Hem- och konsumentkunskap / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Jämställt i hemmet

När jag var föräldraledig så var ju mitt jobb att ta hand om hem och barn. När jag började arbeta 100% så var det som om rollen levde kvar… jag tror att det här är rätt vanligt och inget unikt för oss.

Jag upplevde att min energi inte räckte till och jag var aldrig i fas med någonting. Det var kaos runtomkring mig och inom mig.

Jag har alltid tidigare varit en väldigt stökig person och lagt grejer överallt och varit slarvig med att plocka upp efter mig… Mamma brukade ofta stänga dörren in till mitt rum när jag bodde hemma då hon inte fixade att se mitt elände… ibland fick hon nog och gick själv in och städade…Anders och jag var rätt lika på den punkten, fast jag var något värre. Så tanken att folk skulle komma hem oanmälda till oss skulle skapa en enorm panik. Fy tusan! Man ville inte att folk skulle se vårt kaos.

Jag förstod mig aldrig på folk som hann moppa golvet… det tog ju timmar innan man ens hade städat undan alla grejer, tvättat berget med smutsig tvätt och vikt berget med ren tvätt samt dammsugit hemmet… så att ha ork och tid att moppa golvet… det fanns typ inte på kartan att man skulle mäkta med det…?!

Jag kände att vi behövde få in bättre rutiner i vardagen då det var såååå tråkigt att ägna en hel ledig lördag till att röja i kaoset… man vill ju även kunna vara ledig och göra roliga saker när man är ledig… inte bara städa.

Jag skapade därmed en städlista för ett 4-veckors schema. Vissa saker behövde man ju inte göra varje vecka, men jag kände att vissa saker… typ moppa golvet… eller rutiner när man byter sängkläder… behövde ske oftare.

När jag väl började med min lista så upplevde jag att vi började få harmoni i hemmet, jag har alltid älskat listor av alla de slag och njöt när jag fick ta min överstrykningspenna och stryka över något på listan… Det som blev tydligt var att Anders typ aldrig strök över något från listan… men hjälp… gjorde jag typ allt detta?! Det blev som ett nytt uppvaknande!

Jag införskaffade mig två färger på överstrykningspennor så han kunde stryka över det han gjorde och jag det jag gjorde för att han skulle se hur mycket av hushållssysslorna jag grejade med. Han gillade inte listan…ha, ha, ha… förutom delen att vi fått det mer harmoniskt hemma, det gillade han… Jag fick stryka över med hans färg när jag märkte att det var saker han gjorde, ha, ha, ha… vilken underbar fru jag var…

Anders jobbade över väldigt mycket och det var en anledning till att han inte gjorde lika mycket i hemmet. Han påpekade även att han gjorde saker som jag inte gjorde… typ klippte gräset och mekade med bilen… Och han hade såååå rätt i det… men… klippte gräset gjorde han två gånger i månaden under sommaren… och mekade med bilen gjorde han ju inte så ofta det heller… Sysslorna på listan var ju vardagsgrejer… och jag var inte sugen på att fortsätta dra det lasset själv. Vi hade ju gemensamt valt att skaffa hus/hem och barn.

Jag som var rätt sur under den här tiden sa att jag minsann också kunde börja klippa gräset om han går med på att göra saker från listan. Och han tyckte det var en bra plan! Vi har en gräsmatta på 2000kvm och en åkgräsklippare som vi klipper med. Jag hoppade upp på den och klippte. Jag gillar inte att köra fordon… vare sig bil eller åkgräsklippare… jag kör som en pensionär när jag kör bil, hellre sakta och säkert så jag känner att jag har full kontroll, ha, ha, ha.

När det kom till åkgräsklipparen så tyckte jag det var läskigt att köra nära kanter och buskar. Jag var helnöjd efter att ha åkt runt med min åkgräsklippare och lyssnat på ljudbok samtidigt. Det var dock rätt tufsigt när jag var klar och högt gräs runt träd och buskar… ställen där Anders brukar komma intill… jag tyckte det var ok att ha det lite tufsigt, gräsmattan var ju ändå nyklippt och det var mycket bättre än innan. Good enough helt enkelt! Anders däremot var inte lika imponerad…Det slutade med att vi kom fram till att medan han gör andra saker så gör jag fler saker från listan. Men när han inte har andra saker att göra, då får han arbeta med saker från listan han med. Så efter det så har han fortsatt klippa gräset, ha, ha, ha. När han gör det så kanske jag viker tvätt, eller moppar golvet…

Något som jag däremot började göra i den här vevan och som jag fortfarande gör är att jag började tvätta bilen och nu även husvagnen som vi köpte lite senare. Då jag är allergisk mot kemikalier så tvättar jag dem med linoljesåpa… Anders fick en klump i magen när jag skulle använda mig av såpa, ha, ha, ha. Men det var ju självklart att jag inte tänkte använda mig av starka kemikalier som jag inte tål eller som inte är bra för miljön, så han fick gilla läget och acceptera att det är så jag gör när jag gör denna syssla. Jag kan tycka det är märkligt att jag aldrig tidigare gjort denna syssla… jag är uppvuxen med att min pappa hade hand om bilarna och tvättade och mekade dem… jag har aldrig sett min mamma pyssla om bilarna. Det är nog lätt att man faller in i ”könsroller” kring vad som är manligt respektive kvinnligt gällande vilka arbetsuppgifter man har i ett hem och att man även är färgad av det från sin uppväxt. Ibland är det nog nyttigt att man scannar av vem som gör vad för att se om man vill byta arbetsuppgifter… det är nog lätt hänt att saker rullar på av gammal vana samt utifrån vilka intressen man har.

Egentligen så bryr jag mig inte så mycket kring vem som gör vad i ett hem, det viktiga för mig är att man får lika mycket fritid och jag kände att all min fritid åts upp av hushållssysslor och det fanns andra grejer jag hellre ville ägna mitt liv åt.

I ämnet Hem- och konsumentkunskap så ingår det även att man ska belysa arbetsfördelningen i ett jämställdhetsperspektiv, det är inte helt ovanligt att än idag höra killar säga “Varför ska jag kunna det här? Jag kommer skaffa en fru som gör de här sysslorna åt mig…”. Snacka om att det kan bli livliga diskussioner i min sal! Men såååå viktiga diskussioner att ta! Eleverna jag undervisar är ju vår framtid, så jag hoppas verkligen att jag är med och bidrar till att i alla fall så ett frö i deras sätt att tänka. Tack vare min egna personliga utveckling så brinner jag för så många delar i mitt ämne då jag arbetat med dem på olika sätt på min fritid och kan tala från hjärtat i klassrummet när vi arbetar med de olika arbetsområdena.

Ha, ha, ha – Här är listan vi hade på kylskåpet som jag strök över saker från när jag/vi utfört dem.

Lämna ett svar