Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Blodprov – Celiaki?

Jag hörde av mig till vårdcentralen och berättade att jag ville ta blodprov för att se om jag hade födoämnesallergi. De frågade varför jag inte gjorde det på hudkliniken, men förklarade att det inte gjorde sådant där utan att jag skulle få vända mig till vårdcentralen då det är de som gör det. Han tyckte det lät väldigt märkligt då de brukar fixa med sådant där, men bokade in mig på en tid. I min journal har han skrivit att de inte ville testa födoämnesallergi på hudkliniken, ha, ha, ha… så märkligt…

Äntligen kom dagen jag räknat ner till! Jag skulle äntligen få lämna blodprov för att se om jag hade födoämnesallergi och celiaki. Min känsla var att jag inte hade celiaki utan att jag bara var glutenkänslig…. Men samtidigt så tyckte jag att jag reagerat så mycket på att leva utan gluten samt att sedan börja leva med gluten igen så jag tänkte ändå att det kanske skulle visa att jag hade reaktion på det?

Mina resultat visade negativt. Jag hade enligt blodproverna inte celiaki. Jag tålde vete, mjölkprotein, torsk, räka, äggvita och katt. Det var ju jätteskönt att veta. Men för mig spelade det ingen roll om jag inte hade celiaki, jag längtade tillbaka till känslan i kroppen som jag hade med glutenfri kost. Det tog bara några dagar utan gluten så började jag må så där bra igen. Energin var tillbaka i kroppen, magen var lugn, jag slutade vara uppsvälld och kass i magen och jag kände mig sååå glad. Det var så skönt!

Ibland läser jag om att glutenfri kost är en modediet och att det är en trend att äta glutenfritt och de varnar om detta… Men jag tror att många av de som skriver sådana artiklar aldrig själva uteslutit livsmedel ur sin kost och därmed inte känt av vilken enorm skillnad det kan göra för hälsan eller att de själva inte har liknande hälsoproblem och kanske därmed saknar förståelse. Men visst, det finns säkert ett gäng som har hjärnspöken och har fokus på kalorier och hur de ser ut som väljer glutenfri kost av den anledningen. Jag tror att alla reagerar olika, vissa mår bra av gluten, vissa gör det inte, vissa märker ingen som helst skillnad om man äter det eller ej och vissa blir lika förvånade som jag blev över att det var sådan enorm skillnad att inte äta gluten. För mig har inget i mitt sökande varit kopplat till mode eller diet utan att till 100% läka mig själv och att må bra. Med min egen kropp som kompass gällande vilken mat min kropp mår bra av så spelar det inte så stor roll vad forskning eller blodprov säger, att lyssna inåt har varit en stor pusselbit till mitt välmående både fysiskt och psykiskt.  

Den första tiden efter detta så åt jag glutenfri kost och valde även att äta enligt Paleo då jag uteslöt spannmål, mejeriprodukter och vitt raffinerat socker, men i takt med att mina eksem blev bättre så började jag i smått införa gluten (och mejeriprodukter och socker) igen. Jag äter idag gluten (mejeriprodukter och socker) med omsorg men jag märker att jag blir oerhört trött efter jag ätit något glutenrikt och/ eller sockerrikt. Någon fredagskväll i månaden äter vi pizza och jag tycker det är såååå gott, det är helt ok att jag blir dåsig efteråt då jag ändå ska sova några timmar senare. Min mage svullnar upp men det funkar då jag njuter så mycket av att äta samt lyxen att ha sluppit stå i köket och i stället fått maten serverad.

När mina kollegor bjuder på hembakat på jobbet eller att de varit på konditoriet och köpt något gott så njuter jag av att äta det även om priset ofta blir en svullen mage och att jag behöver sova 20 minuter när jag kommer hem den dagen. Om jag är på kalas eller bortbjuden så äter jag det som de gjort själva med gluten i, jag väljer bort pasta och tar grönsaker i stället, om de har köpebröd så väljer jag bort det men om de bakat själva så smakar jag mer än gärna. Jag äter inte gluten i ”vardagen” utan det är något jag lyxar till med ibland. Jag älskar mat och gillar friheten att kunna äta ALLT. Men vissa saker väljer jag att inte äta så ofta då min kropp mår bättre utan och jag är väldigt mån om min kropp. Jag älskar att ha energi och av någon anledning som jag inte vet varför så får jag dåligt med energi och blir trött och dåsig av glutenrika samt sockricka livsmedel så jag väljer gladeligen bort dem. Jag är tacksam att jag faktiskt inte har celiaki utan att jag bara är glutenkänslig därav har jag fortfarande friheten att välja.

Jag älskar att baka glutenfritt och gör gärna det hemma. Jag älskar att äta glutenfritt och jag älskar hur min kropp, mage och energinivå mår efteråt. När vi får hem gäster som sover över så bakar jag alltid ”vanligt” bröd och då passar jag på att äta det jag med. Det känns som jag hittat en väg gällande gluten som funkar jättebra för mig!

Om jag skulle få tillbaka mina eksem så skulle jag utan tvekan äta 100% glutenfritt då det var det som gjorde en enorm skillnad för mig. Jag skulle ta med mig Rangan Chatterjees tips (skrev om honom i inläggen om Hälsobalansen) med att om glutenfri kost inte hjälper så skulle jag även lägga till 100% mjölkproteinfri kost och om det inte heller hade funkat så hade jag uteslutit sockret ihop med att äta massa poliser som finns i frukt och grönt.

Jag gillar detta synsätt, att man tillsammans med kroppen försöker läka sig själv. Om kroppen protesterar på något sätt, att man stannar upp och lyssnar in… och funderar på varför kroppen gör som den gör. Finns det något sätt man kan hjälpa kroppen att läka? Att leva ett liv på jorden där man inte mår bra i kropp eller själ är nog inget som någon skulle föredra. Även om man behöver göra vissa uppoffringar och ändra på några av sina vanor så kan vinsterna bli enorma. Om de förändringarna leder till att man blir gladare, lyckligare, piggare, har mer energi, sover bättre på nätterna, skönare mage, känner sig starkare, smidigare med mera så är det värt alla tänkbara uppoffringar. Vi har där olika utvecklingsområden och vi gör olika livsresor, men att stanna upp och lyssna inåt är en viktig nyckel till ett hälsosamt liv.

Lämna ett svar