Boktips / Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / PMS/PMDS / Självkärlek

Älskade kaffe

Jag ”lärde” mig gilla kaffe när jag pluggade till lärare. För att hålla hjärnan alert under dagar när det var mycket föreläsningar så blev det en höjdpunkt att dricka en kopp kaffe mellan föreläsningarna. Började i den vevan även dricka kaffe på morgonen när jag vaknade. Under den här perioden i mitt liv så hade jag slarvig kosthållning och åt lite frukt, och grönt (fibrer) vilket gjorde att jag typ alltid var förstoppad, så när jag fick in kaffe i mitt liv så kändes det mer som att jag fick bukt med mina toabesök och började gå mer regelbundet för att göra nummer två, ha, ha, ha… japp… då vet ni det med. Det kanske är fler där ute som är förstoppade… mitt första råd är då att få in mer fibrer i kroppen, samt att röra på kroppen då motion hjälper tarmarnas rörelse och inte slarva med att dricka vatten… men kaffe kan med hjälpa till, ha, ha, ha.

Jag är ingen stordrickare utan dricker max tre koppar om dagen. Jag har upptäckt genom erfarenhet att om jag dricker kaffe på kaffe så mår min kropp inte bra. Ex om jag dricker kaffe klockan 10 och så äter jag inget mer utan klockan 11 tar en till kopp då smakar den andra koppen inte gott samt så blir det ingen skön känsla i kroppen då den blir trött och skakig och har en orolig känsla. Jag har lyssnat in min kropp och dricker inte kaffe på det sättet utan avväger när jag vill ha en kopp.

Rangan Chatterjee skriver med om kaffe/koffein i sin bok ”Hälsobalansen” och att det är världens populäraste drog. Koffein hjälper oss att kickstarta dagen och skärpa våra sinnen. Det finns studier som förknippar koffeinkonsumtion med bättre hälsoresultat. Rangan hade läst en studie som visar att om man vaknar och mår dåligt och vi har ett stort sug av kaffe så kan det bero på kaffeabstinens så som så mycket annat i livet så är lagom bäst. Det gäller att om man dricker kaffe så är det vid rätt tid och vid rätt mängd. Han skriver att hur fort man bryter ner koffein beror på vilka gener man har, vissa bryter ner koffeinet fyra gånger snabbare än andra. Om man är en av dem som bryter ner det fort så kan man få hälsofördelar som lägre risk för stroke, alzheimer och hjärtinfarkt. Om man är en av dem som inte bryter ner koffeinet fort så kan man få negativa effekter som lättretlighet, oro och sömnsvårigheter.

Att koffein kan påverka sömnen negativt det är väl ingen nyhet för någon?! Koffein kan göra det svårare att somna, minska sovtiden, minska hur effektivt vi sover samt ge oss en sämre sömnkvalitet.

Rangans tips är att man ska undvika koffein efter klockan 12 på dagen… det här kändes när jag läste det väldigt tidigt. Jag brukade dricka min sista kopp kaffe vid typ 17.00 när jag kom hem från jobbet… men 12… då blir ju sista koppen vid lunch… Rangan skrev att koffeinets halveringstid är ungefär sex timmar men att det kan bero på individ till individ. Rangan brukar ge detta råd till sina patienter för att stärka deras sömnkvalitet.

Om man vill testa att sluta med koffein efter klocka 12 så tipsar Rangan att man kan dricka koffeinfria örtteer, även utesluta koffeinfritt kaffe då de innehåller små halter av koffein, dricka kolsyrat vatten, minska ditt sockerintag då det med kommer ge dig mer energi samt minska suget på en koffeinkick, drick kvällste med ex. kamomill som gör att du kommer ner i varv.

När jag läste på om antiinflammatorisk livsstil så tipsade de om lättrostat kaffe då antioxidanterna som finns i kaffe dör när kaffet blir upphettat/rostat i höga temperaturer som det blir vid mellan och mörkrostat kaffe och att det bildas gifter vid upphettat kaffe samt andra livsmedel som upphettas i höga temperaturer. Jag började då köpa Arvid Nordquist kaffe ”Blond” som är lättrostat, kravmärkt och rättvisemärkt. Det kändes lite extra bra när man drack kaffet och visste att de inte använt starka kemikalier när de framställt kaffet, förpackningen får inte innehålla Bisfenol A, samt att människorna som odlat kaffet har det bättre genom högre löner, bättre arbetstider och inget barnarbete. Kändes som ett klockrent kaffe på alla sätt.

Jag har läst på vissa sidor att lättrostat är bättre för hälsan men jag har även läst att de lättrostade kaffesorterna innehåller högre halt av Akrylamid, suck, pust, stön… Det är verkligen en djungel i att göra kloka beslut som konsument och man vet inte riktigt vad man ska tro?! Det känns som det alltid är ”å ena sidan å andra sidan”. Hmmm….

Womencycle har med tagit upp och varnat lite om koffeinet och att det stressar kroppen på ett dåligt sätt kopplat till hormonella besvär. De skriver att koffeinet kan påverka dina hormoner och startar i gång ditt stressystem i kroppen som i sin tur utsöndrar stresshormonet kortisol och att kroppen då får en fysisk stress. Koffeinet i kombination med en stressad livsstil kan göra att man får oregelbunden mens, svårigheter att driva igenom en ägglossning samt mensrelaterade symptom. Det är återigen viktigt att känna in hur din kropp reagerar på koffein då det är väldigt olika hur man påverkas. Om man har svår mensvärk, tunga blödningar, ångest, sömnsvårigheter, utebliven mens eller att man har svårigheter att bli gravid så råder de att man ska se över sina koffeinvanor. Det behöver inte vara ett problem med koffein men om kroppen redan är i stress och på gränsen vad den klarar av så kan det bli för mycket med koffein i kroppen så man behöver se över hur livet är just nu och därefter fundera över vad som känns bäst för kroppen.

Jag brukar dricka kaffe på morgonen vid klockan 5, morgonkaffet är min bästa kopp om dagen, om jag bara skulle få dricka en kopp om dagen så är det den! På jobbet brukar jag dricka en kopp och det är runt lunch, ibland innan och ibland efter, det beror på hur mitt schema ser ut. Jag brukar sedan dricka en kopp när jag kommer hem från jobbet.

Senaste fyra månaderna har jag försökt minska min koffeinanvändning och köpte koffeinfritt kaffe som jag blandade ut med mitt ”blond” kaffe så det blev hälften, hälften… smaken på det koffeinfria var mer rostat och jag tyckte inte kaffet blev lika gott, men det funkade, det var inte äckligt i alla fall. Har tyvärr inte lyckats hitta koffeinfritt, kravmärkt och rättvisemärkt malt kaffe…någon som har tips på något sådant?!

Min svärfar mår bättre utan koffein och dricker själv alltid koffeinfritt pulverkaffe, så en sådan förpackning har vi alltid i skåpet och även jag började ta av det när jag kom hem från jobbet.

Womensync är stolta över deras ekologiska koffeinfria ”Chicca roast” som är gjort på örten cikoriarot och jag var såååå nyfiken över hur sådant ”kaffe” smakade, men var återigen lite snål så la in en bevakning på tradera och bara någon dag senare så var det en person som sålde sitt oöppnade paket Chicca roast och den blev min för 100kr med frakt. Såååå spännande smak! Det smakar typ som pulverkaffe, fast sötare och den har en lite nötig/ chokladliknande smak och jag tycker även att det luktar lite lakrits. Jag tyckte att det var riktigt gott så det här kommer jag fortsätta med. Nu när jag börjat med detta så innebär det att jag dricker min sista kopp kaffe vid lunch enligt Rangans råd och när jag kommer hem så dricker jag mitt ”Chicca kaffe”. Den ska ha massa hälsofördelar så som att den främjar de goda bakterierna i tarmen, förbättrad matsmältning, den har en lugnande effekt så man kan till fördel dricka den på kvällen samt så innehåller den massa vitaminer och mineraler som med gör gott för vår hälsa.

Tydligen så växer cikoriarot vilt i södra och mellersta Sverige (samt Öland och Gotland)! Tänk om den här roten slog igenom och många kunde dra ner på sin kaffekonsumtion?! Bladen kan man dessutom använda som sallad! Det borde ju bli bättre för miljön med en sådan närproducerad råvara! Hurra! Så himla klok produkt!

Jag har även köpt ”Cikko Not Coffee Roasted Chicory” som med var ekologisk och lite mer prisvänlig. Den var mörkare rostad och man behövde därmed inte ta alls så mycket pulver som på Chicca roast. Gissar på att Chicca roast är bättre för tarmfloran om man köper argumentet till att man inte ska rosta saker för länge/på för hög temperatur. Men det är en hårfin skillnad enligt mig.

Här från Apotea, men den säljs lite här och var.

Livsmedelverket menar på att det finns lite forskning kring cikoriarot och andra örtteer för att de ska gå ut och kartlägga dess hälsoeffekter därav varnar de gravida och ammande kvinnor att vara försiktiga med den typen av drycker.

Jag tror att det är bra att reflektera över sin kaffekonsumtion, dricker man det för att det är gott, eller för att man har brist på energi, eller för att man får huvudvärk om man inte dricker kaffe eller någon annan anledning?! Är detta ett utvecklingsområde för dig?

Kommentarer

7 juni 2022 kl. 06:07

Vi dricker i princip bara ljusrostade kaffen och i ganska liten mängd med en/ett par koppar per dag, så ofta från mindre rosterier. Här är ett tips https://kafferosterietkoppar.se/kop/bryggkaffe/koppars-koffeinfria-ekologiskt-bryggkaffe/ Inte rättvisemärkta, men “Vi väljer bort fördyrande mellanhänder och senvägarna via centrallager och stormarknader.
Vi bär kaffet direkt hem till dig. I en ny typ av förpackning med nytänkande design och fri frakt.
Med värderingar som garanterar våra eldsjälar till kaffeodlare och deras plantager ett långsiktigt gott liv.” Kommer i brevlådan dagen/dagarna efter beställning…29 september 2022 kl. 18:57

Chicca kaffe va ju jätte gott!
Hade glömt bort det lite.Lämna ett svar