Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Tandkräm

En dag på jobbet så pratade jag med en kollega om kemikalier i våra produkter i badrummet och då berättade hon att hennes man alltid började att hosta av tandkrämen när han skulle borsta tänderna. Han hade tydligen gjort det i hur många år som helst. Jag sa att det måste ju vara någon kemikalie i tandkräm som han reagerar på?!

Bild på Humble Fresh Mint tandkräm 75 ml
Bild på Urtekram Nordic Beauty Mint tandkräm med fluor 75 ml

Jag tipsade om Urtekrams tandkräm alternativt The Humble co. Som jag visste hade bra innehåll utan massa dåliga kemikalier. Hon tackade för tipset och efter någon vecka så berättade hon att hennes man hade med den nya tandkrämen slutat att hosta! Så himla roligt! Jag blev verkligen jätteglad! Det är så roligt när man kan hjälpa andra och att man känner att man får utdelning för de timmar man lagt ner på att nörda ner sig bland kemikalier.

I alla de böcker jag läst på om kemikalier så står det typ överallt att man ska undvika Fluor då det är giftigt och skadligt för kroppen. Även när jag läste på om antiinflammatorisk kost så tog de även där upp att fluor slår ut de goda bakterierna i tarmen och även enligt dem ska man välja fluorfri tandkräm.

Jag har en nära bekant som slutade använda fluor till sig själv samt till sin familj och det slutade med att ett av barnen fick jättemycket hål i tänderna och fick även dra ut någon mjölktand då det var så illa. Efter den händelsen så började de med fluor igen.

Jag har andra i min omgivning som berättar att deras munhälsa har blivit såååå mycket bättre sedan de slutade med fluor. Tidigare hade de problem med karies och tandsten men nu, med fluorfri tandkräm så har de inga sådana problem längre.

Våra myndigheter råder till att man ska använda fluor då det är det bästa för att motverka karies. Man kan läsa om att för mycket fluor är giftigt men det är i så höga halter så det lilla man får i sig i tandkräm är ingen fara. Fluor är ju ett grundämne som finns naturligt i vårt vatten.

Sveriges tandläkarförbund rekommenderar med att man ska använda fluor vid tandborstning, jag tror ingen har undgått den frågan när man varit hos sin tandläkare?! De påvisar även vikten av att spotta tandkrämen och inte svälja den.

Ramlösa har hög halt av fluor i sitt vatten och varnar barn under 7 år att inte dricka deras vatten då det överskrider rådet för hur mycket fluor som är ok att få i sig.

Bild på Humble Floss Picks 50 st

Jag tycker att det här är svårt… jag står med en fot i varje för och emot resonemang och har löst det hela med att jag har en tandkräm med fluor och en tandkräm utan fluor som jag varvar mellan, ha, ha, ha… ja… så kan det bli när man inte riktigt vet vilken väg man ska gå. Min tandhälsa är ypperlig då jag aldrig har hål i mina tänder… jag använder varje dag även tandtrådsbyglar från the Humble co som är gjord av plast från majs … det hade jag med fått en chock om jag berättat det för mig själv för 10 år sedan. Ha, ha, ha… jag som var personen som ljög för tandläkaren när hen frågade om jag använde tandtråd.

Jag har valt att följa råden kring fluor till mina barn och så får de själva ta ställning sedan när de blir äldre. Jag har valt en tandkräm från Zendium till barnen då den innehåller ej Sodium Lauryl Sulfate (SLS) som är en uttorkande ingrediens (tensid) som kan irritera våra slemhinnor. Ämnet gör att det löddrar och används förutom i tandkräm även i schampo, tvål, badskum och diskmedel. Zendium verkar själva vara stolta över att de ej har SLS i sin tandkräm då de även har en infotext på framsidan att deras produkt är 100% fri från SLS. Anders har med valt att använda Zendium till sig själv.

Bild på Zendium Kids tandkräm 0-5 år 50 ml
Bild på Zendium Junior tandkräm från 5 år 50 ml
Bild på Kingfisher Mint med fluor 100 ml

Mira som med är en högkänslig person är känslig över hur saker luktar och smakar… så där har vi testat alla tandkrämsorter som finns… både de jag tycker har bra innehåll och de som inte har bra innehåll då hon fått panik när hon fått in tandkräm i munnen som hon inte gillar. Den tandkräm som funkar för henne och som hon accepterar är min tandkräm med mintsmak från Kingfisher som för övrigt i mina ögon har bra innehåll. Även Rekoshoppen och Jordklok säljer tandkrämer därifrån och sådana företag brukar göra noggranna val i vilka produkter de tar in till försäljning. Produkter de säljer brukar vara bra för både miljön och hälsan.

Många tandkrämer med bra innehåll skummar inte så mycket alternativt skummar ingenting, men jag upplever att det är en vanesak… på samma sätt som att man vänjer sig vid att saker inte ska lukta parfym, eller att det är ok om rengöringssprayet luktar ättika även om man inte älskar den doften.

En annan sak som är bra är att från 1 januari 2019 så är det förbjudet med mikroplast i tandkräm, när jag började min kemikalieresa så var det fortfarande tillåtet så det var något jag med var observant på om tandkrämen innehöll. Mikroplasten användes för att “polera” tänderna. Man blir glad när myndigheterna själva inför förbud… bättre sent än aldrig!

Det har varit en del debatter senaste tiden kring att man inte ska äta/ få i sig Titandioxid då det verkligen inte är bra för hälsan då den kan skada kromosomer och orsaka mutationer… det finns i en del tandkrämer… bland annat Bamse tandkräm… efter 7 augusti 2022 så kommer man inte få använda detta i livsmedel… detta ämne kan finnas i tuggummi (kommer skriva ett eget inlägg om tuggummi längre fram i bloggen), läsk, glass, konditorivaror, nudlar, smaksatt smältost m.m. Det här är rätt vanligt när det kommer till kemikalier… de kan vara godkända i mååånga år… och så en dag så är det så många studier bakom och de inser att kemikalien inte är bra och då förbjuder man den helt plötsligt. Man kan även läsa om detta ämne på Äkta varas hemsida.

Lämna ett svar