Andlighet / Boktips / Handeksem/Allergi / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Reiki / Självkärlek / Träning

Började jobba med stressen och andningen

Rangan Chatterjee skrev mycket om stress i boken ” Hälsobalansen: 4 nycklar till ett bättre liv- hur du vilar, äter, tränar och sover dig friskare”. Stress vet vi ju oftast inte är särskilt bra för vår hälsa då kroppen då befinner sig i flykt- eller kampläge som många människor idag befinner sig i vår vardag. Anders Hansen beskriver det här med i hans bok Hjärnstark. Förr i tiden så var detta system en överlevare för oss. När vi befann oss på savannen och det kom någon fara så var vi snabbt tvungna att fly därifrån. Idag får vi samma påslag men det sker i vardagen. Det kan vara när vi är sena till jobbet, om vi har deadline och många bollar i luften eller som jag hade det under min PMDS att stå och laga mat samtidigt som man skulle ta hand om ett barn som var ledsen ihop med att den andra ropar ”färdig” från dass. Stressen jag kände från bröstet var ju kopplat till en inre stress.

Hälsobalansen : 4 nycklar till ett bättre liv - hur du vilar, äter, tränar och sover dig friskare
Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna

Rangan tipsade om vikten att vila. Att man tar pauser under dagen där man kopplar av. Ett klockrent sätt att ta paus var att man skulle göra någon andningsövning. Vanligtvis så andas vi helt omedvetet men om vi medvetet koncentrerar oss på andningen så får vi djupgående effekter. När utandningen är längre än inandningen så aktiveras det parasympatiska nervsystemet som gör att vi känner oss avslappnade vilket är motsatsen till flykt/kampläge som är det sympatiska nervsystemet.

Rangan tipsade om en övning som hette 3-4-5-Andning. Då ska man andas in i 3 sekunder, hålla andan i 4 sekunder och andas ut i 5 sekunder. När man andas in så ska man djupandas vilket innebär att man ska andas ner i magen så magen åker ut som en ballong så det inte blir så att det bara är bröstkorgen som åker ut. Det är ju den här typen av andning som vi föds med… Om ni har tänkt på hur ett litet barn andas… man kan följa deras andetag genom att observera hur magen åker upp och ned.

Den här övningen började jag då införa på rasterna på jobbet och än idag utövar jag andningsövningar av olika slag nästan varje dag. Men det här var min start. Det kunde vara 6 minuter kvar innan eleverna skulle komma och börja sin lektion, då kunde jag ställa timern på mobilen på 4 minuter och därefter börja andas. Det var heeeelt ljuvligt. Tack vare timern så kunde jag slappna av till 100% då jag inte behövde tänka på tiden och klockan. Fokus gick enbart till andningen. Efter så kort tid så märkte jag en enorm skillnad på min kropp. Den blev lugn, harmonisk och sååå avslappnad och jag kunde öppna dörren och möta eleverna med ett lugn vilket hjälper när man vill skapa ett lugn i sitt klassrum.

Ibland när jag går på toa så sitter jag även där och andas, eller om jag står i kön i affären, eller om jag hamnar i en bilkö. Att ta djupa andetag lugnar hela systemet och man berättar via andningen att det är lugnt, ingen fara! Kroppen lyssnar på det och slappnar av. Att lära känna min andning och lära mig styra och ta kontroll över min andning har varit en enormt stor pusselbit för att bibehålla mitt mående. Andningen är nyckeln till såååå mycket, mer än vad min mänskliga hjärna nog har förmåga att förstå. Andningen kommer jag ta upp måååånga gånger i bloggen… men det är roligt att få berätta om starten och hur jag fick upp ögonen för andningsövningar.

Andningsövningar är ju en form av mindfulnessövningar och det används ju flitigt som en metod inom vården så det finns mycket forskning bakom att det fungerar. Här kan man läsa vad 1177 skriver om mindfulness om man är nyfiken.

Jag tror att stressen vi lever med är en stor bov i dramat till att många mår dåligt och det är många som skulle behöva stanna upp och se om de kan minska sin stress i sitt liv. Att medvetet ta regelbundna pauser under dagen där man saktar ned andningen tror jag skulle hjälpa många att må bättre. Jag tror även att detta är en anledning att jag inte längre har hormonella besvär av vare sig PMS eller PMDS som jag tidigare brottades med, idag har jag ju fler metoder förutom healing och andningsövningar är en av dem. Jag hade funderingar på om det var stressen i vardagen som var en faktor att mina eksem inte läkte till 100% och jag var såååå motiverad att läka mig helt och fullt så jag arbetade vidare på många olika sätt för att läka mina eksem… och fick andra enorma hälsovinster på köpet.

Jag började även få in andningen i min healingbehandling på mig själv i badkaret, så brukade starta med att djupandas för att snabbare och lättare komma in djupt i mig själv och utforska mitt inre ”universum”.

Jag blev jätteglad när Rangan släppte sin andra bok “Stressbalansen: Omstart för kropp sinne, relationer & livsglädje. Jag tror att det är såååå många sjukdomar som grundar sig i stress, så att aktivt börja arbeta för att minska sin stress är oerhört viktigt för god hälsa. Rangan tror själv att 80-90% av hans patienters ohälsa är relaterade till stress på något sätt. Om man har bland annat sömnproblem, ångest, magproblem, högt blodtryck eller diabetes typ 2 så är det vanligt att stressen är en bakomliggande faktor. Han påpekar även i den här boken vikten av egentid, att tillbringa tid ute i naturen, att komma ner i varv samt hur viktigt det är med beröring och närhet till andra.

Stressbalansen : omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje (inbunden)

Andra böcker jag läst på temat är “15 sätt att bli fri från stress” av Karin Isberg.

15 sätt att bli fri från stress

“Man dör inte av stress: man slutar bara att leva- om utmattningssyndrom” av Selene CortesMarie Åsberg.

Man dör inte av stress : man slutar bara att leva - om utmattningssyndrom

Kommentarer

21 juli 2022 kl. 13:37

Precis såhär tror jag också att det ligger till. Att hjärnan, kroppens insida och kroppens utsida hänger ihop!Lämna ett svar