Hem- och konsumentkunskap / Min historia

Karriärbyte

Jag tänkte tillbaka till när jag gick på högstadiet och jag valde mellan olika yrken. Frisör, hotell och restaurang och idrottslärare. Efter att ha arbetat som frisör och haft så otroligt kassa arbetstider så kände jag inte för att satsa på hotell och restaurangbranschen. Men idrottslärare… det skulle jag bli! Jag började ta reda på vad som krävdes. Jag insåg att jag måste läsa Naturkunskap B samt Idrott och hälsa B för att få behörighet till lärarutbildningen för Idrott och hälsa på Göteborgs universitet. På gymnasiet så läste jag till Engelska B då jag visste att det var bra att ha om jag i framtiden skulle studera vidare, det var jag tacksam för, så jag slapp läsa till det med.  

Jag var sjukskriven på halvtid under drygt ett år för mina händer fixade inte att arbeta fullt. 

Jag började då på Komvux för att läsa Naturkunskap B, medan Idrott och hälsa B kunde man inte läsa på Komvux… bara på gymnasiet… jag ringde till min gamla idrottslärare och frågade om jag fick läsa Idrott och Hälsa B i någon av hennes klasser och hon sa “ja”! Jag hörde av mig till rektorn på skolan och förklarade läget och frågade om jag fick gå med på hennes lektioner, rektorn sa med att jag fick det men att det skulle kosta 500kr. Jag betalade summan och hoppade in i en gymnasieklass med typ bara killar, det var hur roligt som helst och jag började känna nyfikenhet på vad framtiden skulle erbjuda mig.  

Min äldsta syster hade bott i Göteborg under många år men hade flyttat hem till Småland igen, jag kände mig hemma där och hade under åren fantiserat om hur det skulle vara att själv få bo i den staden. Det kändes givet att söka mig dit.  

Jag fick reda på att man inte kunde bli ämneslärare i ett ämne utan man var tvungen att välja en behörighet till. Efter att ha gått igenom vilka ämnen man läser på högstadiet så var det givet att jag ville välja Hem- och konsumentkunskap som mitt andra ämne. Att laga mat och baka tyckte jag ju var rätt så skoj och jag hade ju tidigare haft tankar på restaurangbranschen.  

På samma sätt som jag på högstadiet hade visualiserat mig stå på en frisersalong så hade jag en tydlig målbild där jag utbildade mig till idrottslärare och studerade på Göteborgs universitet. Att vara lärare i Hem- och konsumentkunskap kändes med skoj, men i mitt hjärta så var jag idrottslärare och Hkk (som är förkortning för Hem- och konsumentkunskap) var mest med för att det var det bästa alternativet för mig.  

Lämna ett svar