HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / Personlig utveckling i skolan / PMS/PMDS / Självkärlek / Träning

Andas i fyrkant

Även 1177 har numera andningsövningar som en metod för stresshantering och om man har sömnbesvär. Såååå himla bra att göra den här fantastiska metod till något som faktiskt inte är så flummigt utan helt naturligt. De tipsar att man kan göra andningsövningar för att slappna av och man kan göra den på olika platser så som på bussen, på sin arbetsplats, eller att man står och väntar någonstans. De flaggar för att det är vanligt att man känner sig rastlös till en början men efter några gånger så vänjer man sig och man kommer in i andningen och avslappningen snabbare.

På 1177 har de även videor där de guidar i olika övningar. Gå gärna in och kika där!

Jag har testat att göra andningsövningar i klassrummet med mina mentorselever och det brukar bli rätt lyckat. Visst… det är alltid ett litet gäng som sitter och kanske inte följer övningen utan väntar av tiden, det brukar vara någon i klassen som testat andningsövningar hemma, men för majoriteten är det nytt och det brukar vara ett stort gäng som ändå ger det ett försök. Men det är sååå mycket lättare att göra en andningsövning i sin ensamhet än vad det är att göra den i grupp.

Jag började ju med Rangans övning som jag döpt till ”trappan” där man andas in på 3, håller andan på 4 och andas ut på 5 som jag skrev om i inlägget där jag ”Arbetade med stressen och andningen”, många elever tycker att den är svår och tycker ”andas i fyrkant” är lättare. Det är även en andningsövning som vår fina kurator på skolan brukar rekommendera till elever för att få hjälp med stress och ångest då andningsövningen gör att man bryter den känslan i kroppen och skapar i stället ett lugn. Många elever brukar gäspa efter andningsövningen och säga att de blir trötta och då faller det sig naturligt att tipsa om att göra den innan man ska sova på kvällen för att lättare komma ner i varv.

När man andas i fyrkant så andas man in genom näsan och räknar till 4, håller andan och räknar till 4, andas ut genom näsan och räknar till 4 och håller andan och räknar till 4. Och så gör man det under en tid som känns bra. Om man inte är van så kan det kännas tufft att räkna till 4 och då kan man räkna till 3 i stället. Även den här övningen kan jag göra lite när som helst. Jag älskar andningsövningar. Inte ofta jag sitter med den länge, men perfekt att ta 4-5 minuters paus under dagen och bara sitta och andas. Det sker verkligen ett härligt skifte i kroppen efteråt, från att man känner sig ”uppe i huvudet” med massa tankar till att man ”landar i kroppen” och känner ett inre lugn.

Här har Helen en jättefin video där hon guidar i att andas i fyrkant. Själv tycker jag det är skönast att sitta för mig själv utan att höra någon annan räkna, ha, ha, ha. Men om man gör detta för första gången så kan jag tänka mig att det kan vara bra att följa någon som guidar en till att komma in i tänket.

Lämna ett svar