Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia

Allergi och handeksem

När jag arbetat som färdigutbildad frisör i ungefär 9 månader så började jag få skumma små blåsor på händerna. Blåsorna var pyttesmå och fyllda med vätska, de kunde spricka, bilda sår och i såren fastnade små hårstrån från kunderna som jag klippte.  

Jag gick till vårdcentralen och de skickade mig vidare till Hudkliniken på sjukhuset Ryhov. De sa att det var handeksem och att vi skulle ta reda på exakt vad det var som jag var allergisk mot.  

Jag fick ta med mig mina hår- och hudvårdsprodukter som jag använde hemma och på jobbet och utifrån innehållet på dem så fick jag göra ett lapptest på ryggen för att lokalisera vad min allergi berodde på.  

Jag fick åka hem med ryggen fylld med ämnen som var satta under tejpbitar och så fick jag återvända två dygn senare för att kartlägga om jag fått någon allergisk reaktion.  

Jag kommer ihåg känslan när jag satt där, läkaren tog bort lapparna och sa “oj, ja, här är det många ämnen du reagerat på”. Jag hade känt att det kliat mycket på ryggen, men visste inte hur illa det faktiskt var. Hon gav mig papper med listor på vilka kemikalier jag var allergisk mot… 

Några av kemikalierna var: 

  • DMDM Hydantoin 
  • Querternium / Polyquerternium 
  • Propylparaben/Parabener 
  • Lanolin 
  • Formaldehyd 
  • Diazolidinyl urea 
  • 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol 
  • Imidazolidinyl urea 

Jag frågade hur jag ska kunna arbeta som frisör när jag är allergisk mot alla de här ämnena… hon sa att det nog kommer bli svårt att fortsätta som frisör… att jag nog behöver tänka om och fundera på om det är något annat jag kan tänka mig att arbeta med… där och då kom tårarna… de bara rann… jag hade tänkt tanken att det här kanske inte kommer gå, men det blev så definitivt där och då, när jag satt där på britsen på sjukhuset men massa kliande utslag på ryggen och papperna med massa konstiga namn på kemikalier, namn som jag aldrig reflekterat över innan men som jag tydligen var allergisk mot.  

På skolan fick vi reda på att många frisörer måste sluta då de utvecklar allergier då det är många starka kemikalier som vi utsätts för varje dag. De berättade även att vissa frisörer väljer att inte färga eller permanenta håret på kunder under tiden de är gravida då när man tagit urinprov på frisörer så har man sett kemikalierna i deras urin. Kemikalierna kommer in i huden samt att man andas in dem och de passerar hela kroppen. När man jämfört andelen som drabbas av missfall mellan olika yrken så ligger frisörer högt på den listan berättade våra lärare.  

Fortsättning följer… 

Idag är jag såååå tacksam över den här allergin! Det gav mig verkligen en “spark i rumpan” till att gå vidare och göra något helt annat. Jag hade ju börjat känna att frisöryrket kanske inte var något för mig samtidigt som man lätt kan bli bekväm med att ha en fast inkomst och att det är lite jobbigt att ta tag i och göra något annat. Jag tyckte ju att om man nu utbildat sig till frisör under fyra år så borde man ju jobba som det i kanske 10 år för att utbildning ska ha “lönat sig”. Det var tankar som jag hade då som jag inte alls instämmer med idag. Klart man ska byta yrke om det inte känns rätt!

Lämna ett svar