Boktips / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Hjälp! Jag har ju ett helt zoo i min tarm?!

Efter att ha gjort en ordentlig kemikaliebantning och mina eksem ändå inte helt var borta så började jag fundera över vad mer jag kunde göra för att läka min kropp. Jag tänkte att jag kanske behöver stärka upp mitt immunförsvar så att jag inte var så känslig?!

Jag började då se om jag via kosten skulle kunna äta saker för att hjälpa min kropp att läka och kom då in på “Antiinflammatorisk kost” och tyckte att det lät som något för mig.

Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat

Jag hittade den nysläppta boken “Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat” och älskade konceptet med “mat som medicin”. Jag tror stenhårt på att maten vi stoppar i oss påverkar mer än vad vi vill tro. Jag köpte deras bok och började läsa.

Det blev som ett nytt uppvaknande för mig när jag satt där med boken i knät. Tydligen så har vi vuxna mellan 1,5-2 kg bakterier i våra tarmar. Vilken uppsättning bakterier vi har är individuellt då det är kopplat till vilken mat vi stoppar i oss. Tydligen så pågår det ständigt ett krig i vår tarm mellan de goda bakterierna och de onda sjukdomsalstrande bakterierna. Om man frossar i sig godis, kakor, chips, pommes m.m. så göder man de onda bakterierna då de älskar den typen av föda. Men om man äter fibrer från frukt och grönt så göder man de goda bakterierna i tarmen som arbetar för att dämpa inflammation i kroppen.

Hjälp! Jag har ju ett helt zoo i min tarm som jag tydligen haft hela mitt liv och som jag aldrig på mina 34 år på jorden haft koll på! Jag blev supertaggad att börja pyssla om mina goda bakterier och jag tyckte det skulle bli spännande att se hur jag skulle må med fler goda bakterier i min tarm.

70-80% av vårat immunförsvar sitter i tarmen så det kändes som en given startpunkt att börja arbeta med.

Om man har en kronisk inflammation så innebär den att man har en ihållande inflammation som pågår i kroppen. Tecken på det kan vara oförklarlig trötthet, sömnsvårigheter, huvudvärk, oförklarliga hudutslag, depression m.m. Man kan läsa Professor Stig Bengmarks förklaring om kronisk inflammation här. Han beskriver även att om man går mer kronisk inflammation under låååång tid så kan de så småningom utvecklas till sjukdomar som Alzheimers, cancer, diabetes och många fler. Att man drabbas av diverse sjukdomar kan bero på många olika faktorer. Allt ifrån vilka gener man har, till hur ens mamma hade det under graviditeten och hur förlossningen var samt om man blev ammad eller ej samt hur man själv lever sitt liv. Stig beskriver att 30% av de kroniska inflammationer som uppdagas beror på faktorer man inte kan påverka själv. Men då är det ju faktiskt 70% kvar som man själv faktiskt kan styra över! En radikal förändring av sin livsstil kan bryta förloppet av sjukdom och leda till ett friskt liv. Det här kändes hoppfullt tyckte jag!

Tänk om mina eksem kunde läkas av en förändrad kost?! Jag hade även läst att PMS/PMDS kan bli bättre av god kost… Två flugor i en smäll! Fatta att jag blev motiverad! Jag hade ingenting att förlora på det här, så värt att testa!

Om man undrar varför det ligger till grund huruvida mamman hade under graviditet/förlossning och amning så påverkar mammans kost och hennes bakterier vilken uppsättning bakterier barnet föds med… Så om mamma har en artrik bakteriemiljö i hennes tarm så ger det även en artrik starttarmflora hos bebisen. Om man hade en vaginal förlossning så ger det fler bakterier till barnet till skillnad från en steril miljö som är vid ett kejsarsnitt. Även amningen ger mer bakterier än vad ersättning ger samt så är det den perioden som det egna immunförsvaret aktiveras hos bebisen. Stigs ord ligger till grund för Food Pharmacys arbete, de samarbetar inte längre utan har gått åt två håll. Jag har läst hans böcker med på området. Den ena heter “Välj hälsa!: Mina samlade råd för ett friskare liv- hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil”. Hans andra bok är en receptbok som heter “Välj hälsa! : God mat för glad tarm och grön vardag- receptboken”.

Livsmedelsverket skriver en del om tarmfloran de med, man kan läsa om deras syn här. De beskriver att senaste årens forskning visar att tarmfloran har betydelse för hur vi mår och att den påverkas av maten vi äter, men att det saknas mycket kunskap inom området. De skriver med att det är en viktig del av immunförsvaret. Tarmfloran har som ett eget ekosystem av bakterier och mikroorganismer och hur uppsättningen ser ut beror på vilka matvanor man har, vilken ålder man är i samt vilken miljö man vistas i. Medicinering med tex. Antibiotika kan påverka samt att den till viss del kan vara ärftlig.

Jag gillade tänket att man matar sina bakterier i tarmen med fibrer från frukt och grönt och började prata om detta även i klassrummet. Innan hade jag ju mer lagt fokus på att det är hälsosamt och rådet är att man ska äta 500 gram frukt och grönt varje dag…. men nu gav det ytterligare en aspekt till att göra hälsosamma val för en själv.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar