Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Återhämtning

Vi lever idag i en stressig tid där många blir utmattade och slutkörda. Många av oss vill högprestera och leverera både på jobbet och hemma. Det är som att vi inte riktigt har tid att återhämta oss och vila och när vi väl ”vilar” så gör vi många gånger det framför tv:n… och då vilar ju inte kroppen och hjärnan på riktigt… så egentligen är den metoden att vila på inte helt klockren. Kroppen och själen mår bättre med en annan form av återhämtning och vila.

Det finns studier som visar att den ökade psykiska ohälsan som råder i landet grundar sig i att vi stressar för mycket samt återhämtar oss och sover för lite. Många av oss kör på och pushar oss tills vi inte orkar mer. Många skulle behöva bli bättre på att stanna upp och lyssna på kroppen och själens signaler.

Fler börjar ändå vakna till liv och inser att detta sätt att leva inte är hållbart och fler börjar få in metoder av återhämtning i livet och upptäcker hur otroligt viktigt det är. Vissa behöver dock köra hårt in i den berömda väggen innan de får in återhämtning i deras liv. Drömmen är ju att man ska hitta in till någon form av återhämtning och ha det som en viktig pusselbit till sin hälsa och välmående.

Jag har skrivit förr om vikten av återhämtning. Det var nog med boken ”Hälsobalansen” som jag skrivit om i bloggen som jag själv fick upp ögonen på att återhämtning var ett utvecklingsområde i mitt liv. Det var fyra nycklar i boken som var bra för god hälsa och de var kost, motion, sömn och den fjärde var just återhämtning/vila.

En stor förebild jag har är Ulrica Norberg och jag kommer nämna henne vid ett flertal gånger i min blogg. Jag har läst typ alla hennes böcker, tränat hennes yogapass, fått tekniktips och sett hennes föreläsningar på Yogobe och gått en meditationskurs hos henne, men den kommer jag berätta mer om senare i bloggen.

Temat på dagens inlägg kommer från hennes fina bok ”Återhämtning: restorative yoga, reflektion, andning och övningar för alla som vill sakta ner”.

Att plocka in återhämtning i livet kommer öka din livskvalitet och du kommer kunna bli mer kreativ, få mer energi, mer kraft och bli mer lycklig. Ulrica har själv tagit sig ut ur en utmattningsdepression med hjälp av restorative yoga så i boken delar hon med sig av sina tips. Som Ulrica säger ”Om du tar dig tid så sparar du tid längre fram” och så tror jag med verkligen att det är!

Jag har även läst att denna yogaform kan hjälpa till om man har bekymmer med PMS och klimakteriebesvär, jag vet att Yogobe har ”träningspass” för just detta ändamål.

En tanke med yoga är att man ska bli av med spänningar och stress i kroppen som kan leda till blockeringar i våra kroppar där ”prana” som är livsenergi inte kan flöda fritt. Med en smidig kropp så släpper man på sina spänningar och den uppdämda energin som ligger bakom varje spänning. Man vill med träning komma åt spänningarnas kärna och på så sätt kunna frigöra dem.

Inom yogan så använder man sig av avslappningstekniker, långsamma rörelser, man fokuserar på andningen, man går in i sig själv, blir tyst och bara är… här snackar vi om återhämtning som kroppen mår bra av.

Man vill att blodet ska kunna flöda lättare för att nerverna ska kunna kommunicera bättre och här är yoga en förebyggande metod för ohälsa, många behöver idag läkemedel och kirurgiska ingrepp för att man har sådana fysiska bekymmer… tänk om fler tränar sin smidighet som en röd tråd genom hela livet… undra hur många som hade kunnat bli hjälpta av det?

Jag tränar mest Yinyoga som är en vilande form av yoga där man är i samma position i flera minuter och Restorative yoga är en liknande yogaform där man stannar kvar i varje position från sex minuter och uppåt… man kan ligga upp mot en timme i samma position. Till skillnad från Yinyoga där man stretchar samma position så är Restorative yogapositioner man nästan på kan halvsova i… kanske till och med att man somnar om man är jättetrött, ha, ha, ha. Man använder sig gärna av olika hjälpmedel som bolster, klossar, filtar på samma sätt som man gör i Yinyoga. Hjärnan hamnar då i ett avslappnat tillstånd och hela kroppen kan slappna av och frisätta eventuella spänningar. Det är hur skönt som helst!

Boken är verkligen inspirerande och jag älskar den här typen av böcker, de liksom hjälper mig att hålla kvar mitt fokus kring vem jag vill vara, vad jag står för och vad som är viktigt för mig. Jag tycker att det är viktigt att ha förebilder som hjälper en att fortsätta sträva efter att ta hand om kropp och själ. Jag tänker att om de kan så kan jag, och om jag kan så kan du… det blir som härliga ringar på vattnet helt enkelt. Böckerna blir en symbol och en påminnelse om att jag är på rätt spår för mig och att jag vill fortsätta på den vägen. Den här boken har jag bara läst som E-bok via Nextory och kan tänka mig att den är ännu finare i verkligheten!

Fördelen med den här typen av yoga är ju att den passar ALLA människor. Om man känner att man är alldeles för stel för att yoga, ha, ha, ha… då har man en klockren utgångspunkt! Man kommer till 100% vända trenden av stelhet och bli smidigare i kroppen. Det är även ett trevligt sätt att återhämta sig på! Löv it!

Det är så ofta idag att man ska prestera och mycket kretsat till ”att göra” medan denna yogapraktik går ut på att ”bara vara”. Det finns ju dem som inom yoga vill utmana sig till mer och mer avancerade yogapositioner och det är klart om man tycker det är kul så ska man ju göra det… men för mig finns det ingen sådan tävlan alls och det är väl det jag gillar med yogan… men visst… jag kan erkänna att det är rätt roligt att bli mer och mer vig och smidig i kroppen då jag ALLTID varit väldigt stel och jag blir fascinerad över vad min kropp klarar av… men ribban ligger där… och det är rätt skönt att få vara där utan att pressa sig på något sätt.

Det är många fördelar med ”vilande yoga”, bland annat så mår alla kroppens organ bättre av djup avslappning, man kan få sänkt blodtryck, lägre blodsockernivå, ökning av goda kolesterolvärden, förbättrad matsmältning, minskar muskelspänningar och allmän trötthet.

När vi löser upp fysiska, mentala och känslomässiga spänningar så kan det bli så att undertryckta känslor som lagras i våra kroppar bubblar upp till ytan… så det är inte helt ovanligt att man ibland fäller en tår eller två…rätt befriande det med! Inom yogan så är det rätt vanligt att man kopplar ihop med med vårt chakrasystem som går längs med ryggraden och att man kan släppa på blockeringar och skapa ett flöde i vårat chakrasystem.

Man har sett goda effekter på astma, ångest och panikattacker med restorative yoga då den lugnar ner nervsystemet, gör att kroppen slappnar av och löser upp spänningar i andningen. Det finns även positioner som öppnar upp andningen på ett behagligt sätt.

Jag upplever att den här typen av yoga är som en stor omfamning av sig själv, man känner sig riktigt omhändertagen när man omsluts av tunga stora filtar, bolster, klossar och ögonkudde, snacka om att man kan få till vardagslyx hemma! Man måste inte åka i väg utan man kan få till detta i sin hemmamiljö! Och då har man även lättare att få till det. Yogan är som en kär vän som håller en i handen genom livets berg- och dalbana. Löpningen gör det med, men det är på ett helt annat sätt.

Man överlämnar sig till gravitationskraften när man slappnar av och andas genom positionerna, man sjunker liksom djupare ner i varje position när man låter tiden gå och man går in i en avslappning där andningen kan flöda fritt.  

För mig passar den här yogaformen på kvällen innan jag ska sova, det är en perfekt nedvarvning att göra så man kommer till ro och lättare kan somna. En annan vinst man får med yogan är att man lättare kommer ner i djupsömn så om man har sömnsvårigheter så kan yogan hjälpa mot det med!

Förutom yoga så tar Ulrica även upp om hur andningsövningar och meditation hjälpt henne i livet och för mig så är det med viktiga verktyg för att balansera det relativt höga tempot som jag har i mitt liv.

Jag är ju lite som Skalman när det kommer till hans mat- och sovklocka när det kommer till rutiner, det är nog därför jag gillade ”tidsjakten” (som jag tidigare berättat om i bloggen) så mycket. Här kommer min blå personlighet in, ha, ha, ha… du som har läst ”Omgiven av idioter” har nog koll på den?! (har skrivit om den med i bloggen). Den delen har jag nog ärvt från min pappa, ha, ha, ha… mina gröna sida är nog från min mamma och min gula sida har jag ingen aning om var jag fått den ifrån?! Ha, ha, ha… om du inte läst den boken än så är den ett hett tips!

Jag brukar laga mat när jag kommer hem från jobbet, om jag ska springa så gör jag det innan jag drar i gång med matlagningen… vi har en regel Anders och jag… och det är den som kommer hem från jobbet först börjar med maten… och Anders kommer hem först på tisdagar och torsdagar och då är det hans ”matlagningsdagar”. Men efter vi ätit så hamnar man ju i ett naturligt lite segt läge… man kanske typ inte har suttit ner på hela dagen och helt plötsligt så landar man, får i sig käk i en hungrig kropp och här tycker jag att det är ett suuuperbra tillfälle för någon form av återhämtning. Bäst gillar jag healing, meditation eller andningsövningar vid denna tidpunkt. Det är rätt ofta som jag ställer en timer så kan jag släppa tid och rum och inte fundera över hur länge jag hållit på med min ”praktik”. Jag brukar återhämta mig så pass att jag orkar greja med saker efteråt… det kan vara hushållssysslor eller läxor/umgås med barnen/maken. Sedan när klockan börjar närma sig framåt 19.00-19.30 så kan det bli lite yinyoga eller så stretchar jag och yogar på min ullyogamatta framför tv:n i vardagsrummet, det kan även vara under den här tiden jag tränar styrketräning. Det ser lite olika ut… men 19-20.00 brukar kunna vara ”min” tid… innan det är dags för läggning av barnen. Restorative yoga tycker jag visserligen är skönast att göra precis innan jag ska sova så runt kl. 21.00 är min bästa tid för at dra i gång med den yogan. Vill vara tydlig med att jag inte kör restorative yoga varje dag!! Mer någon gång ibland, men den är mysig och skön och kan passa många människor som lever ett stressigt liv så därför kändes den jättebra att få lyfta här i bloggen.

En annan viktig sak när det kommer till återhämtning är ju att det är bra om man kan få in det vid ett flertal tillfällen varje dag. Jag brukar försöka få till någon andningsövning på jobbet i stort sett varje dag… men den brukar bara vara ca 4 minuter lång… men bättre det än igen! Och jag tycker att den verkligen ger effekt! Jag har tidigare i bloggen skrivit lite om andningsövningar. Då brukar jag ställa klockan så att jag återigen kan släppa tid och rum och så fokuserar jag på min andning på lite olika sätt. Man riktigt känner hur axlarna sjunker ner och att kroppen går från ett stressat läge till ett avslappnat läge. Hur skönt som helst! Det är väl det som gör att man fortsätter och att man får in det i sin livsstil. Om man tycker att det är svårt att få till så är toan att klockrent tillfälle att sitta kvar någon minut extra och bara sitta där och andas!

Åter till boken så får man massa tips på positioner, yogapass och meditationer man kan göra och vad de är bra för! En väldigt fin bok som jag varmt kan rekommendera!

Jag tränar ju onlineträning via Yogobe som just nu har kampanj på deras årskort! Jag slog till på kampanjen med en ny yogamatta för någon dag sedan och lämnade in kvittot för friskvårdsbidrag på jobbet. Vi får 1400kr i bidrag så jag betalar bara 500kr för en yogamatta från Yogiraj (som bara den kostar typ 1000kr) samt ett års träning av yoga av alla dess former, meditation, andningsövningar men även andra sorters träningspass. Just nu har jag även hakat på deras utmaning som började i onsdags som heter Spring Boost- Träna, Äta, Återhämta som är en utmaning som håller på under 8 veckor. De har ett gäng utmaningar på Yogobe och jag har tänk haka på flera av dem, sååå skönt ibland att inte behöva tänka utan bara följa ett program. Yogobe har ett flertal ”Restorative yoga”, närmare 23 klasser i skrivande stund. Såhär kan det se ut när man går ett sådant pass (inte särskilt betungande, ha, ha, ha):

Det finns ju yogaklasser på Youtube med, men har inte testat dem själv. Men här är ett exempel på ett pass med Restorative yoga som man kan hitta där.

Ja, som ni ser… de här klasserna passar nog de flesta människor *fniss*. Kanske du med är någon som behöver få in mer återhämtning i ditt liv? Eller som i Bruno Mars sång som är nedanför… om man har en dag där man känner sig trött och inte orkar göra någonting, man kanske mest av allt vill ligga kvar i sängen… (älskar för övrigt den musikvideon!) så kanske detta kan vara bra att göra… vem vet… kanske man får energi att faktiskt göra andra saker efter en sådan här klass?!

Namaste / Johanna

Lämna ett svar