Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Min historia

Sökte hjälp för mina handeksem 

När jag hade haft mina eksem i drygt ett år så sökte jag till slut hjälp för dem. De hade blivit mycket bättre av min kemikaliebantning men jag var inte nöjd med att de var 70% bra… jag ville ha 100% bra händer. Jag fick en tid på vårdcentralen i Jönköping och när sjuksköterskan tittat på dem så sa hon att vissa har ju problem med eksem och det enda man kan göra är att smörja händerna med en kortisonsalva. Jag förstod inte hur det skulle komma till bukt med grundorsaken varför jag ens hade mina eksem där… att jag trodde att det var något jag var allergisk mot. Hon sa att det är en djungel att hitta “varför” man är allergisk och att allergi kan komma och gå genom livet.  

Hon ville att jag skulle testa kortisonsalva och jag kände att jag inte kom längre i min diskussion då utan köpte med mig den receptbelagda salva hem och började smörja. Jag smorde och smorde och upplevde att mina eksem blev sämre än tidigare. Då spanade jag in innehållet på min kortisonsalva och hittade massvis med skitkemikalier och bland annat en som jag visste att jag var allergisk mot! En av de som jag fått bekräftat som 19:åring att jag inte tålde.  

Det var som luften gick ur mig… hur är det möjligt?! När man får läkemedel eller krämer från vården så borde det väl inte ens finnas allergiframkallande kemikalier i dem?! De borde väl ha koll på sådant?!  Hur många fler där ute smörjer sig med sådant de inte tål? Jag har förstått att alla är ju inte nördar som jag med ett kemikalieintresse… många har ju ingen aning om vad kemikalierna betyder, vi är ju inga kemister.  

Det var en upprörd Johanna som hörde av sig till vården igen och berättade om sin upptäckt. De bad om ursäkt att det blivit fel och gav mig en ny salva… Jag tog den och smörjde, men upplevde att huden kändes så tunn och skör av kortisonsalvan samtidigt som eksemen fortsatte att komma. Så jag började fasa ut användningen av min salva och insåg att jag måste kriga på ännu mer för att hitta ännu klokare produkter och på så sätt försöka bli kvitt mina eksem.  

Lämna ett svar