Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Mina tidigare matvanor

Jag som alltid varit morgontrött har aldrig varit sugen på frukost på morgonen, mådde mest illa av att äta på morgonen… med facit på hand så berodde det nog för att jag alltid somnat för sent och sovit för få timmar?! När min mamma slutade bre mina mackor på morgonen när jag gick i årskurs 5 så slutade jag med frukost… fatta ändå att min mamma kämpade på så länge med att försöka få i mig frukost, vilken kärleksförklaring! Undra om man själv kommer stå där med och curla sina barn när de är så stora?! Ha, ha, ha… förmodligen?!

Jag åt frukost på helgerna, då var det gott… men då hade jag ju sovit ut och klockan var ju rätt sent när jag kom upp och då smakade det jättegott med frukost.

Jag fortsatte med det här beteendet under rätt många år. När jag pluggade till lärare i Göteborg så var det standard att jag hade med mig yoghurt och flingor som jag åt när de andra åt sin lunch… då åt jag min frukost… När jag kom hem från skolan fixade vi mat och åt då middag. Vi hade vänner som åt två lagade mål mat varje dag och vi fattade inte hur de fick till det, ha, ha, ha.

När jag åt mat så älskade jag kolhydratsdelen med pasta och potatis, det var det jag åt mest av…ihop med sås. Jag har aldrig tyckt att kött smakar så gott så det har jag aldrig tagit så mycket av… grönsaker var mest ett ont måste, så det hade jag på tallriken… men det var mest gurka, tomat, isbergssallad, paprika och morot. Jag åt någon frukt om dagen och då var det oftast en banan.

Jag sitter här och typ bara skakar på huvudet när jag tänker på mina gamla matrutiner. Inte konstigt att jag brukade stanna på Netto och köpa mig en chokladkaka på hemvägen efter skolan… jag måste ju haft jättelågt blodsocker och min kropp bara skrek efter energi… kroppen brukar då kunna signalera om det som ger snabbast energi och i detta fall så kom bilderna på en chokladkaka upp i mitt huvud och salivproduktionen ökade kraftigt.

Det var egentligen först när vi fick barn som jag kom in i mer normala rutiner. Jag hade ju ändå fått utbildning i hur man ska äta så jag hade ju bra koll på att man ska äta frukost, två lagade mål mat varje dag och 2–3 mellanmål på det. Jag lagade all mat från grunden och ville att Vincent skulle få i sig bra saker samt att han skulle få i sig alla mål mat, så det blev att jag hakade på Vincents rutiner.

När jag började arbeta igen så tyckte jag fortfarande att det var svårt att få i sig frukost på morgonen, men jag tog med mig knäckemackor som jag åt i bilen… ha, ha, ha… om man är pedantisk av sig nu så får man nog panik när man hör det… japp, det smular lite med knäckebröd i bilen… så inte helt optimalt. Men jag vet inte hur många gånger jag satt i bilen och klöktes när jag åt… så illa har jag mått på morgonen av att äta. Jag försökte äta skalat kokt ägg i bilen under en period… men då mådde jag så illa så det gick bara inte fortsätta med det.

När jag började med den “antiinflammatoriska” livsstilen så blev det givet att börja dricka grön smoothie på morgonen och det var den bästa frukost jag fått i mig på alla år. Jag slapp nu må illa när jag drack den och det blev inte så slabbigt i bilen heller.

Jag har sedan 1,5 år sedan börjat gå upp jättetidigt på morgonen… kommer berätta om det senare i bloggen… men det har gjort att när klockan är framåt 6.30 så börjar jag numera bli hungrig och sugen på frukost och kan numera sitta ner och äta och må bra med det. Då jag går upp tidigt så blir det att jag lägger mig tidigt då det är viktigt att man ändå får sina timmas sömn.

Ha, ha, ha, jag ÄLSKAR den här bilden!!! Barnen fick belgiska våfflor på flygplatsen i Belgien.

Lämna ett svar