Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Kefir

En annan sak jag snubblade in på under min antiinflammatoriska resa var ”Kefir” som ser ut som keso. Det är som små vita gryn som man lägger i mjölk (gärna ekologisk lantmjölk) och så låter man det stå framme två dagar med ett tygöverdrag (jag har en bit tyg och en gummisnodd över) innan man sedan silar bort grynen. Grynen älskar att ligga i mjölken och förökar sig så efter varje ”kefirsats” man gör så får man fler och fler gryn.

Jag gick med i en kefirgrupp på Facebook och det var där jag köpte mina första gryn från någon som sålde gryn i gruppen.

Fördelarna med kefir var probiotikan som boostar immunförsvaret. Den innehåller goda mjölksyrabakterier som är mumma för tarmfloran.

Dock tyckte jag inte min kefir var särskilt god, jag försökte ”gömma” den i mina smoothies och hällde i en skvätt… det var verkligen mycket bakterier i kefiren så det kunde liksom jäsa i min smoothieflaska under dagen och säga ”poff” när jag öppnade flaskan när jag skulle dricka… och det kunde bli en kladdig historia… även om jag hade massa andra saker i min smoothie så liksom trängde kefirsmaken igenom. Så efter några månader så gav jag upp. Men det finns de som fullkomligt älskar kefir och liksom knappt kan få nog av den.

Food pharmacy har ett inlägg här hur man stegvis gör kefir… om någon är intresserad så är deras länk här.

Antiinflammatorisk livsstil är ju egentligen inte för mejeriprodukter… men de gillar de goda mjölksyrabakterierna… därav finns det lite undantag…. Typ kefir och opastöriserade ostar. Om man inte orkar balta med egna kefirgryn så finns det naturell Kefir i affären att köpa om man vill testa. Min mage mår ändå bäst utan mjölkprodukter, men för er som inte är lika känsliga så vet jag att Arla har Kefir (dock skulle de sluta med den under en period då man kunde associera den produkten med Ryssland). Deras produkt är högpastöriserad (upphettad) men de goda bakterierna tillsätts efteråt så de blir inte påverkade av upphettningen.

Lämna ett svar