Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Solkräm

När jag satt där i badrummet och för första gången granskade innehållet på mina produkter så fick jag en chock när jag kollade på mina förpackningar av solkräm till barn. Det var riktiga skitkemikalier i dem och de var högt upp i listan. En innehållsförteckning startar ju med det som det är mest av i produkten och därefter är det i fallande ordning. På många produkter så var skitkemikalier i mitten eller slutet av en produkt, men i solkräm var de i början… och då var detta solkräm till barn. Där hittade jag förutom ett gäng allergiframkallande kemikalier även hormonstörande. Sådana produkter gör mig upprörd på riktigt!

Jag själv slutade typ med solkräm på högstadiet då jag fick sådana reaktioner i ansiktet när jag smorde in mig där. Jag fick alltid en explosion av små finnar i hela pannan och det fanns typ ingen slät yta kvar på min panna, pannan såg ut som ett område med krater, fy tusan!

När jag började prata med mina vänner om min upptäckt om innehållet i solkrämen så berättade olika vänner att deras barn fick eksem av solkräm och att de tyckte det var svårt för man måste ju smörja små barn varma sommardagar, man kan ju inte tvinga dem hänga i skuggan. De springer ju runt och leker.

Även i hemkunskapssalen pratar jag om innehållet i solkräm och det brukar vara någon i varje klass som berättar att de inte tål solkräm. Jag tänker att det borde vara fler där ute som reagerar på denna produkt.

Här kommer tips på solkräm med snällare innehåll. När barnen var små så använde vi Eco cosmetics oparfymerade solkräm som har ett fysikaliskt filter vilket innebär att det lägger sig som en hinna på huden och går inte in i huden som nanopartiklar gör. Barnen såg ut som snögubbar och det var lätt att se om man hade missat att smörja någonstans… När barnen blivit större så har de inte gillat att se ut som snögubbar på stranden, ha, ha, ha. Anders skrev med under på det då han med är känslig för att bränna sig så även han fick smörja hans kropp med kemikalieklok och vit solkräm ha, ha, ha. Inte alltid lätt att leva med en kemikalienörd till fru. Anders hade då andra solkrämer från Eco cosmetics.

Jag brukade smörja in mig med den ibland men vanligtvis så använde jag Maria Åkerbergs ”Outdoor”. Den har jag för övrigt hällt i tomma deoflaskor och skickat med barnen dem i väskan till förskola/skola/fritids. Eco cosmetics är väääldigt dryga och en liten klick så får man smörja och smörja för att få ut den på kroppen. Det jobbet kan man inte ge till personalen i skolan (som hjälper barnen att smöra sig varma sommardagar). Att rolla kroppen med solkräm är superbra och Maria Åkerbergs kräm har gett ett tillräckligt bra skydd. Mina barn har aldrig bränt sig på skolan. Jag såg nu att det även kommit en kräm med skydd mot solen från Maria Åkerberg, den har jag dock inte testat, men den ser ju ut att ha liknande egenskaper.

Jag letade vidare för att hitta någon annan solkräm med bra innehåll och där man inte blir vit när man smörjer in sig och hittade ”Bioregena” som förutom parfym innehåller bra grejer så den fick bli good enought. Anders och barnen är helnöjda, den är smidig att smörja kroppen med, de bränner sig inte samt de ser inte ut som snögubbar. Dem har med fått följa med i väskan till barnens skola. Eco cosmetics har det senaste kommit med solspray, kanske att man inte blir lika vit av dem? Men de har jag inte testat.

Jag gillar sidan ”Naturligt snygg” som Hannah Sjöström har. Hon säljer mycket med bra innehåll, ibland när man inte är så insatt så är det skönt när någon annan redan gjort jobbet, hon skulle inte sälja produkter med massa dåligt innehåll. Man kan här läsa om Hannahs favoriter när det gäller klimatsmarta solkrämer. I många kemikaliekloka produkter så används Titiandioxid och Zinkoxid och det har ju varit en del debatter kring titandioxid senaste tiden… skrev om det i inlägget om Tandkräm. Jag är skeptisk här och vet inte vad jag ska tro? Titandioxid ska ju i år förbjudas i livsmedel då man sett att det kan skada kromosomer och ge mutationer… Det är ju känsligare med allt man stoppar i kroppen som man gör med livsmedel… men huden är ju kroppens största organ och man tar ju in mycket av det man smörjer på huden med. Man kan ju använda lokala salvor som Voltaren och smörja huden där man har ont. Jag förstår inte hur det då är 100% säkert med den här typen av solkrämer?! Samtidigt som jag inte vet något bättre alternativ. Det ska bli spännande att se vad som kommer komma upp i framtiden!

Therese Birath från kemikalieklok ger lite tips här på hur man kan tänka när det kommer till solskydd för barn och hur man kan tänka. Hon ger även tips om fem kemikalievärstingar och då är solkräm en av dem.

Förutom att många solkrämer inte är helt bra för hälsan så kan man ibland även läsa att det inte är helt bra för miljön heller. Tänk vad mycket solkräm som hamnar i våra sjöar och hav varje år. Man är på stranden och smörjer in sig för att nästa stund ska ut och ta sig ett svalkande dopp. Då kan man se hinnan av solkräm som ligger på ytan av vattnet och som lossnat från huden. När man badat några gånger så får man smörja sig med ny kräm. Solkrämen kan ställa till med problem för vattnet växter och djur och det är framförallt om det är i nanoform. Här är en artikel man kan läsa lite mer om det om man är intresserad. Här är ytterligare en artikel.

Man ska även vara försiktig med att använda solkrämer som är äldre än ett år då det kan bildas skadliga ämnen i krämen om den innehåller kemikalien Octocrylene…. Det kan man läsa mer om här.

Som ni säkert lagt märke till så är de kemikaliekloka solkrämerna tokdyra. Ibland har eleverna i klassrummet letat kemikaliekloka solkrämer och de har reagerat starkt över hur mycket de kostar när de jämfört pris på en ”icke kemikalieklok” solkräm. För min del så är det helt ok att lägga pengar på det här, under min kemikaliebantning så är det andra saker jag inte lägger mycket pengar på längre. Tvålen jag gör (även mitt egengjorda schampo som jag kommer berätta om senare i bloggen) samt deo och läppcerat kostar typ 5 kr/styck att tillverka. Innan la jag ju pengar på sköljmedel men nu använder jag ättika och vatten. Jag köpte tidigare rengöringsmedel men nu blandar jag kemikalieklok såpa med vatten, tidigare la jag pengar på mensskydd men som jag skrev i inlägger ”Lingonveckan” så gör jag inte det heller längre. Många andra saker har blivit billigare i min vardag så då är det helt ok att lägga mer pengar på solkräm de tillfällen under året man behöver det.

Mina vänner som hade barn med eksem bytte till kemikaliekloka solkrämer och barnen blev kvitt sina eksem och för mig så är det värt alla pengar i världen. Det är så roligt när ens kunskaper kan hjälpa andra, det känns verkligen som mitt ”soul goul” i livet.

Rekoshoppen och Jordklok säljer med solkrämer, man kan ju spana in deras utbud. De har ju redan granskat sina produkter och säljer inte de som innehåller värstingämnen. Det som är bra för miljön brukar även vara bra för hälsan.

Till den här sommaren är min plan att göra en egen solkräm. Organic makers har kommit med ett recept som verkar busenkelt att göra. Receptet hittar du här.

Lämna ett svar