Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Privatekonomi / Självkärlek

Såpa och Såpa

Vid ett tillfälle när jag var på Ryhov för jag skulle sola handen så mötte jag en man med eksem. Vi började prata och han berättade att han tvättade kroppen med Grumme såpa och att det var så bra för kroppen med Såpa… Jag satt och funderade om det var nu jag skulle berätta om att Grumme såpa inte är att föredra utan att man ska välja annan såpa… men ibland gäller det att lägga band på sig och jag kände att om han nu älskade Grumme så mycket så skulle han få fortsätta med det… Jag orkade inte dra allt för honom heller utan släppte det och lät det vara… Men jag kan ju passa på här att berätta vad som skiljer såpa och såpa åt.

Jag brukar ju alltid kika på innehållet då man kan göra såpa av många olika oljor.

Grumme såpa innehåller egentligen inte särskilt konstiga saker utan enbart förtvålad tallolja och parfym. Men om man har problem med eksem och att parfym är kraftigt allergiframkallande så kan det vara bättre att avstå från just den.

Kemikalieklok har tagit fram en jättefin linoljesåpa som består av svensk kallpressad linolja och vatten. De har även valt bort plastflaskan så såpan är i en plåtdunk utan bisfenol eller PET hinna på insidan.

Kemikaliekloks linoljesåpa

Källans naturprodukter har även de en oparfymerad linoljesåpa med lika bra innehåll som www.kemikalieklok.se, men med plastflaska. Den har vi hemma just nu. Jag har köpt till en pump till flaskan så det är smidigt att dosera med den.

Västerbottensåpan är med populär, den tar vara på matolja som är återvunnen och renad. Återbruk är ju bra men den innehåller liiiite parfym så jag har valt bort den till förmån för parfymfri Såpa.

Sonett har en ekologisk såpa där man använt sig av olivolja. Men den innehåller med parfym även om deras parfym har en notering att den är ” certified organically grown” så är jag ändå skeptisk och särskilt efter att mitt allergitest visade reaktion mot parfym så försöker jag välja bort det så mycket jag kan. Jag är INTE sugen att få tillbaka mina eksem, usch för eksem.

Återigen så kan man ju se att priset är mycket dyrare än vanlig klassisk Grumme såpa. Men jag tycker inte det rör sig om så stora pengar och det är max två gånger per år vi köper såpa, så den håller länge.

Vi använder såpan till att tvätta våra golv med, jag tvättar bil och husvagn med den, jag pumpar i några pump och fyller därefter på med vatten i en sprayflaska som vi har ”såpa-spray” i. Det använder vi när vi gör rent i köket eller badrummet. Även i hkk-salen så har jag såpaspray som eleverna ska spraya över sina arbetsytor i köket när de är klara så att jag optimerar att köken blir så rena som möjligt… Även om det inte är helt ovanligt med såpasprayskrig i vissa klasser… så i de klasser som inte fixar spray så får jag gå som en såpaspraypolis och spraya ner deras kök och så får de torka, ha, ha, ha. Men för det mesta så brukar de skärpa sig så det är inget stort problem.

Man behöver inga starka köksrengöringssprayer utan man kommer långt med såpa och vatten och det tycker jag är viktigt att lära ut till mina elever, det är väldigt billigt med såpaspray dessutom. 

Om jag kikar på innehållet på det här kökssprayet så blir jag inte särskilt imponerad, jag föredrar ingredienser som jag förstår vad det är.

Dimethicone har jag läst är ett silikonämne som bildar formaledhyd när det bryts ner i kroppen och formaledhyd var ju en av sakerna jag reagerade mot som 19-åring. När man kollar på en sådan här innehållsförteckning då blir jag skeptisk, jag känner mig tryggare när ett innehåll består av ämnen som jag känner igen och där det inte känns som det finns några konstigheter i.

Lämna ett svar