Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia / Personlig utveckling i skolan / Träning

Bildstöd – Städa med barn

Om man har barn som typ får panik när det kommer till att städa rummet så har jag upptäckt att bildstöd är ett magiskt bra verktyg! Man kan använda bildstöd på lite olika sätt och kommer ge lite exempel här i inlägget.

Det är klart att många barn inte gillar att städa sina rum, men vissa barn får en enorm stress och vet inte var de ska börja för någonstans i kaoset och det kan kännas övermäktigt för dem.

Om man inte har sådana bekymmer så kan man ju tänka ”Det är ju bara att börja städa” och att man har noll förståelse för problematiken, men för vissa barn så är det inte ”bara att börja städa” utan de kan behöva hjälp och stöd för att klara av en sådan ”enkel” process som är enkel för vissa, men inte för alla.

Jag arbetar ju som lärare och man gör ju olika anpassningar i klassrummet för att underlätta för de elever som har lite olika svårigheter. Man försöker ju hitta vägar som underlättar och hjälper eleverna och lite på samma sätt kan man behöva tänka även på hemmaplan.

Jag har tagit fram ett bildstöd som hjälp för Mira som hon använder sig av när hon ska städa sitt rum och jag är väldigt stolt över detta hjälpmedel då det funkar så himla bra! Det är även superbra för mig som förälder när jag ska hjälpa henne att städa rummet och jag själv knappt vet var i kaoset jag ska börja, ha, ha, ha.

Jag tänker väl att hon inte ska behöva använda sig av detta hjälpmedel hela livet, ha, ha, ha… men just nu och sedan en tid tillbaka så är det hur bra som helst!

När det är kaos på hennes rum (som det ofta rätt snabbt blir) så tar vi fram lappen med bildstöd och så plockar vi lapp för lapp från ”Städa rummet” och sätter på den andra lappen som heter ”Städat klart” och så städar vi just det som är på lappen. Vissa lappar går fort då det kanske inte fanns något i den kategorin. Man kan ju även ha lapparna i en liten låda som man lägger i lådan, en efter en för varje sak man städat undan.

Helt plötsligt så har man gått igenom alla lappar och man står där helt plötsligt i ett färdigstädat rum. Jag upplever att det även blir ett roligt sätt att städa rummet på och jag tror att fler barn hade mått bra och haft det lättare att kunna genomföra en städning på sina rum med den här metoden!

Den är verkligen superbra! Kanske bildstöd för att städa rummet skulle funka för ditt/dina barn med? Eller så känner du kanske någon som har barn som skulle behöva använda sig av metoden?

Då jag arbetar som lärare så har jag tillgång till ”Widgit online” som är en sida där man smidigt kan skapa bildstöd. Man kan logga in även som privatperson och man kan testa gratis i 21 dagar… kanske det kan vara ett alternativ om man snabbt vill få ihop lite bildstöd i vardagen?! Man kan ju självklart även skapa egna bilder och klippa och klistra.

Här är exempel på hur Widgit Online funkar.

Det finns även ett gratisverktyg som alla kan använda sig av från sidan bildstöd.se som Västra götalandsregionen har ett samarbete med. Jag länkar deras sida här!

Här kan man få en överblick på bildstod.se

Här finns en sida med instruktioner hur man kan skapa bildstöd.

Även inom vården har de börjat använda bildstöd och sett goda resultat. Det blir lättare för de som inte kan svenska språket att förstå vad som ska hända eller för barn som behöver lite förberedelse inför ett tandläkar-läkarbesök. Jag vet att jag suttit med mina barn inför ett tandläkarbesök och kollat igenom en film med bildstöd och det var jättebra, då visste de redan innan vad de hade att förvänta sig dagen efter när de själva skulle dit.

Jag använder mig av ett annat bildstöd till barnen och det är till tallriksmodellen, ha, ha, ha… Ja, jag arbetar ju som lärare i Hem- och konsumentkunskap. Jag kan visa den anpassningen i ett annat inlägg.

Jag har en kompis som gjort bildstöd kring rutiner de gör i hemmet, typ rutinen innan de ska gå och lägga sig eller som en familjekalender där de sätter in bilder på vad som ska hända under dagen, typ om någon har träning den dagen så är det en bild som symboliserar det, eller om de ska i väg på något så är det en bild för det med.

Mira har gjort ett eget bildstöd som är kopplat till hennes kvällsrutin så man kan ju även pyssla och skapa bilder själv/ihop med barnet eller att barnet kan göra egna bilder. Mira är som jag var när jag var liten, hon är och har alltid varit väldigt kvällspigg (piggast i familjen) så vi har gett upp att få henne att somna innan kl. 21.00.

Mira 8 år (snart 9 år) egengjorda bildstöd

Om man har barn som får ”låsningar” vid vissa saker så kan det vara bra med bildstöd till just det eller de ändamålen. Ex. om barnet blir ”på tvären” varje gång man ska i väg så kanske man får ha bildstöd som en checklista där man först ska gå på toa, sedan tvätta händerna, ta på sig jacka, mössa, vantar, skor med mera… så har man ett bildstöd för det så kanske man lyckas komma i väg utan att barnet blir ”på tvären”. Kanske har du sett att man i förskolan/skolan använder sig av bildstöd och kan snappa upp vad och när de använder sig av det.

Bildstöd är ju en anpassning som passar alla barn, men framför allt för många med NPF-diagnoser eller om de har drag av NPF.

Jag själv har ju en liten förkärlek för listor och struktur så jag tycker med att det här är skoj att arbeta med. Jag har ju själv berättat om i bloggen i inlägget “Jämställt i hemmet” när jag för många år sedan försökte skapa mer ordning hemma då vi med hade det rätt kaosartat, ha, ha, ha…. så fixade jag ju med en lista med ett städschema, och det är ju en vuxenvariant till bildstöd och det funkade hur bra som helst! Ja…man kan ju behöva tänka över sin struktur när det kommer till sina utvecklingsområden och hur man kan arbeta för att få till goda vanor, ibland är det en sådan metod som krävs.

Ja, det är nog bara fantasin som sätter gränser. Det är rätt skoj att sätta ihop bildstöd så om du inte har testat och du tror att detta skulle kunna vara något för dig och ditt barn så kör på!

Heja Bildstöd!

Kram / Johanna

Lämna ett svar