Mat som medicin / Min historia / Recept- Frukost/Mellanmål / Självkärlek

Grodda

När jag läste mycket om antiinflammatorisk kost så var det återkommande att det var bra för tarmfloran att äta groddar av alla de slag, tydligen var de riktiga näringsbomber där man får i sig massa vitaminer och mineraler. Jag köpte då en liten groddburk och började grodda allt möjligt. Jag groddade bland annat alfa alfa, sesamfrön, kikärtor, vita bönor, mungbönor, gröna och röda linser, borlottibönor, pumpakärnor och tigerbönor. Food pharmacy har lite info om olika saker man kan grodda. Min favoritsak att grodda var och är mungbönor, så om du ska välja en sak så rekommenderar jag det! Det smakar väldigt likt sockerärtor.

En sådan här groddburk har jag

Det var som man fick ett helt nytt livsmedel till måltiden, jag brukade ha dem i salladen, till maten samt i mina smoothies. Så häftigt att en torkad böna som typ känns död kan börja växa och gro och bli otroligt krispig i konsistensen. Sådant klokt sätt att få i sig baljväxter på, om man inte gillar baljväxter och deras mjöliga konsistens så är det inget mjöligt alls med groddar, bara krispigt.

Food pharmacy skriver här steg för steg hur man gör när man ska grodda.

 1. Om du har frön som du vill pastörisera så ska man först koka upp vatten och hälla det över det som ska groddas och efter 5-15 sekunder ska man sila bort vattnet och skölja med kallt vatten. Att man pastörisera är att man vill ta bort skadliga bakterier som kan finnas på skalet. Många väljer att inte pastörisera då det finns en risk att fröna förlorar sin grobarhet…små frön är känsligare för det. Sproutly har en groddskola du kan läsa om här.
 2. Lägg valfri böna, lins eller frö i blöt i din groddburk 6-8 timmar (lagom över natten). 
 3. Häll av vattnet och skölj bönorna/linserna/fröerna noggrant och häll av allt vatten. Fördela innehållet längs kanten och ställ burken lutandes i ett mörkt skåp.
 4. Skölj groddarna två gånger om dagen, morgon och kväll, och ställ alltid burken lutandes mellan sköljningarna. 
 5. Efter något dygn har de i regel börjat att gro och är färdiga att ätas efter 2-7 dygn (beroende på vad man groddar)

Man får testa sig fram, men det brukar vara en skoj aktivitet, även barnen tycker att det är skoj att kika i burken och se när det börja komma som en liten svans från det man groddar och att de expanderar i storlek.

Man kan ju även köpa färdiga groddar i matvaruaffären.

Morotsliv har en jättefin groddguide samt en jättebra sida där man läsa ännu mer om att grodda, spana in den vettja.

Recept på en god frisk grön smoothie 

 • 2 nävar gröna blad (kirskål, spenat, grönkål, mangold eller mache)  
 • ½ äpple (med skal och kärnor) 
 • 3 cm färsk ekologisk ingefära
 • 2 cm färsk ekologisk gurkmeja
 • ½ dl groddar 
 • 1 banan (gärna grön) 
 • ¼ citron (gärna med kärnor) 
 • 1 apelsin 
 • ½ avokado 
 • 2 dl vatten 

Andra råvaror man kan hälla i sin gröna smoothie är mango, jordgubbar, hallon, blåbär, lingon, björnbär, färsk rödbeta, vinbär, gröna ärtor, havregryn, kli av olika slag, chiafrön, solroskärnor, pumpakärnor, gärna någon skvätt olja med fleromättat fett ex hampfröolja, olivolja eller linfrö/nattljusolja m.m… Bara fantasin sätter gränser.  

Man bör ju få i sig minst 500 gram frukt och grönt om dagen och smoothie gör det lättare att komma upp i den mängden. Perfekt till frukost och mellanmål!

Ett par år var jag ansvarig för present till förskolepersonalen på barnens förskola, jag hade ett år en liiiten peng och visste inte riktigt hur jag skulle förvalta den på bästa sätt. Då kom jag på det! Jag köpte en groddburk till var och en, olika saker som de kunde grodda samt en instruktionslapp kring hur man groddar, vad de kunde grodda samt hälsofördelarna med att grodda. Det blev en uppskattad present, ingen av personalen hade tidigare groddat och alla berättade sedan om att de nu hade kommit igång och att de med fått det här nya livsmedlet i deras maträtter. Sååå skoj!!! Jag fullkomligt älskar när jag kan inspirera och lära andra! Det är verkligen mitt Soal Goal!

Lämna ett svar