Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / Konsumtionsrätt / Mat som medicin / Min historia / Privatekonomi

Hkk-lärare

Att utbilda mig till Hem- och konsumentkunskapslärare var bland det roligaste jag gjort. Snacka om personlig utveckling i livskunskap! Jag som inte hade några förväntningar alls, tog ju mest det ämnet för att man var ju tvungen att välja ett ämne till när man inte enbart kunde utbilda sig till idrottslärare.  

Jag fick bland annat lära mig om hur kosten påverkar vår hälsa. Att valen vi gör när vi konsumerar även påverkar miljön och andra människors hälsa…. jag började reflektera över de människor som finns bakom varje produkt eller livsmedel som jag köper. Vi hade en hel del praktiska tillfällen i köket som var kopplade till livsmedelskunskap där vi lagade mat och bakade. Vi hade även kurs i privatekonomi samt vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument och hur man kan lära ut det på ett inspirerande sätt.  

Under utbildningen så lärde jag mig mycket, men då var det inte så att jag levde som jag lärde, i hjärtat hade jag inte tagit del av mina nya lärdomar utan det var mest nya kunskaper.  

Att få vara ute på VFU (Verksamhetsförlagd utbildning/praktik) och undervisa i Hem- och konsumentkunskap var med otroligt roligt. Under min första VFU så kändes det så himla konstigt att jag helt plötsligt stod där framme och undervisade elever i “hemkunskap”. Senast jag hade varit i den miljön gick jag ju i 9:an, men det var sååå mysigt och roligt att ha den rollen. Jag trivdes som fisken i vattnet. 

Lämna ett svar