Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Glutenfri kost

Jag var i chock när jag efter bara några dagar med glutenfri kost sakta men säkert började läka mina handeksem, efter två veckor utan gluten så var mina fingrar bättre än vad de hade varit på 10 månader! Heeelt galet!! Förutom att mina händer läkte för varje dag som gick så mådde jag otroligt bra. Jag hade mer energi än vad jag haft på länge, jag liksom studsade fram på mina löprundor, min mage var i fantastiskt skick och jag var inte svullen om magen någonting. Även om jag älskade allt som innehöll gluten så övervägde det att inte äta det då jag nu kunde må på detta sätt. Jag var helt tagen över hur min kropp reagerade. Det var inget annat jag ändrade på i mitt liv, bara att jag tog bort gluten ur min kost.

Jag började fundera på hur många det är där ute som går omkring och har problem med sin mage eller andra hälsobekymmer utan att man har koll på att det beror på gluten?!

Jag funderade även på om det var gluten i sig som gjorde att magen blev bättre eller om det var att jag hamnade i ett läge där jag inte åt pasta, bröd, fikabröd och kakor som alla innehåller rätt mycket socker och snabba kolhydrater utan fick välja saker som alla vet egentligen är hälsosammare alternativ. Berodde det på gluten eller sockret? Hmmmm…?

Jag lyssnade på ett poddavsnitt från Food Pharmacy som berörde mig något enormt, om du inte har lyssnat på detta avsnitt så kan jag varmt rekommendera det.

Det handlar om en liten flicka som heter Isabelle och är 11 år som helt plötsligt började tappa sitt hår, hon berättar själv sin resa kring detta i podden och det är såååå hjärtskärande. Hon fick göra massa utredningar men de hittade ingen lösning. De kollade om hon hade glutenintolerans/ celiaki men proverna i Sverige visade inte det. De vände sig till England för tydligen så tar de fler prover kring glutenintolerans där och det visade sig att hon faktiskt hade en intolerans. Hon slutade därefter med gluten och hennes hår kom tillbaka… Ha, ha, ha…sorry, nu kanske du inte känner att du behöver lyssna på programmet… men gör det! Ett poddavsnitt som sticker ut på många sätt. De tar även upp en del kring autoimmuna sjukdomar Avsnitt 97 är detta avsnitt. Man hittar även avsnittet på Spotify om du hellre vill lyssna på avsnittet den vägen.

Rangan Chatterjee (som jag började berätta om i förra inlägget om Hälsobalansen) menar på att det finns en åsikt om att mejeriprodukter räknas som något livsnödvändigt men det finns folkslag i världen som knappt äter några mejeriprodukter alls, till exempel kineserna och de mår utmärkt.

Vårdpersonal brukar kräva att man först lämnar prover för att därefter se om man har en känslighet mot vissa livsmedel och att man därefter utesluter dem. Problemet enligt Rangan är att det angreppsättet kan vara svåra att påvisa, även blodprover är tydligen ökända för att vara opålitliga. Han menar på att en välkontrollerad elimineringskost är både gratis och ofarlig. Det viktiga är att man har koll på vilka näringsämnen man går miste om i det man utesluter så att man kan få i sig dem på annat håll!

För mig har detta varit en självklarhet, jag skulle aldrig utesluta något utan att kolla upp näringen på de livsmedel jag utesluter och på så sätt få in dem i min kost från annat håll. Jag brukar ta hjälp av ”Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas” när jag gör mina granskningar av näring i livsmedel. Klicka gärna in på länken och kika runt på sidan om du själv är nyfiken kring näringsinnehåll!

Jag älskar denna kloka man Doktor Rangan Chatterjee och har läst alla böcker han släppt då jag vill lära mig allt av honom och ta del av hans kloka kunskap! Jag har lyssnat på poddar med honom i (finns ett jättebra avsnitt här från Agneta Sjödins fina podd “Så in i Själen” han har även varit med i Food Pharmacys podd några gånger. Lyssna efter avsnitt 121,195, 216) samt kollat på hans avsnitt som finns på Youtube som heter ”Doctor in the House /Only Human” där han besöker olika familjer för att se om det är något i deras levnadssätt som de skulle kunna ändra på för att nå bättre hälsa. Löv it, på alla sätt! Sååå roligt att se honom i action och han ger såååå många kloka råd! Så här hoppas jag att framtiden kommer bli! Att gå till botten över sina levnadsvanor och på det sätt skapa hälsa och minska användningen av läkemedel. Det är toppen med läkemedel men tänk om man kan minska användningen och gå till kärnan varför ohälsa är där från första början. Tänk om man även kan arbeta förebyggande med hälsa så sjukdom inte uppstår i den utsträckning som det gör idag. Tänk om fler människor inser att kraften finns inom oss alla, man behöver bara hitta tillbaka till den, och tro mig, det är en spännande upptäcktsfärd väl värd att göra!

Att utesluta gluten under några veckor brukar inte vara några problem för kroppen när man sedan ska återinföra gluten igen, problemet är att om man varit utan gluten under lång tid så kan man få stora bekymmer när man tillför den i kosten igen och jag har hört att det kanske inte ens går… Fördelen med att utesluta livsmedel för att se hur kroppen reagerar är att man brukar märka skillnad på rätt kort tid om det ger någon effekt på ens mående, om det inte ger någon effekt då kan man ju snabbt återgå till det sätt man åt tidigare. Både när jag slutade med Mjölkprotein när Mira inte tålde det som bebis (skrev om det 10/2-2022) samt när jag slutade med Gluten så märkte jag själv skillnad på min kropp efter bara ca fyra dagar. Om jag tyckte att det var stor skillnad utan mjölkprotein så är det inget i jämförelse med skillnaden jag upplevde hur det var utan gluten.

Jag stöter ofta på artiklar om att glutenfri kost är placebo, att det inte finns forskning som stöder att det påverkar vår hälsa negativt, att det är nonsens… oavsett vad jag läser så kan jag inte bortse ifrån hur MINA eksem faktiskt läkte när JAG plockade bort livsmedel med gluten i min kost och då får andra skriva vad de vill om det, det är deras åsikter och inte mina.

Lämna ett svar