Hållbar konsumtion / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Recept- Fika/Snacks / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Matcha – Min belöning!

I mitt inlägg ”Journaling” så berättade jag om mina utmaningar jag rätt regelbundet brukar göra. Jag har precis avslutat min 30-dagars utmaning där utmaningen var ”gluten- och sockerdetox”. Bakgrunden till att jag kände att jag behövde detoxa mig var att jag åt alldeles för mycket av både gluten och socker i december månad, som det lätt blir under julledighet och annat mys under denna vintermånad. Jag brukar efter en sådan period bryta vanor för att komma tillbaka till min kropp och hälsa då jag mår sååå mycket bättre med mindre av både socker och gluten i min kropp.

När jag sätter en intention för en utmaning så brukar jag även spåna i tänkbara belöningar som jag vill ge mig själv när jag går i mål med min utmaning. Jag ÄLSKAR belöningar!! Jag vet att vissa är anti den formen av belöning… för vad händer om man inte klarar utmaningen?! Ska man straffa sig då? Det är ju motsatsen till belöning… och det finns ju en risk med det… Men näää, jag tycker ALDRIG man ska straffa sig själv… jag tänker att man gör ju så gott man kan och man ska behandla sig själv som sin bästa vän och man är egentligen ALLTID värd en belöning oavsett hur saker går.

När jag går in i en utmaning så tänker jag 80/20… alltså även om jag har gluten- och sockerdetox så betyder det ju inte att jag INTE får äta gluten eller socker på 30 dagar… jag ska minska intaget och göra så gott jag kan efter bästa förmågan och den här gången gick det väldigt bra. Någon gång blev jag bjuden på gluten (pasta) och då åt jag och njöt, jag äter ju pedagogiskt i matsalen med eleverna varje dag och någon gång var det lasagne och då kan jag ju inte peta bort pastan… de bjöd dessutom på lyxig tårta från konditoriet i byn på mitt jobb… och den kunde jag bara inte tacka nej till, någon måtta får det vara, ha, ha, ha! Jag har köpt chokladdoppade nötter som helggodis… målet var att komma bort från vanligt klassiskt lösgodis och då ersatte jag det med annat socker… som kanske var något bättre än vanligt lösgodis samt att jag inte åt mina 100 gram som jag brukar utan var rätt nöjd efter typ 50 gram chokladdoppade nötter.

För min del så är jag inte hård mot mig själv, jag mer står bredvid och hejar på… utan att döma utan bara att ge mig kärlek.

Om jag någon gång ”misslyckats” väldigt mycket i min utmaning på 30 dagar… då kan det hända att jag plussar på några dagar innan jag ger mig min belöning, ha, ha, ha… men det händer typ aldrig. Oftast när jag har en utmaning så är jag motiverad och en styrka jag har är att jag har ett jävla anamma och pannben så om jag väl bestämt mig för något så brukar jag hålla det rätt så bra.

När det kommer till belöningar så brukar jag ha en liten belöningshög som jag plockar av, ha, ha, ha… jag älskar att unna mig saker som jag sedan inte får använda förrän jag gått i mål med en utmaning. Den här gången så köpte jag ”Matcha pulver (Latte Grade från Reneé Voltaire) matcha vips, visphållare (som gör att vispen håller längre när den har en hållare att torka på) och matchasked” i början av januari när det var på rea… och så har det stått här hemma och väntat på att jag ska gå i mål med min utmaning. Så idag när jag kom hem från jobbet så unnande jag mig en löprunda och sedan så utförde jag min Matcha-ritual med mina nya Matchaprylar blev som en liten fin teceremoni där jag gjorde en Matchalatte. Snacka om vardagslyx!!! Jag är såååå nöjd!! Vilken kärleksboost till sig själv.

Ni som är undrande över vad Matcha är så är det ett grönt väldigt finmalet tepulver med umamismak, jag tänker på typ sjögräs/alger när jag luktar och smakar på det, ha, ha, ha… gissar att ni blir sjukt sugna på det nu?!… Men det är faktiskt en trevlig dryck… i alla fall som en latte! Jag tror att det kommer från Kina och att det spreds till Japan via buddhistiska munkar på 1400-talet.

Man värmer vatten till 60-70 grader (grönt te blir beskt om man värmer det i för hög temperatur) och häller ½ dl vatten över ca 1 tsk Matchapulver. Sedan tar man vispen och vispar tills det blir ett skum. Jag hällde sedan i en liten skvätt agavesirap… men det kan man självklart skippa.

Jag värmde ca 2 dl Ikaffe (havremjölk) men man kan ha vilken mjölk som helst. Sedan skummade jag den i Ikeas supersmidiga Kaffe/Tepress (Upphetta), man bara drar pressen upp och ner några gånger så bildas ett superhärligt skum – Obs- jag mikrade inte mjölken i den kannan då den har lite metall på sig utan jag värmde mjölken för sig.

Mmmmmm….

Därefter så hällde jag över den skummade mjölken i Matchavattnet och blandade runt – klart. Om man vill så kan man smaksätta med kryddorna kardemumma och/eller ingefära, det är med gott!

Jag köpte en jättefin kopp från Åhlens innan jul som jag hade tänkt använda till min framtida Matchadryck. Jag gav en kopp till Anders och en till mig själv… det är ju trevligt att ha någon att dricka Matcha ihop med. Den är vid och funkar därmed att vispa direkt i koppen! Hur bra som helst! Dock är glaset rätt tunt så jag räknar inte direkt att kopparna kommer bli arvegods när jag dör, ha, ha, ha (jag har redan reklamerat en kopp som gick sönder första gången den diskades i maskin…de ska tåla maskindisk… det är dessutom ett måste för mig). Men fina är dem! Blir lite lycklig och känner mig lite småkär när jag nu får sitta här med min fina kopp och dricka min Matchalatte!

Att jag varit nyfiken på Matcha är att jag läst att det har sådana hälsofördelar då det innehåller galet mycket antioxidanter, men även lite olika vitaminer som ex. C och D. Den innehåller även en aminosyra som heter Theanin och den sägs påverka din hjärna på ett positivt sätt. Det sägs att Matcha kan förbättra din kognitiva förmåga, du blir lugn, slappnar av, förbättrar ditt humör, stärker ditt immunförsvar med mera… ja, det var många faktorer som gjorde att jag kände mig nyfiken på Matcha. Här hos “Teajunkie” kan du läsa mer om Matcha om du är nyfiken!

Jag gillar med att ha substitut för kaffe och Matcha känner jag skulle kunna vara en sådan grej.

Jag tycker att en sådan här belöning är klockren! Jag hade visserligen gett mig detta förr eller senare ändå… men då kan jag slå ihop det med en utmaning och så har jag fått vänta och längta tills den här dagen när jag gick i mål! Sååå roligt!

Jag tänker att jag ska fortsätta med min gluten- och sockerdetox då jag mår sååå bra av det och det har varit rätt så smidigt… så även om jag nu “gått i mål” så rullar detta på ett tag till, det är härligt att känna att man mår bättre och bättre i mage och kropp… det är en härlig känsla.

Nu taggar jag för nästa 30-dagars utmaning och det är……. Jag ska komma tillbaka till min gröna smoothie rutin! Hurra!! Jag har tappat den lite den senaste tiden så nu blir det nya tag med den! Jag är så pepp!! Jag har investerat i nya glasflaskor för 19kr/st från Ikea (de heter spartansk), upplevde att mina gamla hade lite dåliga lock och kunde läcka mellan varven och det var ju inte helt skoj med smoothie i väskan… Jag gillar även glasflaska då det är lätt att se så att flaskorna verkligen är rena när man diskat dem. Samt så gillar jag ju inte plastflaskor och det kändes ok att det bara var locket som var plast. Tror att de här flaskorna kan bli riktigt bra till mina smoothies!

Jag kan återkomma framöver i bloggen med lite recept och utvärdering på mina nya flaskor…. Och gällande min framtida belöning… jag köpte ett gäng med böcker för ett tag sedan… som jag kanske egentligen inte hade tänkt att köpa, ha, ha, ha… så de har hamnat i min ”belöningspåse” så jag ska ge mig själv en av de böckerna när jag går i mål med min smoothieutmaning, någon mer som är på?!

Mer smoothie till folket!

Kram från Johanna

Kommentarer

1 mars 2023 kl. 12:40

Japp! Jag har pausat smootieerna ett tag, men märker att min mage vill ha dem igen! Ska införa en rutin så barnen får var sitt glas innan skolan. Tycker att de fuskar med frukosten och de behöver oxå pepp! ( Nu tycker mina barn att de är super goda!)    3 mars 2023 kl. 06:05

    Visst är det så! Man märker stor skillnad på hur magen mår! Det är så himla lätt att man tappar rutiner man mår bra av, men tänker att det får väl vara så ibland och så hoppar man på tåget igen lite senare. Bra ändå att ha den erfarenheten så man har koll på vad man mår bra av och att man då senare faktiskt vill få in det i sitt liv igen. Det är ju toppenbra!! Skoj att alla dina barn gillar det! Skönt! Bra sätt att boosta dem med näring!
    Kram på dig! / JohannaLämna ett svar