardagen. Jag radade upp med mina produkter i kylskåpet då de får längre hållbarhet i kylen och fick ett eget litet lager hemma. Jag brukar tillverka läppcerat och deo ungefär två gånger om året och vid varje tillfälle så tar det ca 20-30 minuter så det går fort att göra samt så är det roligt! Perfekt även att ge bort som en bonuspresent.  

När man aldrig gjort egna produkter tidigare så blir det såklart dyrt att köpa in alla ingredienser… det är lite som när man flyttar hemifrån och ska fylla upp sitt skafferi med torrvaror. När man gjort det första inköpet så klarar man sig länge på det och man behöver sedan bara komplettera när saker tar slut… När man ser på hur liten mängd av de olika sakerna man behöver så inser man att man kommer rätt långt på en förpackning. Sheasmör använder vi i familjen som handkräm, man kan göra en egen kräm och blanda olika ingredienser, men när jag är lat och inte orkar det så funkar enbart sheasmör som handkräm.  

Organic Makers har tagit fram en klockren fettsyreguide. Då kan man se hur fettsammansättningen är på olika oljor samt lättare kunna byta ut en olja mot en med liknande fettsammansättning.

Eleverna på min skola har även fått testa göra egen deo och läppcerat när jag haft “Elevens val”. Vi hade som tema “hållbar konsumtion” där vi granskade kemikalier, skapade egna produkter samt gjorde bivaxdukar. Såååå skoj!!

Lämna ett svar