Boktips / Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / Hem- och konsumentkunskap / Kemikalieresa / Min historia / Självkärlek

Kemikaliebantning – fortsättning 

Jag började fundera över vad man faktiskt behöver i kemikalieväg… Mycket av det från Maria Åkerberg kändes ju lyxigt men jag visste ju att det inte var 100% bra så insåg att jag måste ersätta hennes produkter med renare råvaror. Jag kom fram till att jag behövde ha: 

 • Schampo- Köpte Aleppotvål då den hade bra innehåll utan konstiga kemikalier (var dock tydligen allergisk mot den med… men det visste jag inte i detta läget utan hade full tillit till den). 
 • Balsam – använde surskölj då använde jag ett te med varmt vatten och hibiskusblad eller pressad citron. (Om man inte vill använda surskölj men ha ett bra balsam med bra innehåll så har Bruns bra balsam, särskilt deras parfymfria).
 • Tvål – egengjord (till kropp och händer). 
 • Deo – egengjord. 
 • Läppcerat – egengjord, färgade några läppcerat med Micapulver och fick på så sätt även några läppstift.  
 • Mascara- Tyckte att Maria Åkerbergs mascara inte innehöll något konstigt… dock är den inte så bra då man blir rätt svart runt ögonen… men den fick bli “good enought”  
 • Hårvax- då jag var orolig över att jag fick eksem av Anders hårvax då det innehöll en lång lista med skitkemikalier så började han göra eget vax till håret, något som han än idag fortsätter att tillverka. Vilken kärleksförklaring av min fina man.  
 • Foundation- Från Maria Åkerberg… Jag hade svårt att göra mig av med den, kände att om jag bara skulle ha kvar två sminksaker så var det min foundation och min mascara.  
 • Ansiktsvattnet som jag hade från Maria Åkerberg älskade jag, men bytte ut den till hydrolatvatten från Organic Makers där jag köpte till en spraypump. Jag använder ansiktsvatten och sprayar i ansiktet när jag ska vakna på morgonen.  
 • Tandkräm– Urtekram… kommer ett eget inlägg längre fram om tandkräm… 
 • Något att smörja kroppen med istället för hudkräm samt handkräm- Jag hittade recept att man kan göra egen handkräm och det var ju lika lätt som att göra deo och cerat. När handkrämen tog slut och jag inte fick tummen ur att göra ny så funkade sheasmöret jättebra som handkräm.  
 • Hudkrämen och ansiktskrämen bytte jag ut mot jojobaolja 
 • Solkräm till sommaren – Köpte solkräm från Eco Cosmetics då de hade bra innehåll. Kommer även senare göra ett eget inlägg om solkrämer. 
 • Diskmedel- Från Sonett 
 • Tvättmedel – Jag började göra eget. Jag gjorde tvålar av kokosolja som jag sedan rev i matberedaren och så doserade jag med de tvålflingorna. 
 • Sköljmedel- Jag blandade kokande avsvalnat vatten med Ättiksprit och fick på så sätt till egengjort sköljmedel.  
 • Medel man kan använda när man städar badrum, kök och golv. – Jag kände att man klarade sig bra på såpa från Sonett och att man kunde blanda såpa med vatten i en sprayflaska för att få till en såpaspray. Gjorde en spray med vatten och ättiksprit som hade en glansgivande effekt som var perfekt att ta i handfat och kranar samt i duschen. Mitt handdiskmedel från Sonett använde jag med i en sprayflaska där jag blandade handdiskmedel med vatten.
 • Bikarbonat skaffade jag mig med då jag såg att man kunde använda det till rengöring av allt möjligt.

Då jag arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap och har kemikalier i mitt klassrum så fick jag även tillåtelse att kemikaliebanta där med. Mina chefer är så måna om mig så även om det blev dyrare så ville de stötta mig i min kamp att bli kvitt mina eksem. Jag köpte in produkter från Sonett och arbetade även med eleverna kring kemikalier för att de skulle se att de hade bra innehåll samt att de var betydligt dyrare än det billiga diskmedel jag tidigare köpt in i 1-liters flaskor. Nu började eleverna snåla när de doserade diskmedel. De lärde sig att det räckte med tre pump till en diskho till skillnad från tidigare då de hällde mycket från de stora flaskorna. Det här gjorde att det inte blev sååå mycket dyrare då de snålade mer än vad de tidigare gjort.  

Jag blev så glad 2017 när Rekoshoppen öppnade i Jönköping. Det är min drömbutik! Så roligt att det går bra för dem så de har kunnat expandera under de här åren. Så lyxigt med en hel butik som tänker hållbart kring alla deras saker de tar in. Om ni har vägarna förbi i Jönköping så är det väl värt ett besök att stanna till på Rekoshoppen som ligger i M2 centers lokaler (gamla Eurostop).  

Andra ställen man kan hitta kemikaliekloka produkter är på Jordklok, Glimja, Opella, Kemikalieklok samt Organic Makers som jag tidigare nämnt.  

Jag upplever att sedan jag började min kemikalieresa så är det många som fått upp ögonen för detta roliga och viktiga område som är viktigt både för hälsan men även för miljön. Tänk vad många kemikalier man kan banta bort i vardagen som man egentligen inte behöver. Tänk om alla började städa lite mer som man gjorde på “mormors tid”. Jag upplever att städningen även blivit lite roligare när man tar makten över vilka produkter man använder och när man ser hur långt man kommer med naturliga medel. Jag hoppas att detta är något som mina barn samt elever kommer bära med sig i livet.

Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks - Ellinor Sirén - Bok (9789178871858) | Bokus

2018 kom även boken “Giftfri: Ett rent liv utan tillsatser” av Martina Johansson och Fanny Lindkvist.  

2021 kom boken “Städa hållbart med ekotipset: husmorsknep och ekohacks” av Ellinor Sirén 

Lämna ett svar