Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Lapptest nr 2

Jag var sååå taggad när dagen äntligen kom då jag återigen i mitt liv skulle få göra lapptest. Jag var så himla nyfiken över vad det var som jag var allergisk mot! Jag hade ju rensat bort så mycket skadliga och allergiframkallande kemikalier och tyckte inte att det borde vara något av mina kemikaliekloka produkter som jag reagerade mot. Men jag hade ingen aning… något var det ju jag fortfarande inte tålde?!

Jag hade i uppdrag att ta med mig saker från mitt badrumsskåp som de kunde göra allergitest på.

Jag hade läst att man visst kunde testa födoämnesallergi och var nyfiken på om jag reagerade mot vetemjöl då det gjort såååå ont i mina händer när jag nu försökt mig på att baka bröd under tiden när jag åt gluten igen.

Jag hade med mig min vanliga egengjorda tvål, Aleppotvålen som jag använde som schampo, jojobaolja, mandelolja, olivolja, min egengjorda deo, läppcerat, ringblomssalva, Maria Åkerberg foundation (jag hade inte kunnat sluta med den då jag älskade att använda foundation och jag tyckte den hade ok innehåll), Maria Åkerberg Mascara och vetemjöl.

De hade med kemikalier som de skulle testa. Jag ville testa så många nya ämnen som möjligt och berättade vilka ämnen jag visste att jag var allergisk mot då jag fått det bekräftat som 19-åring. Jag tyckte inte att de behövde testa de ämnena igen.

De tittade igenom vilka ämnen det var och sa att några av dem hade blivit förbjudna och fick inte användas längre. Tydligen är det så med kemikalier, de kan vara godkända tills det kommer tillräckligt mycket forskning som visar att de inte är bra och då förbjuds de och plockas bort. Det som är lurigt är att de kan ändra en liten del i kemikalien och därmed ge den ett nytt namn och då kan man använda den ett tag till informerade de mig på Hud. De tyckte det var jättebra att jag gjorde egna produkter och därmed minskade min kemikalieexponering och sa att om man en gång är känslig mot kemikalier så brukar man förbli det.

De skrapade bort lite tvål, deo, läppcerat, salva, oljor, foundation, mascara, vetemjöl, samt deras egna kemikalier och la i kopparna för att därefter placera dem på min rygg. Lapptestet skulle vara på min rygg under två dygn därefter skulle jag tillbaka för att de skulle se om jag fått någon reaktion.

Jag tyckte att det kliade mycket på ryggen under dagarna och var förväntansfull över vad testet skulle visa när jag var tillbaka på Hudkliniken igen.

När de tog bort testet så visade det sig att de enda sakerna jag reagerade på var parfym… vilket jag inte var allergisk mot som 19-åring… men under min kemikaliebantning så rensade jag bort alla mina parfymer och inga av mina nyinköpta produkter innehöll parfym… så tyckte inte att det borde varit orsaken till att jag hade mina eksem…

Den andra saken jag hade utslag av var Maria Åkerbergs foundation, suck… jag som ändå hade tyckt att den hade ok innehåll. Den skaffade jag ju efter att jag fått mina eksem då jag bantade bort skadliga kemikalier och den hade ju ok innehåll… men tydligen inte tillräckligt ok. Men den kunde ju inte heller vara orsaken att jag fått eksem från första början…

Den tredje saken jag var allergisk mot var min Aleppotvål… och den var jag tydligen suuuperallergisk mot… Jag fattade ingenting! Den innehöll ju inga konstiga kemikalier! Det var ju bara förtvålad olivolja och lagerbärsolja… Den är ju jättepopulär och kemikalieklok… Vad var det i den jag reagerade mot?

Jag kollade igenom listan på ämnen de hade testat och då såg jag att de även hade testat sådana kemikalier som jag redan visste att jag inte tålde. Men nu hade jag ingen reaktion på dem… Jag frågade om jag tålde dem numera? Hon sa att om det är kemikalier som man undvikit under lång tid så bygger kroppen upp ett försvar vilket gör att man sedan kan tåla dem under ett sådant här test. Men om jag skulle börja använda kemikalien i min vardag så skulle jag garanterat utveckla allergi på nytt mot kemikalien. Hon tyckte att jag skulle fortsätta hålla mig borta från sådana kemikalier.

När läkaren lämnade rummet så gick jag fram till lappen med kemikalier som de brukar testa då många reagerar på dem och då såg jag när jag ögnade igenom lappen att det var ju kemikalier som jag kände igen från mina böcker jag läst! Jag hade faktiskt varit inne på rätt spår när jag satt där hemma på mitt badrumsgolv och granskat kemikalier. De fanns där på deras lista med! De allergiframkallande och hormonstörande kemikalier som jag snubblat in på.

Jag tog fram min kamera och tog ett kort på listan innan jag satte mig ner och väntade att hon skulle komma tillbaka. Men jag fattar inte hur jag lyckades för när jag lämnade sjukhuset och skulle kolla på fotot så fanns det ingenstans… I min stress måste jag lyckats radera kortet. Jag hade såååå gärna velat haft listan på kemikalier som de testar, sådana kemikalier som många har problem med i sin vardag som finns i vanliga produkter som vi omges med. Tänk om man kunde få åtkomst till den! Om någon har en sådan lista så får ni gärna dela den med mig!  

Det var lite som luften gick ur mig när jag satt där… för egentligen så visste jag ju fortfarande inte vad som triggade i gång mina eksem… Men jag tänkte att det kanske var parfymen jag reagerade först och sedan kanske Maria Åkerbergs foundation som ”höll igång” mina eksem för att när jag sedan gick över till min Aleppotvål att det eskalerade och blev värre än någonsin. Att jag hela tiden i mitt sökande ändå hade något som ständigt triggade mina eksem och därav läkte de inte helt. Tänk att det trots det började läka när jag slutade med gluten… så märkligt…

Hon sa återigen att det är jättebra att jag gör egna produkter och att hon tyckte jag skulle fortsätta med det. Jag kände nu full tillit till att mina egengjorda produkter var bra, den tvålen hade jag ju inte reagerat på till skillnad från min köpta Aleppotvål och inga andra oljor eller egengjorda produkter hade jag ju reagerat på heller… så jag visste att jag var på rätt spår och kände ännu större kärlek till mina egna produkter.

Hon tipsade om att om det är nya saker man köper som man funderar på om man inte tål så kan man göra ett eget allergitest. Man tar då produkten och sätter på ryggen eller undersidan av armen och så ett plåster över och så får det sitta där under två dygn… då ser man om man får en reaktion på det. Jag köpte en ny kemikalieklok mascara för ett tag sedan och då gjorde jag så med den för att se om det var fritt fram att använda den och det var det. Den hade fått bäst i test hos ”Naturligt snygg” och det är den bästa kemikaliekloka mascara jag testat!

Det är verkligen en djungel det där med produkter och kemikalier.

Lämna ett svar