Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Konsumtionsrätt / Mat som medicin / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Gröna smoothies

Om rådet är att man ska få i sig MINST 500 gram frukt och grönt varje dag så är det ju klockrent att dricka en del av det. En gammal klasskamrat skrev ”Drink your greens, eat your fruits” och det ligger verkligen mycket i det uttrycket! När det kommer till frukt så tar kroppen upp mer näring samt att kroppen får jobba med de fibrer som finns i frukten när man faktiskt tuggar i sig frukten. När man mixar frukten så gör mixen en del av magens jobb. Man ska helst ha mycket grönsaker i sina smoothies men sedan gillar jag att ha frukt i men jag har det mest för att blanda ut och tillsätta mer näring och sötma i min smoothie.

En ren fruktsmoothie brukar jag aldrig dricka nu för tiden, men mina barn älskar det (även om Vincent med gillar mina gröna smoothies, så 50% av mina barn gör det, ha, ha, ha, ha) och jag tänker att det kan vara bron som tar en över att lägga till mer och mer grönt i sin smoothie på samma sätt det var för mig för länge sedan när jag åt sockeryoghurt och skulle vänja mig med osötad yoghurt. Då spädde jag ut den osötade med den sockrade och så under en period så minskade jag den sockrade yoghurten och vipps en dag så behövde jag inte ha sockrad yoghurt alls. Det som var spännande var att efter en tid så hamnade jag i ett läge där jag fick sockrad yoghurt och jag rynkade på näsan då den var sååå söt. Det var som att käka fika och inget jag ville ha till frukost.

Det är ju samma om jag har sockerdetox och har en period då jag stryper mitt intag av socker och så en dag så dricker jag glaset med Coca-Cola eller tar en liten skål med godis… hjälp vad sött det känns i början innan kroppen vänjer sig… på samma sätt är det fast tvärtom!

Ibland när eleverna på mina hkk-lektioner har teorilektion så brukar jag kunna introducera och uppmuntra dem till gröna smoothies, det brukar vara en rolig lektion när de kastar ner saker i blendern som de inte brukar vara vana vid att ha i sina smoothies, ha, ha, ha.

Tillbaka till mina gröna smoothies!

Det var ju min barndomsvän som introducerade mig till gröna smoothies och det var i den vevan jag började bygga upp mig själv efter min sista graviditet, skrev om det här!

Jag har egentligen alltid sedan dess haft med mig gröna smoothies som mellanmål till jobbet men nu under hösten när jag hade en tung period privat så tappade jag mig själv och flera av mina goda vanor. Ibland blir det så när man ”kraschar” så nu när allt är bra igen så ville jag tillbaka till mig själv igen och mina goda vanor som jag mår sååå bra av och då var det mina gröna smoothies jag längtade efter.

Skrev om min utmaning här. Jag är nu i mål med min smoothie utmaning och jag kommer utan tvekan köra på med den. Många gånger är mina utmaningar till för att få in något i mitt liv och sedan är inte tanken att jag ska sluta med det trots att jag går i ”mål” med utmaningen. Det är väl det som gör att ALLT jag lärt mig och alla metoder som finns i min instruktionsbok att må bra använder jag mig av fast inte allt hela tiden eller lika mycket. Jag känner in vad jag behöver och plockar in de i mitt liv, hur bra som helst!

Jag har redan hoppat på min nästa utmaning och det är att få in mer styrketräning i livet igen då det med är en grej jag tappade under min krasch. Så nu är utmaningen att träna styrketräning tre dagar i veckan. Jag har fortsatt med min ”Journaling” och har min Moodboard och Målbild till grund när jag nu tar mig an mina olika utmaningar.  

När det kommer till mina Smoothies så kommer här lite inspiration på vad man kan ha i! Jag försöker att hålla mig till en viss färg så att smoothien ser god ut, ibland händer det dock att det ser ut som man dricker en brun sörja och det ser inte lika aptitligt ut… det blir ju så om man blandar gröna saker som spenat eller grönkål ihop med röda saker som jordgubbar, körsbär, hallon med mera. Eller om jag börjar ösa ner blåbär i min smoothie som innan var grön i färgen… Om jag nu gör det och inte vill ha färgen brun så brukar jag lägga i en liten rödbeta i min smoothie då brukar färgen bli jättefin igen och den ser godare ut… även ett klockrent sätt att få i sig rödbeta på!

Något som jag tänkt på nu när jag haft en månad med smoothie är att min mage känns bättre än vad den gjort under de här månaderna utan smoothie så det är verkligen mumma för tarmfloran! Har även skrivit lite om antiinflammatorisk livsstil här och här i bloggen. Tänk vad mycket jag ändå tagit upp i bloggen på min livsresa, vad mycket jag hunnit testa under mina år här på jorden! Sååå roligt att få dela det med er!

Jag har ju nu den här månaden testat mina nya smoothieflaskor från IKEA och de har varit en succé! Hurra! Lätta att diska och läcker nada! Om det finns något att påpeka är att packningen som sitter uppe i locket lossnar ibland så man får pilla dit det igen, men för övrigt så har jag inget att anmärka.

När jag började göra smoothies så köpte jag en billig blender som gick sönder väldigt fort så jag fick reklamera den och få en ny, även den gick sönder så fick reklamera den med och fick då ytterligare en ny, suck, pust och stön. Kändes som jag sprang där fram och tillbaka och bytte blender efter blender under mina reklamationsår. Men så tog den tiden slut och jag valde då att investera i en apdyr men asbra blender som håller än idag! Är sååå tacksam att jag slutade snåla och köpte något med sådan kvalitet. Nu har den flera år på nacken men den är fortfarande lika bra och tuggar sig igenom det mesta av det jag slänger i min blender, ha, ha, ha.

Jag har en VitaBoost Bosch Blender, löv it! Använder den även när jag gör röror av olika slag, bär/ frukt-glass, såser, soppor och till drinkar.

En annan grej som är trevligt när man ska avnjuta sin smoothie om man är hemma är att hälla upp den i ett trevligt glas samt slänga ner ett sugrör, sååå mycket mer njutning när man dricker på detta sätt! Ett hett tips!

Att jag väljer att ha i lite kallpressad olivolja är att jag dels vill få i mig mer av de fleromättade fettsyrorna som är livsnödvändiga och främjar hjärt- och kärlsjukdomar. Men även att vissa vitaminer löser sig i fett och då hjälper jag kroppen att ta upp vitaminerna så det är win-win. Om man har problem med att vara hård i magen så lovar jag dig att det kan göra susen för det med, ha, ha, ha. Kommer nog ha ett eget inlägg om kallpressad kontra raffinerad olja framöver i bloggen… ja, det är mycket man kan tänka på när man står där framför alla oljor som finns i matvaruaffären och ska göra sitt val.

Smoothie nr 1

 • Fryst spenat
 • Rödbeta
 • Fryst blomkål
 • Ingefära
 • Frysta jordgubbar
 • Fryst blåbär
 • Apelsin
 • Banan
 • Fryst avokado
 • Fryst granatäpple
 • Citron
 • Kallpressad eko olivolja
 • Vatten
 • Isbitar (har i det efteråt)

Smoothie nr 2

 • Fryst grönkål
 • Frysta gröna ärtor
 • Äpple
 • Banan
 • Fryst blomkål
 • Fryst avokado
 • Apelsin
 • Limejuice
 • Ingefära
 • Kallpressad eko olivolja
 • Spirulina (sötvattensalg)
 • Vatten
 • Isbitar (har i det efteråt)

Smoothie nr 3

 • Fryst grönkål
 • Frysta gröna ärtor
 • Fryst blomkål
 • Fryst avokado
 • Fryst mynta
 • Fryst mango
 • Fryst ananas
 • Banan
 • Citron
 • Äpple
 • Apelsin
 • Ingefära
 • Kallpressad eko olivolja
 • Vatten
 • Isbitar (har i det efteråt)

Tänk på att man kan slänga i det mesta i en smoothie, känn friheten och experimentera dig fram! Ibland har jag i hela solrosfrön eller pumpafrön med, det passar med bra för att få extra fibrer. Vissa gillar att slänga i havregryn och göra den “matigare”.

Kommentarer

1 mars 2023 kl. 09:07

Spännande med blomkål! Har sldrig tänkt på!
Jag är ju oxå ett stort fan av smootie ❣ ska testa blomkål.
Vad är spirulina, sötvattenalg för något? Var hittar man det?  2 mars 2023 kl. 06:17

  Blomkål att superbra att ha i, smakar inte heller något speciellt utan försvinner liksom i smoothiens smak. Kolla på länken som finns om man klickar på ordet spirulina i inlägget så kommer du komma till sidan med lite info och vilken sort jag har.
  KramenLämna ett svar