Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Tvåltillverkning 

Eftersom det var handeksem jag hade problem med och en produkt som händerna kommer i kontakt med mååånga gånger per dag var ju tvål. Tänk så ofta man tvålar in sina händer på en dag. Jag kom rätt snabbt in på sidor där folk berättade att de gjorde egen tvål. Jag blev sååå nyfiken! Det verkade som man bara förtvålade olja och det krävdes inte mycket ingredienser. Men till skillnad från deo och läppcerattillverkning så förstod jag att det är lite trixigare med tvåltillverkning då man använder det oerhört frätande ämnet Kaustiksoda i tvål. Under lagringsprocessen så neutraliseras kaustiksodan så när man ska börja använda tvålen ca 3 veckor efter lagring så finns det ingen kaustiksoda kvar utan enbart förtvålad olja.  

Jag hittade den här filmen på Youtube från Majéla från Mollerton Soap och kände att om hon kan stå i köket hemma och blanda ihop en tvål så kan jag säkert det med!  

När man gör tvål så får man inte använda material i rostfritt stål utan endast glas, porslin eller plast. Jag hade rensat ut all min plast men hade inte slängt den än utan den hade hamnat i garaget så jag fick gå ut och hämta in lite så jag hade till min tvåltillverkning, ha, ha, ha.  

Nuförtiden så har Organic Makers med börjat med recept för tvåltillverkning men det hade de inte när jag började med det.  

Man måste ha gummihandskar samt skyddsglasögon på sig när man gör tvål. Jag brukar även ha vinäger framme som man kan torka av med om man råkar spilla kaustiksoda eller om man råkar få det på sig då vinäger ska neutralisera.

Kaustiksodan man använder måste vara en ren produkt utan massa andra saker i. Jag använder mig av den här som jag köpt i en bygghandel men vet att Organic Makers med börjat sälja Kaustiksoda/Lut.

Kaustik soda DecoMax, 1 kg
Kaustiksodan jag använder.

Mitt basrecept för vanlig handtvål till 6 tvålar är: 

95 gram vatten

37 gram kaustiksoda

200 gram ekologisk olivolja

5 ml ekologisk eterisk olja om man vill ha med doft

Jag brukar först väga vatten i en plastbägare och ställer den åt sidan. Sedan sänker jag ner vågen med en annan bägare ner i diskhon och häller i kaustiksodan försiktigt ner i den bägare.

Därefter brukar jag gå ut (utomhus) när jag häller kaustiksodan ner i vattnet och rör om med en plastsked så att kaustiksodan löses upp i vattnet. I detta skeendet bildas en ånga som inte är så trevlig att andas in…. därav är jag utomhus när jag gör detta. Det bildas även värme i detta skeendet så det brukar börja ryka om vätskan.

Jag går efter några minuter in och ställer blandningen i säkert förvar så att inga barn kommer dit eller att man spiller ut det då det fortfarande är rätt frätande…

Jag väger upp oljan i en plastbunke och när kaustiksodavattnet blivit rumstempererad som oljan är så kan man försiktigt hälla ner den i oljan.

Sedan kör man med en stavmixer tills massan börjar tjockna (ca 4-5 minuter). Om man vill ha med doft så mixar man i det i slutet.

Om man vill göra peelingtvål så kan man blanda i mixade havregryn, riven kokos, kaffesump m.m…. bara fantasin sätter gränser.

För andra färger på tvålen så har jag ibland gjort tevatten eller haft i en skvätt kaffe… där kan man med vara kreativ.

Man kan även byta ut olivoljan med andra oljor!

Därefter häller man upp tvålen i formar. Man kan köpa fina dyra formar men även billigare silikonformar.

Jag brukar vänta några dagar till jag lossar tvålen från formen, den behöver bli så pass hård så den inte blir ful när man trycker ut den ur formen.

Sedan låter jag den ligga på en bricka och lufttorka under tre veckor sedan är det fritt fram att använda den!

När jag gör tvål till mig själv så väljer jag att inte att ha i eterisk olja då om man har problem med eksem så kan man reagera på det med därav kör jag doftfritt.  

Jag älskar den här tvålen! Jag har med mig min egengjorda tvål överallt! Då jag inte tål tvål som är på offentliga toaletter eller när jag kommer hem till folk så har jag min fasta egengjorda tvål med mig i handväskan.  

Jag använder den även till kroppen i duschen samt istället för rakskum/rakgel som jag tidigare använde…. som med hade en galen innehållsförteckning. Man klarar sig superbra med skummet som blir från tvålen.  

Om man väljer en fast tvål istället för en flytande så har man enbart genom det valet plockat bort en hel del kemikalier, innehållslistan på fasta tvålar är betydligt kortare än på flytande tvål.  

Om man inte är intresserad att göra egen tvål så har de här tvålarna superbra innehåll!  

Om man inte vill lägga så mycket pengar på en tvål och att man är ok med att ha produkter som inte innehåller 100% bra grejer fast mycket bättre innehåll än alla andra produkter man hittar i en matvaruaffär så kan man med gott samvete köpa produkter från Urtekram.   

Bild på Blown Away Wild Lemongrass Body Wash 200 ml
Bild på Tune In Soothing Lavender Shampoo 250 ml
Bild på Tune In Soothing Lavender Hand Wash 300 ml

Anders och barnen använder den här tvålen vid handfatet, den här tvålen i duschen samt det här schampot som vi satt i en pump för att det ska bli lätt för alla parter att dosera lagom, ha, ha, ha. 

Bra tvålkopp är superviktigt när man använder en fast tvål. Vattnet måste rinna undan så att tvålen inte badar i vatten…. då blir den slemmig och håller inte lika länge.  

Jag måste bara här ge ett varningens ord kring en fast tvål som är oerhört populär och det är Aleppotvålen. Många dyrkar den då den är fantastisk på alla sätt och vis. Jag gjorde det med tidigare. Jag använde den som Schampotvål och den var fantastisk! Den hade superbra innehåll med enbart förtvålad olivolja samt lagerbärsolja. Jag hade full tillit till att jag tålde den… men tydligen var jag jätteallergisk mot den med… tydligen så kan man reagera på lagerbärsoljan och vara allergisk mot den då den är rätt stark… Men kommer berätta med om Aleppotvålen senare i bloggen, men kände att det var viktigt att säga det redan nu.  

Även tvåltillverkning har jag gjort med eleverna i skolan, det har de tyckt varit hur kul som helst! Och det är väldigt skoj att göra egen tvål!

Problemet var att mina eksem fortsatte att komma, men de blev bättre av min kemikaliebantning så jag kände att jag var på rätt spår… jag behövde bara banta bort ännu mer kemikalier… Jag skulle inte nöja mig förrän mina eksem var 100% borta!

Fortsättning följer senare i bloggen…. 

Lämna ett svar