Boktips / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Min historia

Omgiven av idioter

Som måååånga andra var jag en av dem som läste boken ”Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå”. Om du inte har läst den en så kan jag varmt rekommendera den! Så skoj och intressant läsning! Boken beskriver olika beteendestilar och har delat in dem i fyra olika kategorier och när man får ta del av de olika kategorierna så händer det ofta att man får ett brett leende på läpparna och ibland ett garv då man helt plötsligt får upp personer i sin omgivning som stämmer sjukt bra in på beskrivningen. Man börjar även själv sätta sig i olika sammanhang och kategorisera vilken personlighet man själv har. Efter att man läst boken så börjar man även förstå sig på folk i ens omgivning på ett bättre sätt, man liksom ser dem med ett nytt ljus och ur ett fågelperspektiv.

Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå

De fyra kategorierna är indelade i färger som är röd, gul, grön samt blå. I boken så tar de upp måååånga exempel på varje färg och det är vanligt att man har en färg som dominerar men som har inslag av en eller fler färger i sin personlighet.

Här kommer personligheterna i stora drag:

Röd

Många ledare har en röd personlighet då det är hårt arbetande människor med ett stort driv, målinriktade, tävlingsinriktade, bestämda samt självständiga. De gillar utmaningar och är ofta påstridiga. De har lätt för att köra över folk för att få sin vilja igenom, relationer är INTE deras starka sida. De är ofta extroverta.

Gul

Har en social ledarroll som gillar att ta plats och synas och höras. De är ofta charmiga, utåtriktade, inspirerande, positiva och känner en enorm entusiasm i det de gör. De löser problem och ser möjligheter när andra inte ser det. De gillar att skapa relationer och kan vara rätt känslostyrda i det de gör. Till skillnad från röd personlighet så är de lite mer yviga och slarviga i det som genomförs men otroligt flexibla och arbetsamma. De är med extroverta.

Grön

Det här är den vanligaste personligheten, de är lugna, arbetsamma, pålitliga, relationsorienterade. Det är vanligt att den gröna sätter andra före sig själv. Den har koll på saker men kan uppfattas som konflikträdda samt ogillar förändringar, de gillar att veta vad som ska göras och att få tydliga ramar. De är introverta och har ett stort inre rikt liv men har inte behov att socialisera sig med andra.

Blå

Här har vi en person med koll! Den läser på saker och minns fakta och älskar att organisera, den är extremt noggrann i vad den genomför och har svårt för slarv, därav tar mycket av det de gör låååång tid. Den gillar inte att ta plats utan är en arbetsmyra i det tysta. De är introverta så det bara smäller om det och gillar inte sociala sammanhang.

När jag själva sätter in mig i de olika färgerna så upplever jag att jag är grön med en del gult i mig… Nu andra gången jag läste boken insåg jag även att jag har ju en hel del blått i mig med, ha, ha, ha… Den insikten har blivit tydligare nu när jag skrivit på min blogg… nu har jag börjat se sidor hos mig själv som jag inte tänkt på tidigare… Jag gillar ju fakta, att läsa på mycket innan jag tar ett beslut samt gillar struktur, listor och matriser av alla de slag. Jag behöver tid i ensamhet och att välja när jag ska vara social och inte.

Den gula sidan i mig är att jag inte gillar när det blir tyst så jag kan babbla på om både det ena och det andra och är rätt frispråkig och lättsam av mig, ibland tänker jag inte före utan efter när jag sagt något och grodor av alla de slag kan hoppa ur min mun. Även om jag inte gillar att stå i centrum så har jag kommit in på det spåret ändå via jobbet, dels som lärare, dels i min förstelärartjänst… Jag har ett driv framåt och är en sökande person… men jag gillar bara förändringar om det är jag som styr… om det är andra som kommer med förslag så behöver jag betänketid innan jag hakar på… jag kan då ha svårt med förändringar och där är min gröna sida stark.

Den gröna sidan i mig är att jag är en arbetsmyra, det är inte särskilt ofta jag sitter i personalrummet utan jag gillar att jobba när jag är på jobbet, det finns alltid så mycket man kan göra…. Ha, ha, ha… kanske är det med den blå sidan i mig med…? Jag är väldigt lugn och inte särskilt yvig som person. Jag är människoinriktad som gröna och gula är och skulle aldrig kunna tänka mig ett jobb där man inte arbetar med människor. Jag är omtänksam och gillar att lyssna på andra… och det är ju den gröna bra på den med.

Något jag däremot inte känner in mig i är den röda personligheten… det fanns inget i den jag kunde relatera till.

Vissa har jag hört bli upprörda när man kategoriserar människor på detta sätt och ifrågasätter om det är korrekt och om det är evidensbaserat. Jag tycker att boken verkligen är värd att läsa och det är roligt när man får fler pusselbitar till sitt livspussel och det ger något när man förstår sig på sig själv bättre men även de i sin omgivning men det kan ju vara bra om man läser den med glimten i ögat.

Lämna ett svar