Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Privatekonomi / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Egengjort balsam

Som balsam så använde jag surskölj på Hibiskus, pressad citron (eko i flaska) eller äppelcidervinäger, det var ju inte direkt som att använda vanligt balsam, men det funkade (min favorit är Hibiskus). Vid ett tillfälle när jag träffade min kusin så berättade hon att hon med höll på med kemikaliekloka produkter och gjorde mycket själv. Hon berättade om en gelé hon gjorde till håret som hon använde att krama upp hennes lockar med. Gelén bestod bara av hela linfrön som kokades i vatten för att därefter sila bort vattnet och kvar blev en slemmig vätska som påminner mycket om vanlig hårgelé.

Jag har med lite lockigt hår och ibland väljer jag med att krama upp mina lockar så jag tog till mig hennes tips och började med fixa med eget gelé. Håret kändes så mjukt och härligt av denna nya produkt.

En dag kom jag på att jag kanske skulle använda gelén ihop med mitt surskölj och göra balsam av.

Jag kokade upp 3 dl vatten och hällde det över typ 1 msk linfrön på kvällen innan jag skulle lägga mig. På morgonen tog jag en gaffel och blandade runt och därefter hällde jag av linfröna och kvar var en slemmig vätska. Jag kokade upp vatten på nytt och gjorde te på hibiskus som fick dra några minuter, därefter blandade jag mitt te (surskölj) med linfrövätskan och tada, mitt balsam var klart och det blev såååå himla bra!

Tidigare när jag gjorde mitt varma te så behövde jag späda det med kallt vatten så jag inte skållade mig själv i duschen men nu med den kalla linfrönvätskan så fick jag till en bra temp på mitt balsam och håret blev superlent och skönt.

Efter att man schamponerat håret så häller man hälften av vätskan över huvudet, om man har långt hår så kan man ju doppa ner håret i vätskan med. Jag brukar ha min vätska i ett litermått. Den totala vätskan brukar bli ca 5-6 dl. När hälften av vätskan är i så brukar jag reda ut håret om det är trassligt/ dra loss löst hår och därefter så sköljer jag ur ”balsamet”. Därefter är det dags att hälla på resten av vätskan över håret och sedan sköljer jag bort en del, men inte allt… så det är en snabbdusch jag gör…. Om man duschar för länge så blir håret strävt igen så det brukar bli bra på mitt hår i alla fall att ha kvar lite av ”balsamet”… men här gäller det nog att man testar sig fram.

Men man kan ju anpassa det efter hur mycket balsam man vill göra. Ibland gör jag extra av det slemmiga linfrövattnet och förvarar det några dagar i kylen så behöver jag inte greja med det inför varje duschning.

Tänk ändå att man kan få till ett balsam med linfrön och hibiskusblommor… man kan hitta sätt att klara sig utan kemikalier i sin vardag. Känns bra att supporta bönder istället för en kemikalieindustri och att det är färre skadliga ämnen som rinner ner i avloppet. Det är ju dessutom hur billigt som helst vilket är bra då andra produkter kostar desto mer. Känns som man bidrar till en hållbar framtid och det känns bra för både plånbok, kropp, hjärta och själ.

Man behöver ju vara ett steg före när man ska göra eget balsam, och även om jag än idag använder detta som balsam så kör jag latvarianten när jag spontant hoppar in i duschen. Då använder jag Bruns balsam som är utan parfym (nr 3) som har det bästa innehåll jag sett i ett balsam samt så blir håret väldigt lent av det med. Till skillnad från mitt egengjorda balsam så är prisskillnaden enorm, men för mig är den lyxen värt det ibland.

Kemikalieklok.nu har ett jättefint inlägg om surskölj där Therese förklarar det lite närmare, man kan ju gå in där och kika om man vill läsa mer. Här kommer hennes inlägg.

Vid några tillfällen har jag haft med mig mina linfrön och hibiskusblad och visat eleverna vad jag använder som balsam (samt mina andra egengjorda produkter). De brukar tycka att det är helmärkligt och det känns som de tycker jag typ är ett UFO, ha, ha, ha. Men jag tänker att man kanske ändå väcker en tanke kring att man kan göra på andra sätt än att köpa en färdig förpackning med balsam. Även att man funderar kring vad saker innehåller och om det finns bättre eller sämre alternativ för Hälsan, Ekonomin och Miljön (HEM är ju stommen i mitt fina ämne HEM- och konsumentkunskap).

KommentarerLämna ett svar